Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Η ΕΚΤ στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες

Ισχυρές πιέσεις ασκούνται για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Χθες, εν μέσω έντονης φημολογίας -όπως αποτυπώθηκε σε δημοσιεύματα ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων- ότι η ΕΚΤ θα διακόψει την χρηματοδότηση προς τις μη βιώσιμες ελληνικές τράπεζες, αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες. Διευκρίνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αντλούν τα απαραίτητα κεφάλαια μέσω της Τράπεζας Ελλάδος (μηχανισμός ELA). Και όταν πιστωθούν τα 18 δισ ευρώ -υπό την μορφή ομολόγων του EFSF- από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, πράξη που θα έχει γίνει το αργότερο μέχρι τις 23 Μαΐου, θα αντλούν και πάλι ρευστότητα από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με επικεφαλής ελληνικών τραπεζών, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, και υπογράμμιζαν ότι η απόφαση της ΕΚΤ είναι τυπική. Στο ερώτημα γιατί η ΕΚΤ «κλείνει» έστω και τυπικά τη στρόφιγγα στις ελληνικές τράπεζες ανέφεραν ότι: Η ΕΚΤ, σύμφωνα με το καταστατικό της για να παρέχει ρευστότητα πρέπει το πιστωτικό ίδρυμα να πληροί τον ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, δηλαδή 8%.

Όμως λόγω του PSI+, οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν με αρνητικά κεφάλαια. Έτσι «μέχρι να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης θα αντλούμε την απαραίτητη ρευστότητα μέσω του ELA, που είναι επίσης μηχανισμός του ευρωσυστήματος», σημείωνε στο ΕΘΝΟΣ κορυφαίος τραπεζίτης. Ας σημειωθεί ότι από τον περασμένο Αύγουστο και μέχρι τώρα οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει από τον ELA 55δισ ευρώ. Ενώ η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αντλούν την απαραίτητη ρευστότητα αποκλειστικά μέσω αυτού του μηχανισμού, καθώς εκκρεμεί η ανακεφαλαιοποίηση τους.

Σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας Ελλάδος, βιώσιμες τράπεζες και άρα υπό ανακεφαλαιοποίηση σε πρώτη φάση έχουν χαρακτηριστεί οι: Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς και μόλις πιστωθούν τα 18δισ. ευρώ από τα κεφάλαια του EFSF μέσω του ΤΧΣ, θα μπορούν να μετέχουν στις πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι η απόφαση της ΕΚΤ ουσιαστικά αφορά μια τυπική διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίησή των τεσσάρων τραπεζών και δεν αλλάζει ή τροποποιεί το θέμα της επανακεφαλαιοποίησης ή της προσφυγής τους για κεφάλαια στην ΕΚΤ. Μάλιστα εξηγούσαν ότι αν μια τράπεζα σήμερα έχει αντλήσει 5δισ ευρώ από την ΕΚΤ και 5δισ ευρώ από τον ELA, μέχρι να πιστωθούν τα ομόλογα του EFSF θα φαίνεται να έχει πχ. 2 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ και 8 δισ. ευρώ από τον ELA.

Τις επόμενες μέρες -και το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 23 Μαΐου- οι τέσσερις τράπεζες θα λάβουν, με τη μορφή ομολόγων EFSF, τα πρώτα 18δισ ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης τους από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μάλιστα όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ΤΧΣ κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος, στο πρακτορείο Dow Jones Newswires «τα χρήματα είναι ήδη στο ΤΧΣ και μπορεί να φθάσουν στις τράπεζες μέσα σε ώρες, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες». Σύμφωνα με τον κ. Θωμόπουλο, η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί «μέχρι την Τρίτη ή την Τετάρτη το αργότερο».

Οι τραπεζίτες μάλιστα περίμεναν να λάβουν χθες το πρωί αυτές τις συμβάσεις, κάτι που τελικά δεν έγινε. Από τη στιγμή που υπογραφούν τα έγγραφα αυτά, μέσα σε 24 ώρες τα κεφάλαια θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των 4 τραπεζών.

Υπενθυμίζουμε ότι ήδη οι τράπεζες Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς έχουν λάβει βεβαιώσεις από το ΤΧΣ για τα 18δισ ευρώ. Ειδικότερα η Εθνική θα λάβει 6,9δισ ευρώ, η Alpha 1,9δισ ευρώ, η Eurobank 4,2δισ και η Πειραιώς έως 5δισ ευρώ.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Your Name | Μαΐου 17, 2012 9:07 π.μ. | Reply

".......Υπενθυμίζουμε ότι ήδη οι τράπεζες Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς έχουν λάβει βεβαιώσεις από το ΤΧΣ για τα 18δισ ευρώ. Ειδικότερα η Εθνική θα λάβει 6,9δισ ευρώ, η Alpha 1,9δισ ευρώ, η Eurobank 4,2δισ και η Πειραιώς έως 5δισ ευρώ."
ΕΜΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ? ΕΛΕΕΙΝΟΙ
image description Your Name | Μαΐου 17, 2012 11:30 π.μ. | Reply
Esu tha stirikseis tous eurwpaious pou stirizoun tis trapezes? Pou an de stirixtoun oi trapezes tha katarreusei to sumpan kai tha xathoun opoies katatheseis exoun meinei mesa se autes?!? Se liga xronia pou tha koureutei to diakratiko xreos na dw ti tha lete ellinares!
image description Your Name | Μαΐου 17, 2012 12:47 μ.μ. | Reply
Τον ελληνικό λαό ποιος θα στηρίξει ρε άτιμοι. Όλο το παιχνίδι παίζεται υπέρ των τραπεζών. Και για να κερδίζουν οι τράπεζες ζημιώνονται οι λαοί του κόσμου.
Δεν θα κρατήσει για πολύ ακόμα κύριοι. Δεν είμαστε ιθαγενείς, δεν είμαστε ζώα.
image description Your Name | Μαΐου 17, 2012 12:55 μ.μ. | Reply
η πολύ μαγκιά από τα πληκτρολόγια θα μας φάει...στο μέλλον θα ξεσηκωθούμε...θα τους πατήσουμε κάτω τους λαμογιους πολιτικούς ...στο μέλλον...τώρα έχουμε όλοι γνώση τι παιχνίδι παίζεται αλλά είμαστε πολύ απασχολημένοι για αν αντιδράσουμε..το έχω ξαναπεί,εαν τελείωνε άυριο η οικονομική κρίση και γινόμασταν ξανα όπως πριν 4 χρόνια κανείς δεν θα έλεγε τίποτα..τα λαμόγια θα έτρωγαν χωρίς να μιλάει κανείς ,οι επιχειρηματίες θα συνέχιζαν την φοροδιαφυγή και οι τράπεζες θα κερδοσκοπούσαν εις βάρος των ανίξερων...έσχατη ελπίδα ο Λιακόπουλος με τους εξωγήινους-αρχαίους Ελληνες που θα ερθουν να μας πάρουν με ταδιαστημόπλοια πίσω στον γαλαξία που ανηκουμε...
image description Γλέζος | Μαΐου 17, 2012 1:48 μ.μ. | Reply
Τι δραχμή τι ευρώ
image description Your Name | Μαΐου 17, 2012 1:23 μ.μ. | Reply
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΖΟΥΝΕ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΩΝ ΑΝ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΦΑΝΕ ΤΟ ΜΕΛΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝΕ.
image description Your Name | Μαΐου 17, 2012 2:15 μ.μ. | Reply
ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΛΙΒΟΝΤΕ ΠΕΡΡΙΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΩΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ. ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΞΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ..ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ ΠΑΡΑ ΤΣΟΓΛΑΝΑΡΑΣ
image description Your Name | Μαΐου 17, 2012 3:48 μ.μ. | Reply
Μα Ελληνάρας, τσογλαναράς, λαϊκιστής και συριζαίος είναι συγκλίνουσες πλεον έννοιες. Κανένας δε ζύγισε την θλίψη.. Εσύ το κάνεις για λογαριασμό άλλων.. Όταν θα καταρρεύσουν οι τράπεζες, να δούμε τι θα λέτε στον κόσμο που θα πεινάει και θα λιμοκτονεί. ΑΣΧΕΤΟΙ
image description Your Name | Μαΐου 17, 2012 3:41 μ.μ. | Reply
ΟΤΑΝ ΘΑ ΚΑΤΑΡΕΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΓΩ ΘΑ ΣΟΥΒΛΙΖΩ ΑΡΝΙΑ . ΠΕΡΝΑ ΓΙΑ ΚΑΝΑ ΜΕΖΕ.
image description Your Name | Μαΐου 17, 2012 4:10 μ.μ. | Reply
ΟΤΑΝ ΘΑ ΚΑΤΑΡΕΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΣΕ ΣΟΥΒΛΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΕΙ. ΕΓΩ ΨΑΧΝΩ ΗΔΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΝΤΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ..
image description Your Name | Μαΐου 17, 2012 3:51 μ.μ. | Reply
Ετοιμαστείτε να γίνετε ολοι εκατομμυριούχοι ...
image description Your Name | Μαΐου 17, 2012 3:26 μ.μ. | Reply
Οι ευρωπαιοι, αυτοι οι καλοι ανθρωποι θα μας κανουν δισεκατομμυριουχους.
image description Ναι Σε Ολα | Μαΐου 17, 2012 3:06 μ.μ. | Reply
οι ευρωπαιοι θα παιρνουν 2500ε μισθο και εμεις 300 .ΚΑΛΟΙ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!!!!
ΜΗΝ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΤΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ !!!! ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ!!!!ΗΔΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ 110ΔΙΣ ΓΕΜΙΣΑΝ ΟΙ ΤΣΕΠΕΣ ΛΕΦΤΑ!!!!! ΛΥΠΗΘΗΤΕ ΜΑΣ ΛΙΓΟ ΡΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΧΑΛΑΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ!!!!!! ΒΡΕ ΟΥΥΥΥΥΥΥΣΤ ΑΠΟ ΔΩ!!!!!
image description Your Name | Μαΐου 17, 2012 4:34 μ.μ. | Reply
to akouses? Exei molinthei o Thermaikos kolpos.. Oi Eurwpaioi ftaine!!!
image description Αλαβάνος | Μαΐου 17, 2012 4:10 μ.μ. | Reply
Ο Τσίπρας σπρώχνει την Ελλάδα εκτός ευρώ
image description Your Name | Μαΐου 17, 2012 11:51 μ.μ. | Reply
ΠΟΙΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΕΙΣΑΙ ΡΕ ΦΙΛΕ ?
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο