Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στο φως, μεγάλα ποσά φοροδιαφυγής από το άνοιγμα λογαριασμών

Κρυμμένοι «σκελετοί» εγκλημάτων φοροδιαφυγής έρχονται στο φως, σαν αποτέλεσμα της κινητοποίησης των πολιτών και των φοροελεγκτικών μηχανισμών. Μόνο από το άνοιγμα 200 περίπου τραπεζικών λογαριασμών ανακαλύφθηκαν μεγάλα ποσά φοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα να επιβληθούν πρόστιμα ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αυξανόμενες καταγγελίες και η κινητοποίηση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) δείχνει ότι η μάχη κατά της φοροκλοπής μπορεί να είναι επιτυχής. Αρκεί βέβαια να ξεπεραστεί η απροθυμία συνεργασίας των τραπεζών και η έλλειψη στοιχειωδών μέσων.

«Διασταυρώνοντας τις φορολογικές δηλώσεις με τα καταγεγραμμένα ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από το ύψος των αποδοχών, ζητήσαμε την τελευταία διετία το άνοιγμα 5.000 τραπεζικών λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων. Δυστυχώς, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση από τις τράπεζες, μέχρι και 18 μήνες, με αποτέλεσμα να έχουν ανοιχτεί μόλις 200 απ’ αυτούς. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για μη απόδοση ΦΠΑ και απόκρυψη εισοδήματος υπερβαίνουν τα 650 εκατ. ευρώ», λέει στην «Κ» ο κ. Νικόλας Λέκκας, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Συντονισμού Ελέγχων της κεντρικής υπηρεσίας του ΣΔΟΕ.

Η συμμετοχή των πολιτών είναι όχι μόνο ενθαρρυντική, αλλά και αποφασιστική, καθώς οι καταγγελίες (μέσω τηλεφώνου κυρίως, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αυτοπροσώπως) όχι μόνο αυξάνονται, αλλά γίνονται πιο συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες και «ζουμερές». Δηλαδή, δεν αναφέρονται μόνο στην μη έκδοση αποδείξεων, αλλά και σε αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία, εταιρείες φαντάσματα που εκδίδουν πλαστά τιμολόγια κλπ.

«Ρίχνουμε το βάρος στις μεγάλες υποθέσεις. Η μη απόδοση ΦΠΑ, το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων και τα πλαστά εικονικά στοιχεία είναι βασικοί μας στόχοι, γιατί από εκεί γίνεται τεράστια φοροδιαφυγή. Μέσα σε δύο χρόνια εντοπίσαμε 450.000 πλαστά τιμολόγια, με τα οποία διάφορες εταιρείες εμφάνιζαν δήθεν έξοδα προς τρίτους, απαλλασσόμενες από εισόδημα και ΦΠΑ. Η απάτη ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει απώλεια 800 εκατ. ευρώ σε ΦΠΑ και πολλά εκατομμύρια σε φόρο», τονίζει ο κ. Λέκκας.

Στο στόχαστρο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα 695 μεγαλοδικηγόροι και μεγαλοσυμβολαιογράφοι, που το επίπεδο των φορολογικών τους δηλώσεων δεν δικαιολογεί ούτε κατά διάνοια την περιουσία τους. «Υπάρχουν διάφοροι τρόποι φοροδιαφυγής. Για παράδειγμα, στις απαλλοτριώσεις γης λόγω δημόσιων έργων (όπως αυτοκινητοδρόμων), που εκδικάζονται σε δεύτερο βαθμό, η αποζημίωση του ιδιοκτήτη συνήθως πολλαπλασιάζεται, αυξάνοντας σημαντικά και την αμοιβή του δικηγόρου. Αυτό όμως δεν εμφανίζεται πουθενά και δεν αποδίδεται αυτή η καθόλου ευκαταφρόνητη διαφορά», μας λέει το στέλεχος του ΣΔΟΕ. Τεράστιο είναι το πρόβλημα και με τις 18.310 offshore εταιρείες, οι οποίες διαχειρίζονται συνήθως ακίνητα. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε στον Πολύγυρο Χαλκιδικής offshore που χρωστά πάνω από 21 εκατ. φόρο!

Σημαντική βοήθεια προσφέρει το ηλεκτρονικό σύστημα «ΕΛΕΓΞΙΣ», με το οποίο έχει εφοδιαστεί το ΣΔΟΕ (από το Νοέμβριο του 2011 στην Αττική και από τον ερχόμενο Αύγουστο πανελλαδικά). «Όλα είναι καταγεγραμμένα ηλεκτρονικά, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία υπόνοια για φακελάκι, λάδωμα κλπ», τονίζει ο κ. Λέκκας. Το έργο των 700 περίπου ελεγκτών, σύμφωνα με τα στελέχη του Σώματος, έχει ανέβει σημαντικά. Βασικό έλλειμμα αποτελεί η μη άμεση ανταπόκριση των τραπεζών, έτσι ώστε να μην προλαβαίνουν οι φοροφυγάδες να φυγαδεύσουν τα χρήματά τους. Από κει και πέρα ζητούν ενίσχυση. Ο κ. Λέκκας είναι σαφής: «Ούτε βενζίνη δεν έχουμε για να κινηθούμε. Έχουμε ζητήσει ενίσχυση σε προσωπικό για να βελτιώσουμε τα αποτελέσματά μας. Γιατί να περικόπτονται οι μισθοί και οι συντάξεις, αντί να πληρώνουν φόρο οι έχοντες και κατέχοντες;»

Πηγή: Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description trapezokomos | Μαΐου 21, 2012 12:24 μ.μ. | Reply
η τελευταία ρητορική ε΄ρωτηση είναι όλο το νόημα και όλη η λύση...
image description ΛΕΥΤΕΡΗΣ | Μαΐου 21, 2012 5:33 μ.μ. | Reply
ΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΘΝΙΚΟΦΡOΝΕΣ..... ΕΧΟΥΝ OFFSHORE
ΘΑ ΧΥΘΕΙ ΑΠΛΕΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΘΑ ΦΘΑΣΕΙ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΟ ΚΟΚΚΑΛΟ ......
ΚΟΜΗΘΕΙΤΕ ΗΣΥΧΑ ....
ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑ «ΕΛΕΓΞΙΣ» ΕΠΡΕΠΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ............. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΤΙΣΤΕΣ......- ΛΑΜΟΓΙΑ. ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΡΚΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΗΣ !!!!! ΠΑΛΙ ΣΤΙΣ ΜΑΚΕΤΕΣ ΤΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ» ΜΕΤΑ ΤΟ 2004 ΘΑ ΤΟ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΑΝ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ
ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ .......
image description Your Name | Μαΐου 21, 2012 8:51 μ.μ. | Reply
ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ 8000,00 ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ 2000000 ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο