Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Συνταγματική η μείωση αμοιβών των συμβολαιογράφων

«Πράσινο φως» έδωσε η ολομέλεια του Αρείου Πάγου

Συνταγματικό έκρινε η ολομέλεια του Αρείου Πάγου τον περιορισμό των αμοιβών των συμβολαιογράφων για τη σύσταση και συγχώνευση Ανώνυμων Εταιρειών, καθώς, σύμφωνα με την απόφαση, ο περιορισμός αυτός υπαγορεύεται από το γενικότερο δημόσιο συμφέρον, το οποίο αποσκοπεί στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στην απόφασή του ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο «προκύπτει ότι ο περιορισμός της αμοιβής του συμβολαιογράφου για τα καταστατικά Ανωνύμων Εταιρειών δικαιολογείται» και είναι «ευλόγως αναγκαίος και πρόσφορος για τη σύσταση ή τη συγχώνευση Ανωνύμων Εταιρειών, είτε με απορρόφηση, είτε με τη σύσταση νέας εταιρείας».

Σύμφωνα με τους αρειοπαγίτες, «διαφορετικά η σύσταση ή συγχώνευση των Ανωνύμων Εταιρειών θα είχε δυσβάστακτο κόστος και δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί ο στόχος του νομοθέτη για τον περιορισμό των δαπανών για τη σύσταση και επέκταση των μεγάλων κεφαλαιουχικών εταιρειών, και ο απώτερος στόχος του που είναι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Ο Άρειος Πάγος σημειώνει επίσης ότι «δεν είναι δε δυσανάλογος ο περιορισμός του δικαιώματος του συμβολαιογράφου, ιδίως ενόψει του ότι πρόκειται για περιορισμένη κατηγορία εκ των ευρείας εκτάσεως αντικειμένων της αρμοδιότητας του συμβολαιογράφου».

Παράλληλα, οι αρεοπαγίτες υπογραμμίζουν ότι ο περιορισμός της αμοιβής των συμβολαιογράφων επί των καταστατικών των Ανωνύμων Εταιρειών αποτελεί επιτρεπτό περιορισμό της κατοχυρωμένης «με το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος οικονομικής και επαγγελματικής ελευθερίας των συμβολαιογράφων».

Επίσης, σε άλλο σημείο της απόφασης της Ολομέλειας υπογραμμίζεται ότι ο περιορισμός της αμοιβής των συμβολαιογράφων δεν είναι αντίθετος στις διατάξεις του Συντάγματος για την ανάπτυξη της προσωπικότητας και την αρχή της αναλογικότητας.Πηγή: Newsbeast.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο