Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Παρέμβαση από ΙΟΒΕ για κίνδυνο επιστροφής στη δραχμή

Παρέμβαση από ΙΟΒΕ για κίνδυνο επιστροφής στη δραχμή              
 
 «Χωρίς τη χρηματοδότηση από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά τον αποκλεισμό της από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές τον Μάιο του 2010, η οικονομική και κοινωνική ζωή στον τόπο μας θα ήταν πολύ χειρότερη από τη σημερινή, αφού το επίπεδο ζωής των πολιτών μας και μάλιστα αυτό των φτωχότερων στρωμάτων του πληθυσμού, θα έπρεπε να προσαρμοστεί στους πολύ μικρότερους διαθέσιμους πόρους» επισημαίνεται σε κείμενο παρέμβασης του ΙΟΒΕ αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία.

«Χωρίς τα χρήματα αυτά, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη και να επιστρέψει στη δραχμή» αναφέρει το ΙΟΒΕ, επισημαίνοντας ότι αυτό συνεπάγεται δραστική υποτίμηση του νέου νομίσματος και συνεπώς δραστική μείωση των πραγματικών μισθών και συντάξεων, ισόποση, με την υποτίμηση, αύξηση του εξωτερικού χρέους. Επίσης, συναλλαγματική κρίση και αδυναμία εισαγωγής βασικών αγαθών όπως φάρμακα, πετρέλαιο, πρώτες ύλες, δεδομένου ότι υπάρχει σημαντικό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της τάξης των 20 δισ. ευρώ (10 δισ. ευρώ ακόμα και αν δεν ληφθούν υπόψη οι τόκοι του εξωτερικού χρέους), Επίσης συνεπάγεται έξαρση του πληθωρισμού αλλά και της μαύρης αγοράς, λόγω της έλλειψης βασικών αγαθών και απότομη μείωση του ΑΕΠ και αύξηση του ποσοστού ανεργίας.

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι το μείγμα οικονομικής πολιτικής που έχει ακολουθηθεί υπήρξε το πλέον κατάλληλο, αφού είναι βέβαιο ότι η δημοσιονομική πολιτική που υιοθετήθηκε έχει επιδράσει υπέρμετρα αρνητικά στην οικονομική δραστηριότητα, αναφέρει το ΙΟΒΕ. Μέρος της ευθύνης αποδίδεται κατά τον ΙΟΒΕ, μεταξύ άλλων, στον τρόπο που εφαρμόστηκε η οικονομική πολιτική από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς δεν κατόρθωσε να προωθήσει τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα τις ιδιωτικοποιήσεις και στο ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας και όλοι εμείς, δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε το απαιτούμενο κλίμα που θα ξεδίπλωνε εποικοδομητικά και προς τη σωστή κατεύθυνση τις δυνατότητες των Ελλήνων.

«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι όλοι μας, τα τελευταία δυόμισι χρόνια, παραμένουμε θεατές των εξελίξεων χωρίς να συμμετέχουμε ενεργά στην εθνική προσπάθεια για διέξοδο της χώρας από την κρίση» αναφέρει μεταξύ άλλων το ΙΟΒΕ. Επίσης οφείλεται στο γεγονός ότι υποτιμήθηκαν από την τρόικα οι υφεσειακές επιπτώσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ και οι κυρίαρχες σήμερα δυνάμεις στην Ευρωζώνη έθεσαν ως απόλυτη προτεραιότητα μόνον την εξάλειψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Το ΙΟΒΕ θεωρεί ότι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει μεταξύ άλλων να επιβεβαιώσει τη θελησή της, αντανακλώντας τη βούληση του ελληνικού λαού, να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της Ευρωζώνης και να προτείνει τη χρονική μετάθεση και προσαρμογή του στόχου της περαιτέρω μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος για να αποφευχθεί βαθύτερη ύφεση και μεγαλύτερη ανεργία σε σχέση με τα αρχικά δεδομένα.
Στο πλαίσιο αυτό, να προτείνει επίσης την επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε τρία χρόνια για τους ανέργους του ιδιωτικού τομέα, και το συγκεκριμένο ποσό να εξαιρεθεί από την αναγκαία προσαρμογή του πρωτογενούς δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Πηγή: ΑΠΕ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description epamitis | Μαΐου 18, 2012 9:23 π.μ. | Reply
αρκετα με τα ψεματα !
μηπως με τις μειωσεις μισθων και τις αυξησεις των τιμων δεν εχετε προκαλεσει υποτιμηση 40-50 % ?
μηπως με την παραμονη στο ευρω και την ευρωζωνη και την δημιουργια των οικονομικων ζωνων, προβειται σε ακομη μεγαλυτερη υποτιμηση ?
υποτιμησης της ταξης του 100 % ? γιατι ξερετε οταν καποιος δεν εχει να φαει," αποσβενεται " η ιδια του η υπαρξη .
μηπως θελετε να τελειωνετε με αυτη την χωρα που λεγεται Ελλαδα και με την τελευταια πραξη του δραματος που εχετε σχεδιασει, και να ξεπουλησετε οτι εχει απομεινει σε τιμη "διαλυσης" ?
φτανει πια, ο κοσμος σας πηρε χαμπαρι τι ρολο παιζεται !
ελπιζω οχι για πολυ ακομη !
image description stauros | Μαΐου 18, 2012 9:04 π.μ. | Reply
ΕΥΓΕ ΜΠΡΑΒΟ ΣΩΣΤΟ
image description Your Name | Μαΐου 18, 2012 9:58 π.μ. | Reply
ΑΝ ΚΟΠΕΙ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΤΑΙ ΠΟΣΟ ΘΑ ΥΠΟΤΙΜΗΘΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ???ΠΟΣΟ ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ???ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΠΟΙΟΙ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΙ ΠΟΛΗΤΙΚΟΙ ΠΑΙΞΑΝ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΥΠΕΡ ΔΟΛΑΡΙΟΥ???
image description nefertiti | Μαΐου 18, 2012 9:32 π.μ. | Reply
Μήπως κάποιοι που γεννήθηκαν στην Αμερική???
image description Θανάσης | Μαΐου 18, 2012 11:19 π.μ. | Reply
Υπάρχει κάτι με τεράστια σημασία: θα βγάλεις την "δραχμή" σου στην διεθνή αγορά, ή θα το κάνεις κλειστό νόμισμα? Αν την βγάλεις στην αγορά, την έβαψες, θα σε παίζουν οι άλλοι όπως λάχει. Αν το κρατήσεις κλειστό (όπως η τριτοκοσμική Νορβηγία) βάζεις ό,τι ισοτιμία κρίνεις εσύ και κάνεις ό,τι υποτίμιση κρίνεις εσύ, όποτε θέλεις (είσαι καβάλα στο άλογο, έχεις την πρωτοβουλία, την εξουσία στο σπίτι σου, άρα: προφανώς καλύτερη προοπτική). Όλα τα άλλα περί "ελευθερίας" στις αγορές είναι το παραμύθι και η ασυδοσία κάποιων ελάχιστων σε αριθμό υπερπλουσίων που πραγματικά ευννοούνται.
image description Θανάσης | Μαΐου 18, 2012 11:50 π.μ. | Reply
... και φυσικά έχουν από κοντά και πληρώνουν πολύ καλά κάποιους σχετικά λίγους με μειωμένες αντιστάσεις, για να κυβερνάνε, να βγάζουν τέτοιες εκθέσεις κλπ κλπ
image description Your Name | Μαΐου 18, 2012 10:22 π.μ. | Reply
ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΝ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΚΠΕΔΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΕΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΥΠΟΥΡΓΙΣΚΟΙ.Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Ο ΕΤΑΙΡΟΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟΥ ΒΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΣΚΑΣΕΙ Η ΔΡΑΧΜΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ.ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΗΤΙΚΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΠΟΥ ΖΕΙ.
image description Θανάσης | Μαΐου 18, 2012 11:01 π.μ. | Reply
Όπως λένε "δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιός είσαι", εγώ λέω δείξε μου ποιοί είναι αυτοί που έκαναν αυτή την έκθεση και ποιοί τους τοποθετήσανε στις θέσεις τους, για να που πω τι έκθεση θα βγάλουν.
Επίσης βλέπω ότι τόσα χρόνια το ευρώ, για να ζήσει τρώει τις σάρκες της χώρας (συνολικά των πολλών, όχι των λίγων που ευννοούνται) και θα συνεχίσει αν το αφήσουμε να γίνεται.
Αν μπαίνουν στο σπίτι σου εγκληματίες και κλέβουνε ό,τι γουστάρουνε, πρώτα απ' όλα κλέινεις την πόρτα (αν έχεις τα κότσια) και ξαναχτίζεις σιγά - σιγά την ζωή σου, χωρίς να επαναλάβεις τα λάθη που έκανες. Αν δεν έχεις τα κότσια και φοβάσαι, κάθεσαι, το βουλώνεις και δεν ξαναχτίζεις ποτέ τίποτα, εξαρτάσαι από κάποιους άλλους. Αυτό το τελευταίο δεν λέγεται σκλαβιά? ή κάπως αλλοιώς?
Μάθετε για την Ισαλανδία και την Νορβηγία να ξεστραβωθείτε (όσοι δεν ξέρετε ήδη).
image description Ελενη | Μαΐου 20, 2012 1:10 μ.μ. | Reply
Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012 Προς τον κ. Παπούλια: Είστε πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Αν είχα τη δύναμη θα προτιμούσα ως πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας όχι εσάς αλλά τον Ισλανδό πρόεδρο, τον Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον. Μπορεί να καυχιόμαστε ότι εμείς γεννήσαμε τη δημοκρατία, αλλά πάει καιρός πια που δεν έχουμε συγγένεια μαζί της. Όταν το ισλανδικό Κοινοβούλιο ενέκρινε κάποιο νόμο παρόμοιο με το Μνημόνιο 1 και στάλθηκε για επικύρωση στον πρόεδρο της δημοκρατίας, αυτός ενεργοποίησε το μόνο... δικαίωμα που είχε, όπως κι εσείς: δεν το υπέγραψε και κάλεσε το λαό σε δημοψήφισμα. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε δημοψήφισμα στη χώρα αυτή. Η εξήγηση ήταν σαφής: «Δε μπορώ εγώ ή οι λίγοι βουλευτές που ψήφισαν αυτό το νόμο να αναλάβω την ευθύνη να επικυρώσω ένα νόμο που θα επηρεάσει τη ζωή κάθε πολίτη της χώρας μου. Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα μόνο ο λαός μπορεί να αποφασίσει». Το δημοψήφισμα έγινε και ο λαός απέρριψε το νόμο. Δεν είχε άδικο: τρεις τράπεζες είχαν δανειστεί 80 δις ευρώ, ήτοι το δεκαπλάσιο από το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα της χώρας, είχαν χρεοκοπήσει και τώρα ζητούσαν από το λαό να πληρώσει τους δανειστές σε διάφορες χώρες. Οι πολιτικοί άρχισαν νέες συνομιλίες με τους δανειστές και έφεραν τροποποιημένο σχέδιο στη Βουλή, κάτι σαν Μνημόνιο 2, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και στάλθηκε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για επικύρωση. Και πάλι εκείνος είπε όχι και ζήτησε νέο δημοψήφισμα. Το επιχείρημά του ήταν σαφέστατο: «Στα μεγάλα θέματα δεν αποφασίζουν προσωρινοί ηγέτες, ηγέτης είναι ο λαός και αυτός θα αποφασίσει». Χρειάστηκε να κατεβεί στους δρόμους για να υπερασπιστεί τη θέση του ενάντια στη λυσσαλέα επίθεση των πολιτικών. Υπάρχουν βίντεο που δείχνουν τη σύζυγό του να αγκαλιάζει διαδηλωτές που η αστυνομία τους έχει πνίξει στα καπνογόνα. Ήταν ανένδοτος στις αρχές του: «Υπάρχουν χώρες πιο ισχυρές οικονομικά από μας, εμείς όμως δεν πρόκειται να βάλουμε το κέρδος πάνω από τη Δημοκρατία». Στο νέο δημοψήφισμα ο λαός απέρριψε και το Μνημόνιο 2. Ο πρόεδρος το πήγε ακόμα πιο πέρα και ζήτησε αναθεώρηση του συντάγματος, μόνο που αυτή τη φορά η αναθεώρηση δε θα γινόταν από πολιτικούς αλλά από τον ίδιο το λαό. Το επιχείρημά του ήταν και πάλι ατράνταχτο: «Ο λαός είναι η υπέρτατη εξουσία, αυτός πρέπει να συντάξει το σύνταγμα». Έγιναν χιλιάδες συναντήσεις, στάλθηκαν άπειρα ηλεκτρονικά μηνύματα και η λαϊκή επιτροπή κατέληξε σε μια μορφή του συντάγματος που φυσικά δεν είχε ούτε παραγραφές, ούτε ασυλίες και ούτε φοροαπαλλαγές για τους πολιτικούς. Δεν έχει γίνει ακόμα δημοψήφισμα για το σύνταγμα, καθώς οι πολιτικοί παλεύουν με κάθε μέσο να το καθυστερήσουν, αλλά δε θα το πετύχουν για πολύ. Σε κάποια στιγμή χρειάστηκε να καλέσουν το ΔΝΤ για βοήθεια, αλλά υπό ένα όρο: «Θα σας πληρώσουμε ό,τι δανειστούμε, αλλά υπό ένα όρο: δε θα πειραχθούν οι μισθοί, οι συντάξεις και τα κοινωνικά προγράμματα, γιατί είμαστε μια σκανδιναβική σοσιαλιστική κοινωνία και σκοπός μας είναι η ευημερία του πολίτη και όχι τα κέρδη των τραπεζών». Ούτε κεραμίδα να έπεφτε στα κεφάλια των αρμόδιων του ΔΝΤ, αλλά τελικά το δέχτηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία του ταμείου, γιατί κατάλαβαν ότι δεν έχουν να κάνουν με άτομα όπως ---- (δε χρειάζεται να αναφέρω ονόματα). Αλλά ο πρόεδρος μιας δημοκρατίας δε σταμάτησε εκεί: ζήτησε να γίνει έλεγχος στα οικονομικά όλων των πολιτικών και πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν τον πέλεκυ της δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του πρωθυπουργού. Η έκθεση της αδέσμευτης επιτροπής έφτασε τις 2,500 σελίδες και χρειάστηκαν 45 συνεχείς ώρες για να διαβαστεί από καλλιτέχνες, συγγραφείς, απλούς πολίτες σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας. Και το συμπέρασμα ήταν σαφές: δεν ευθύνεται ο λαός για όσα έκαναν οι πολιτικοί οι οποίο εκλέχτηκαν λέγοντας τα αντίθετα από όσα υποσχέθηκαν. Τρία χρόνια μετά η Ισλανδία αρχίζει να βγαίνει από την κρίση, στην Ελλάδα μας λένε ότι θα χρειαστούν δεκαετίες και αν.... Και κάτι ακόμα: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ισλανδίας δεν το έκανε αυτό για να κρατηθεί στην καρέκλα. Πριν λίγες μέρες δήλωσε ότι δε θα είναι υποψήφιος για επόμενη θητεία. «Εκπλήρωσα το χρέος μου στο λαό μου» ήταν η λακωνική δήλωσή του (όχι δεν είπε αν ήταν και στην Εθνική Αντίσταση). Μήπως κ. Παπούλια θάπρεπε να επισκεφθείτε τους Βίκινγκς της Ισλανδίας για να πάρετε κάποια μαθήματα δημοκρατίας; Μήπως αυτοί που έτρωγαν βελανίδια όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες τώρα ξέρουν καλύτερα τι σημαίνει δημοκρατία ενώ εσείς την ευτελίζετε - ουσιαστικά μια πράξη αιμομιξίας -- στη χώρα που γεννήθηκε; Και μια ακόμα δήλωσή του Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον: «Έχω την σταθερή εντύπωση ότι τα κόμματα στη Βουλή δεν εκφράζουν αυτή την εποχή αντίστοιχη αναλογία στο λαό». Εσείς θα κάνατε ποτέ αυτή τη δήλωση, που είναι πασιφανής σε κάθε έλληνα πολίτη; Θα ήθελα να σας δω δίπλα στον Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον. Έτσι για να καταλάβω τι σημαίνει γίγαντας και τι νάνος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.... Χρήστος Μαγγούτας
image description Ελενη | Μαΐου 20, 2012 1:02 μ.μ. | Reply

Είπαν: Έπαινος χωρίς αιτία είναι μεταμφιεσμένη σάτιρα.
Alexander Pope

Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον ΕΥΓΕ!!!!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο