Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Φόροι και διεθνείς τιμές ευθύνονται για την ακρίβεια.

Φόροι, «κλειστά» επαγγέλματα και αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των τροφίμων καθυστερούν την αποκλιμάκωση των τιμών και συνεπώς και του πληθωρισμού.

Φόροι, «κλειστά» επαγγέλματα και αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των τροφίμων καθυστερούν την αποκλιμάκωση των τιμών και συνεπώς και του πληθωρισμού. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση που έχει κάνει η Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς του υπουργείου Ανάπτυξης στο δείκτη τιμών καταναλωτή που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για το μήνα Απρίλιο. Υπενθυμίζεται ό,τι έκλεισε, σε ετήσια βάση, στο 1,9% από 1,7% το Μάρτιο.

Από τις δώδεκα ομάδες αγαθών και υπηρεσιών που απαρτίζουν τον πληθωρισμό οι πέντε σημείωσαν αρνητική μεταβολή. Πρόκειται για την «υγεία» -1,11%, τις «επικοινωνίες» -1,03%, την «εκπαίδευση» -1%, την «αναψυχή ? πολιτιστικές δραστηριότητες» -1% και την ομάδα «διαρκή αγαθά ? είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες» -0,84%.

Στους υπόλοιπους κλάδους του πληθωρισμού, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις. Ωστόσο, αναδεικνύουν τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις σε αυτές τις αγορές.

Ειδικότερα:

1. Στη «διατροφή», παρά τις συνεχιζόμενες ανοδικές πιέσεις των τιμών, ο δείκτης της διατροφής καταγράφει τη χαμηλότερη μεταβολή των τελευταίων μηνών (1,65%). Κι επίσης, έχει μικρότερη μεταβολή σε σχέση με το γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή.

Οι ανοδικές πιέσεις, οφείλονται κυρίως:

•Στις διεθνείς αυξήσεις τον πρώτων υλών (ζάχαρη +7,35%, σιτηρά +14%, ρύζι +6,1%, καφές +18%, ηλιέλαιο +18,3%, λιπάσματα +7,2%, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ).
•Στις ανοδικές τάσεις συναλλάγματος.
•Στις εγχώριες αυξήσεις των τιμών παραγωγού (αγελαδινό γάλα +15,55% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ).
•Στο αυξημένο κόστος μεταφοράς και διακίνησης των προϊόντων.
•Στην κοστοβόρα εφοδιαστική αλυσίδα. Δεν έχει ανοίξει πλήρως ο κλάδος των μεταφορών, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί επίσης και το χωροταξικό των logistics.
•Στις αυξήσεις του Φ.Π.Α. (από 13% σε 23% από 01/09/2011 στα μη αλκοολούχα ποτά).
2. Στα «αλκοολούχα ποτά και καπνός» οι ανατιμήσεις οφείλονται αποκλειστικά στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Ο δείκτης έκλεισε στο 0,42%.

3. Στη «στέγαση» οι ανατιμήσεις οφείλονται αποκλειστικά στη ραγδαία αύξηση των τιμών στα καύσιμα θέρμανσης και στην ενέργεια (πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και υγραέριο).

Τόσο οι διεθνείς τιμές όσο και η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, οδήγησαν τις λιανικές τιμές σε υψηλότερα επίπεδα.

Στα ενοίκια συνεχίζεται να παρουσιάζεται μείωση (-1,3%), γεγονός που αποδεικνύει ότι αρχίζει να αποτυπώνεται η πανθομολογούμενη μείωση των τιμών στο συγκεκριμένο κλάδο. Στη «στέγαση» ο σχετικός δείκτης έκλεισε με αύξηση 6,01%.

4. Στις «μεταφορές» οι ανατιμήσεις (4%) οφείλονται αποκλειστικά στη ραγδαία αύξηση των διεθνών τιμών των καυσίμων κίνησης παρότι υπάρχει σημαντικός περιορισμός των περιθωρίων κέρδους των πρατηρίων και των εταιρειών εμπορίας (κυμαίνεται σταθερά κάτω από τα 10 λεπτά ανά λίτρο, μειωμένο κατά περίπου 20%).

5. Στην «εστίαση» οι αυξήσεις (2,71%) οφείλονται κατά κύριο λόγο στην αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ (από 13% σε 23%. Η αναπροσαρμογή έγινε την 1η Σεπτεμβρίου του 2011).

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο