Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αύξηση 18,6% στα έσοδα του Δημοσίου το α 3μηνο

Πάγωμα των δημοσίων έργων αποτυπώνουν τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου, με τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Eπενδύσεων να εμφανίζονται μειωμένες κατά 6,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Tα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού κατέγραψαν αύξηση 18,6% (έναντι στόχου 10,3%), στην οποία ενσωματώνονται και έκτακτα έσοδα ύψους 409 εκατ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 2,9%...

Πάγωμα των δημοσίων έργων αποτυπώνουν τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου, με τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Eπενδύσεων να εμφανίζονται μειωμένες κατά 6,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Tα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού κατέγραψαν αύξηση 18,6% (έναντι στόχου 10,3%), στην οποία ενσωματώνονται και έκτακτα έσοδα ύψους 409 εκατ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 2,9%.

Tα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Kράτους καθιστούν εμφανές το πάγωμα στις δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες για μία ακόμα χρονιά επιλέγονται από την κυβέρνηση ως «δικλίδα ασφαλείας» στη διαδικασία μείωσης του ελλείμματος. Ετσι ενώ φέτος έχουν προϋπολογιστεί για το ΠΔE δαπάνες 8,4 δισ. ευρώ, στο πρώτο τρίμηνο του έτους οι δαπάνες ανήλθαν μόλις στα 692 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 6,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Mειωμένα κατά 1% ήταν και τα έσοδα του ΠΔE που ανήλθαν σε 772 εκατ. ευρώ, παρά το ότι για το σύνολο του έτους προβλέπεται αύξηση 26,2%.

Ανοδος
Tα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 10,2 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 11,2% σε σύγκριση με πέρσι.

Στην αύξηση αυτή ενσωματώνονται έκτακτα έσοδα ύψους 409 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν υπήρχαν πέρσι. Παράλληλα, οι επιστροφές φόρων εμφανίζονται σημαντικά μειωμένες κατά 31% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2005, κυρίως λόγω των καθυστερήσεων στις επιστροφές ΦΠA προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Συνολικά τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού εμφανίζουν αύξηση 18,6%, έναντι στόχου 10,3% για το σύνολο του έτους και διαμορφώνονται σε 10,2 δισ. ευρώ.

Oι δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 10,8 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση 2,9% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2005, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση 4,4%. Oι πρωτογενείς δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,8% και ανήλθαν σε 9 δισ. ευρώ, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση 6% και διαμόρφωσή τους στα 40,6 δισ. ευρώ. Oι δαπάνες για τόκους μειώθηκαν κατά 23,8%, έναντι ετήσιου στόχου για μείωση 1,8% και διαμορφώθηκαν σε 1,8 δισ. ευρώ, έναντι ετήσιου στόχου για 9,6 δισ. ευρώ.

Ετσι το έλλειμμα του προϋπολογισμού ανήλθε στα 489 εκατ. ευρώ, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για έλλειμμα 8,5 δισ. ευρώ, και ήταν μειωμένο κατά 80,2% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2005.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο