Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ολο το παρασκήνιο που αποκαλύπτει γιατί απέτυχε η διάσωση της Ελλάδας - Άρθρο καταπέλτης της Wall Street Journal για το Μνημόνιο

Ολο το παρασκήνιο που αποκαλύπτει γιατί απέτυχε η διάσωση της Ελλάδας - Άρθρο καταπέλτης της Wall Street Journal για το Μνημόνιο

Το ιστορικό της αποτυχίας του - γερμανικής σύλληψης - σχεδίου λιτότητας που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και των χειρισμών που ακολούθησαν από διάφορες πλευρές, παρουσιάζει σε ένα εκτενές δημοσίευμά της Wall Street Journal, το οποίο χρεώνει ουσιαστικά την αποτυχία του Μνημονίου στην ασφυκτική πίεση της γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ, αποκαλύπτοντας ότι τόσο ο κ. Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, προσπάθησαν- ματαίως- να αμβλύνουν τους όρους του:

«Δύο χρόνια αφότου η Ευρώπη διέσωσε την Ελλάδα για να προστατέψει το ευρώ, η διάσωση έχει εξελιχθεί σε καταστροφή που απειλεί να διασπάσει το κοινό νόμισμα.

Οι εκλογές της 6ης Μαΐου εκλογές άφησαν τα μνημονιακά κόμματα υπερβολικά εξασθενημένα για να κυβερνήσουν τη χώρα, με συνέπεια να είναι πολύ πιθανές νέες εκλογές τον Ιούνιο, χωρίς καμία εγγύηση ότι θα προκύψει σταθερή κυβέρνηση. Ως τον επόμενο μήνα η Αθήνα θα πρέπει να έχει προσδιορίσει νέες περικοπές δαπανών ύψους 11.5 δισ. δολ. ή να αντιμετωπίσει αναστολή των διεθνών δανείων που χρειάζεται για να πληρώσει τις συντάξεις και τη λειτουργία σχολείων. Αν δεν πάρει τα χρήματα, θα πρέπει τελικά να τυπώσει τα δικά της.

Η εντεινόμενη αναταραχή στην Ελλάδα είναι το αποκορύφωμα ενός ριζοσπαστικού πειράματος λιτότητας και κακότεχνης οικονομικής μεταρρύθμισης που ώθησαν το έθνος στο χείλος της κοινωνικής και πολιτικής καταστροφής. Η ιστορία της δύσμοιρης διάσωσης δείχνει ότι αναγκάζοντας μεμονωμένα κράτη μέλη σε βαθιά λιτότητα δεν θα σώσει το ευρώ και μπορεί να επιδεινώσει την κρίση του.
Πάνω απ' όλα, το παράδειγμα της Ελλάδας δείχνει την σύγκρουση μεταξύ των σκληρών όρων της Γερμανίας για τη βοήθεια άλλων μελών της Ευρωζώνης και του ύψους του πόνου που μπορούν να αντέξουν άλλες κοινωνίες. Η μοίρα της Ελλάδας δείχνει ότι αυτό που χρειάζεται για να πουλήσει κανείς διασώσεις στο σκεπτικό γερμανικό κοινό μπορεί να είναι πολιτικά καταστρεπτικό στο χρεωμένο νότο της Ευρώπης.

«Το πρόγραμμα είναι αυτοκτονικό, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το ευρώ», λέει η Λούκα Κατσέλη, τέως υπουργός Οικονομίας. «Στην Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, παντού, γίνεται το ίδιο λάθος», λέει, αναφερόμενη στην εμμονή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περικοπή των δαπανών σε περίοδο ύφεσης.

Η Γερμανία επανέλαβε την Τετάρτη ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της για λιτότητα. Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης αποφάσισαν την Τετάρτη να αναβάλουν μέρος της επόμενης δόσης των ενισχύσεων προς την Ελλάδα ως προειδοποίηση προς τους Έλληνες πολιτικούς.

Η διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι η πιο δαπανηρή οικονομική διάσωση ενός έθνους στην ιστορία, με καταβεβλημένα ή υπεσχημένα δάνεια ύψους 245 δισ. ευρώ. Έχει ήδη περιλάβει την μεγαλύτερη στάση σε κρατικό χρέος που έγινε ποτέ, την αναδιάρθρωση του χρέους, στην οποία αφανίστηκαν περισσότερα από 100 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους σε ομόλογα.

Ωστόσο, η αναδιάρθρωση άφησε την Ελλάδα με δύο βουνά για να ανέβη: να συγκρατήσει το ακόμα-αυξανόμενο χρέος της που αντιστοιχεί σε πάνω από 1,5 φορές το μέγεθος της οικονομίας της, και παράλληλα να συμπιέσει τους μισθούς και τις τιμές ώστε να γίνει η χώρα ανταγωνιστική.

Παλεύοντας για να κρατήσει την Ελλάδα εν ζωή, η ΕΕ και το ΔΝΤ διπλασίασαν το στοίχημά τους το Μάρτιο, επεκτείνοντας σε μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα δανείων, παρά την επιδείνωση της πολιτικής παράλυσης της χώρας.

Η ευθύνη για το χάος, λένε πολλοί από εκείνους που εμπλέκονται στην προσπάθεια, βαραίνει την ελληνική πολιτική τάξη, που δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να μεταρρυθμίσει τη χώρα, βαραίνει ένα μη-ρεαλιστικό πρόγραμμα που προέβλεπε μια γρήγορη οικονομική ανάκαμψη, παρά τη δρακόντεια λιτότητα και τα συντριπτικά χρέη, και την αυξανόμενη δυσπιστία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

Ήταν σχεδόν αδύνατη αποστολή», λέει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο άτυχος ελληνική πρωθυπουργός ο οποίος διαπραγματεύτηκε την αρχική διάσωση και στη συνέχεια αναγκάστηκε από μια εξέγερση κόμμα το περασμένο φθινόπωρο.

«Ήταν σχεδόν μια αδύνατη αποστολή», λέει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο άτυχος πρωθυπουργός που διαπραγματεύτηκε το πρώτο μνημόνιο και κατόπιν αναγκάστηκε σε έξοδο από εξέγερση στο ίδιο του το κόμμα το περασμένο φθινόπωρο.

Ο κ. Παπανδρέου λέει ότι όταν ζήτησε από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για πιο ήπια προσαρμογή το 2010, εκείνη του απάντησε ότι το πρόγραμμα βοήθειας έπρεπε να πονέσει. «Θέλουμε να βεβαιωθείτε ότι κανείς άλλος δεν θα θελήσει κάτι σαν κι αυτό», του είπε η κα. Μέρκελ.

Η οικονομία της Ελλάδας έχει ήδη συρρικνωθεί κατά 14% τα τελευταία τρία χρόνια, και το οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ ανεπισήμως αναμένουν μια περαιτέρω συρρίκνωση 6,5% το τρέχον έτος. Κάτι πρέπει να αλλάξει, και αυτό θα μπορούσε να είναι τα όρια του ευρώ.

Η Ευρώπη φοβάται ότι η ελληνική έξοδος από το ευρώ θα μπορούσε να πυροδοτήσει μαζική φυγή κεφαλαίων από την Πορτογαλία, την Ισπανία ή άλλα ευάλωτα μέλη του ευρώ. Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ανεπισήμως ότι το ευρώ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την έξοδο της Ελλάδας επειδή οι αγορές κατανοούν ότι η κρίση του χρέους στην Ελλάδα είναι μοναδικά σοβαρή.

Άλλοι ανησυχούν ότι με την ενεργοποίηση μαζικών αναλήψεων από τις τράπεζες και ρευστοποιήσεων στις αγορές κρατικών ομολόγων θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο το ίδιο το νόμισμα. Αυτό θα έθετε τη Γερμανία και τη βόρεια Ευρώπη ενώπιον μιας φοβερής επιλογής: να παρακολουθήσουν την αποκορύφωση δεκαετιών πολιτικής ολοκλήρωσης της Ευρώπης να καταρρέει ή να σπεύσουν σε μια βαθύτερη δημοσιονομική ένωση, συμπεριλαμβανομένης και της έκδοσης κοινών ομολόγων, για να σωθεί το ευρώ.

Όταν το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκές χώρες ενώθηκαν το Μάιο του 2010 για να προσφέρουν στην Ελλάδα ένα πακέτο διάσωσης 80 δισ. ευρώ, οι ηγέτες πίστευαν ότι είχαν ενεργήσει με τόλμη για την αποφυγή καταστροφών.

Η συμφωνία απαιτούσε η Ελλάδα να περιόριζε τις δημόσιες δαπάνες και να βελτίωνε την είσπραξη των φόρων, ενώ θα αναδιοργάνωνε τη διογκωμένη γραφειοκρατία και τη νομοθετική ζούγκλα που είχε καταστήσει την οικονομία της μη-ανταγωνιστική διεθνώς.

Ενώ όλοι δέχονταν ότι η Ελλάδα χρειαζόταν δημοσιονομική εξυγίανση, το ΔΝΤ υποστήριξε να δοθεί προτεραιότητα τις διαρθρωτικές αλλαγές και να καταστεί σταδιακή η μείωση των δαπανών, για την προστασία της οικονομίας.

Η Γερμανία είπε όχι: Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έπρεπε να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα με τη δραστική λιτότητα για να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού -στο 15,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2009- σε κάτω από 3% μέχρι το 2014. Το χρονοδιάγραμμα αποδείχθηκε μη-ρεαλιστικό: οι περικοπές δαπανών και οι αυξήσεις φόρων ώθησε την οικονομία σε τόσο βαθιά ύφεση ώστε το έλλειμμα κόλλησε περίπου στο 10% του ΑΕΠ.

Συνήθως, όταν το ΔΝΤ επιβάλλει λιτότητα, παρακινεί τη χώρα να υποτιμήσει το νόμισμά της, με την ελπίδα οι φθηνότερες τις εξαγωγές της να αντισταθμίσουν τη μείωση της εγχώριας ζήτησης.

Όμως, η Ελλάδα δεν έχει πλέον το δικό της νόμισμα για να υποτιμήσει. Το καθοδικό της σπιράλ έχει αυξανόμενες ομοιότητες με εκείνο της Αργεντινής πριν από μια δεκαετία. Η Αργεντινή προσπάθησε να διατηρήσει μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία με το δολάριο ακόμα και όταν η λιτότητα του ΔΝΤ την οδήγησε βαθύτερα στην ύφεση, καταλήγοντας σε κοινωνική αναταραχή και πολιτική κατάρρευση.

Εξ αρχής, το υπερβολικό χρέος της Ελλάδα υπονόμευε τις πιθανότητές της. Ο οικονομικός σύμβουλος του κ. Παπανδρέου, η εταιρεία Lazard Ltd, του είπε ότι τα ομολογιακά χρέη της χώρας δεν ήταν βιώσιμα και χρειάζονταν αναδιάρθρωση.

Ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, ήταν ανοιχτή σε αυτό το ενδεχόμενο. Αλλά η Ευρώπη δεν ήταν. Η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φοβούνταν ότι μια ελληνική στάση πληρωμών, ακόμη και μέσω μιας ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης των ομολόγων, θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη στο χρέος άλλων μελών της Ευρωζώνης. Η Γερμανία πίστευε ότι η άφεση του χρέους θα χαλάρωνε την πίεση στην Αθήνα για να προωθήσει περαιτέρω αλλαγές.

«Θα ήθελα να μειώσω κι εγώ το χρέος μου στο μισό», είπε η κα. Μέρκελ στον κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συνάντησης στην καγκελαρία του Βερολίνου, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Παρά τις ανησυχίες της Ελλάδας για το σχέδιο, οι προσπάθειές της να αλλάξει ξεκίνησε με έντονο ρυθμό. Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν σταθερή υποστήριξη του κοινού στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, και στην κατάργηση των προνομίων που είχαν κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια διάφορες ομάδες συμφερόντων. Δικηγόροι, οδηγοί ταξί, οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους και πολλές άλλες ομάδες που απολαμβάνουν την προστασία από τον ανταγωνισμό ή ειδικά προνόμια φόρου ή συντάξεων, δημιουργίας καρτέλ και αποβλήτων.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιτέθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Δραστικές περικοπές δαπανών και αυξήσεις στην φορολογία έφεραν το έλλειμμα στο 10,6% του ΑΕΠ το 2010. Η αλλαγή όμως έπεσε γρήγορα θύμα κομματικής πολιτικής.

Ο με πύρινο λόγο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, κατήγγειλε τους σκληρούς όρους διάσωσης και δήλωσε ότι οι τοπικές εκλογές το Νοέμβριο του 2010 ήταν ένα δημοψήφισμα για το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, γνωστό ως ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους Έλληνες να τον στηρίξουν ή να τον αποπέμψουν. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές, αλλά με πολύ μικρότερο περιθώριο από ό, τι πριν.

«Η κόπωση των ψηφοφόρων ήταν προφανή», λέει ο Χάρης Παμπούκης, τότε μέλος του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου βρέθηκε όλο και περισσότερο απομονωμένος στο υπουργικό συμβούλιο. Το εκπαιδευμένος στη Βρετανία οικονομολόγος ήταν ένας ξένος στην ελληνική πολιτική. Δεν μπορούσε να κάνει άλλους υπουργούς να κλείσουν ζημιογόνες κρατικές βιομηχανίες και άσκοπες στρατιωτικές βάσεις, ή να περικόψουν χιλιάδες θέσεων εργασίας στο Δημόσιο που δημιουργήθηκαν σε αντάλλαγμα για ψήφους. Ούτε μπορούσε να μειώσει τη χρόνια φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, υποκινούμενη από τη διαφθορά μεταξύ των φορολογικών επιθεωρητών.

Έκανε ό, τι μπορούσε: έκοψε συντάξεις και οι μισθούς στο δημόσιο, ενώ αύξησε τους φόρους επί των πωλήσεων. Αλλά αυτό υπέσκαψε τις καταναλωτικές δαπάνες. Καταστήματα και μικρές επιχειρήσεις απέτυχαν. Η ανεργία εκτοξεύθηκε. Η δημόσια εχθρότητα μεγάλωσε.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που αντιμετώπιζαν μειώσεις στους μισθούς κήρυξαν απεργία, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Οικονομικών. «Ήταν μια περίπτωση του `εσύ προσποιείσαι πως σε πληρώνεις, εγώ προσποιούμαι να εργαστώ'», λέει ένας υπουργός.

Την άνοιξη του 2011, η λιτότητα και η κατάρρευση των επιχειρήσεων και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης ώθησε την οικονομία σε ελεύθερη πτώση. Διαμαρτυρίες συγκλόνισαν το κέντρο της Αθήνας. Δεν υπήρχε αρκετή υποστήριξη στο Κοινοβούλιο για να περάσει η επόμενη δέσμη μέτρων λιτότητας.

Τον Ιούνιο, ο κ. Παπανδρέου αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών του με το μεγαλύτερό του αντίπαλο, τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Η μειούμενη εμπιστοσύνη της Ευρώπης στην Ελλάδα σύντομα βυθίστηκε.

Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πλέον εύγλωττους Έλληνες ρήτορες από τους αρχαίους χρόνους, ανέλαβε απρόθυμα της δουλειά, ανησυχώντας ότι το αντιλαϊκό έργο θα μπορούσε να καταστρέψει τις πολιτικές του φιλοδοξίες, λένε οι τότε συνεργάτες του.

Πολλοί Έλληνες ήλπιζαν ότι θα ήταν σκληρός διαπραγματευτής με την Ευρώπη και το ΔΝΤ. Το πρώτο δείγμα του κ. Βενιζέλου ήταν σε μια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο. Η μακρά ομιλία του χτύπησε όλες τις λάθος νότες.

Είπε στους ομολόγους του της ευρωζώνης ότι έπρεπε να χαλαρώσουν τους στόχους λιτότητας στην Ελλάδα, επικαλούμενος τις αυξανόμενες πολιτικές δυσκολίες. Κάλεσε τους στόχους ιδιωτικοποίησης μη-ρεαλιστικούς και κατηγόρησε το δίκαιο της ΕΕ ότι έκανε την πραγματοποίηση των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων περίπλοκη. Υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν είχε άλλη επιλογή από το να δανείσει περισσότερα χρήματα, επειδή μια ελληνική χρεοκοπία θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την ευρωζώνη. Η κρίση στην Ελλάδα «είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα», είπε.

Οι άλλοι υπουργοί αντέδρασαν με οργή. Γι 'αυτούς, ακούστηκε σαν να προσπαθούσε αποφύγει τη λήψη σκληρών αποφάσεων, ενώ εκβίαζε τους πιστωτές του. Κατακεραύνωσαν τον κ. Βενιζέλο μέχρι τις 2 π.μ., λέγοντας ότι η Ελλάδα έπρεπε να ξανακτίσει την αξιοπιστία της πριν λάβει περαιτέρω ενισχύσεις.

Αντί να απελευθερώσουν την τριμηνιαία πληρωμή δανείου όπως είχε προγραμματιστεί, οι υπουργοί την πάγωσαν έως ότου η Αθήνα θέσπιζε περισσότερη λιτότητα.

Όταν η συνάντηση τελείωσε, ο κατακεραυνωμένος κ. Βενιζέλος προσπάθησε για μια ακόμη φορά να εξασφαλίσει τα χρήματα, να του δοθεί μια πολιτική νίκη στα μάτια των Ελλήνων. «Είμαι εδώ για πρώτη φορά», ομολόγησε, σύμφωνα με ανθρώπους που τον άκουσαν. «Θα ήταν κακό σημάδι, αν η δόση δεν αποδεσμευτεί» Ο Γιαν Κες ντε Γιάχερ, ο εξίσου εύσωμος ολλανδός υπουργός Οικονομικών, εξερράγη από θυμό.

Μέρος του προβλήματος της κυβέρνησης, η Ευρώπη γνώριζε, ήταν ότι ο κ. Σαμαράς είχε επιτεθεί κατά των μέτρων λιτότητας, και ως αποτέλεσμα οι συντηρητικοί του είχαν ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις.

Η κα Μέρκελ και οι άλλοι αρχηγοί των ευρωπαϊκών συντηρητικών κομμάτων κάλεσαν τον κ. Σαμαρά στις Βρυξέλλες, στις 23 Ιουνίου. Για τρεις ώρες, τον πίεσαν να στηρίξει το πρόγραμμα. Ο κ. Σαμαράς τους είπε ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει. «Τότε θα χρειαστείτε ένα σχέδιο Β, και εγώ είμαι αυτός που μπορεί να το συγκροτήσει», είπε.
Η κα Μέρκελ ρώτησε τον κ. Σαμαρά τι πρότεινε. Εκείνος είπε ότι συμφωνούσε με την περικοπή του προϋπολογισμού του ελλείμματος, αλλά ήθελε να το κάνει μειώνοντας τους φόρους για να τονώσει την οικονομία.

Μια μείωση του φόρου θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα, είπαν άλλοι συντηρητικές ηγέτες. Μόνο ο Βίκτορ Όρμπαν, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, συμπαρατάχθηκε με τον κ. Σαμαρά. «Μερικοί καταλαβαίνουν ότι έχουμε δίκιο», δήλωσε ο αλύγιστος κ. Σαμαράς στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.

Ο κ. Βενιζέλος προσπάθησε και πάλι να επιδιώξει μια χαλάρωση των όρων διάσωσης το Σεπτέμβριο. Κατά τις νυχτερινές ώρες σε συνομιλίες του υπουργείου Οικονομικών, οι επιθεωρητές από την ΕΕ και το ΔΝΤ τον πίεζαν να απολύσει δημοσίους υπαλλήλους και να κλείσει ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Βενιζέλος αρνήθηκε. «Δεν θέλω να εισέλθω σε μια τεχνική συζήτηση μαζί σας. Το ζήτημα είναι πολιτικό», είπε, σύμφωνα με πηγές που ήταν παρούσες. (Ο κ. Βενιζέλος δεν απάντησε σε μηνύματα που του ζητήθηκε να σχολιάσει). Οι επιθεωρητές του είπαν ότι δεν μπορούσαν να προσφέρουν οποιεσδήποτε πολιτικές παραχωρήσεις, και έφυγαν χωρίς να συστήσουν την αποδέσμευση της επόμενης δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Το υπ. Οικονομικών είχε λιγότερο από 1 δισ. ευρώ στα ταμεία του. Ο μηνιαίος λογαριασμός για τους μισθούς στο δημόσιο και τις συντάξεις ήταν περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερος. Η ελληνική κυβέρνηση απέφυγε την πτώχευση μόνο με το να μην πληρώνει τους προμηθευτές της.

Ο κ. Βενιζέλος έπρεπε να προσφύγει και πάλι στους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Βρότσλαβ, στην Πολωνία, στα μέσα Σεπτεμβρίου. Τη νύχτα πριν τη συνεδρίαση, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε της Γερμανίας έπιασε τον κ. Βενιζέλο στο μπαρ του ξενοδοχείου τους και κατέστησε σαφές πίνοντας ένα μπουκάλι καλό κρασί ότι η Ευρώπη είχε πια βαρεθεί με την Ελλάδα.
«Αν θέλετε να μείνετε στο ευρώ, θα πρέπει να δράσετε», είπε ο κ. Σόιμπλε.
Ελλάδα ήθελε να μείνει στη ζώνη του ευρώ, είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος έγινε πιο συνεργάσιμος, λένε αξιωματούχοι της ευρωζώνης. Αλλά το ελληνικό πρόγραμμα είχε εκτροχιαστεί άσχημα. Η κυβέρνηση δεν είχε σημειώσει μεγάλη πρόοδο στο μακρύ κατάλογο των υπεσχημένων αλλαγών για τη μείωση της γραφειοκρατίας, την αύξηση του ανταγωνισμού και την προσέλκυση επενδύσεων.

Τον Οκτώβριο, το ΔΝΤ, τώρα υπό την αυστηρότερη ηγεσία της πρώην Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, ανάγκασε την Ευρώπη να αναγνωρίσει την πραγματικότητα: Οι αριθμοί δεν αθροίζονταν.

Αυτό ανάγκασε τους Ευρωπαίους ηγέτες να χορηγήσουν στην Αθήνα ελάφρυνση του χρέους. Μια σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις 26 Οκτωβρίου οδήγησε τελικά σε «κούρεμα» 53,5% στο ελληνικό χρέος, σε συνδυασμό με περισσότερα δάνεια.

Αλλά αυτή τη φορά το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της η Ελλάδα θα το όφειλε στις αρχές της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, και όχι σε ιδιώτες κατόχους ομολόγων. Μια αναδιάρθρωση ομολόγων που θα μπορούσε να λειτουργήσει στην αρχή είχε περιορισμένη επίδραση: το χρέος στην Ελλάδα μειώθηκε από 356 δισ. ευρώ το 2011 σε προβλεπόμενα 327 δισ. ευρώ για φέτος.

Η κα Μέρκελ και άλλοι ηγέτες της ευρωζώνης θεωρούσαν τη συμφωνία για το κούρεμα και τα νέα δάνεια είχε λύσει το ελληνικό ζήτημα. Αλλά στην Αθήνα, η κυβέρνηση κατέρρευσε.
Εν μέσω αυξημένης κοινωνική αναταραχής και φθορές στην υποστήριξη του κοινοβουλίου, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε ένα δημοψήφισμα για τη νέα διάσωση.

Η κα. Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, αγανακτισμένοι από το απρόβλεπτο των εξελίξεων στην Ελλάδα, ενημέρωσε τον έλληνα πρωθυπουργό στις 2 Νοεμβρίου στο θέρετρο των Καννών στη γαλλική Ριβιέρα. ότι το δημοψήφισμα θα έπρεπε να καταστήσει σαφή την επιλογή που είχαν να κάνουν οι Έλληνες: Εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης ή έξοδος από το ευρώ. Εκείνος συμφώνησε.

Στο κυβερνητικό αεροπλάνο εκείνο το βράδυ, ο κ. Παπανδρέου είπε να πάρει λίγο ύπνο και έγειρε στο πλάι. Ο κ. Βενιζέλος έμεινε ξύπνιος, έβγαλε ένα φύλλο χαρτί και έγραψε ένα δελτίο Τύπου καταγγέλλοντας το δημοψήφισμα. «Η θέση της Ελλάδα στο πλαίσιο της ζώνης του ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση... που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση», έγραψε. Κατά την προσγείωση στην Αθήνα στις 4:45 π.μ., κυκλοφόρησε τη δήλωση χωρίς να ενημερώσει τον κ. Παπανδρέου.

Βουλευτές προσκείμενοι στον κ. Βενιζέλο μίλησαν εις βάρος του κ. Παπανδρέου. Το δημοψήφισμα και η κοινοβουλευτική του πλειοψηφία πέρασαν στην ιστορία. Παραιτήθηκε ημέρες αργότερα.

Η ανοικτή συζήτηση των ηγετών της Ευρωζώνης για αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ συγκλόνισε τη χώρα. Η καταναλωτική και επιχειρηματική δαπάνη σχεδόν ανακόπηκε. Οι αποταμιευτές έκαναν ουρά στις τράπεζες για να πάρουν τα χρήματά τους σπίτι.

Ο κ. Σαμαράς, επίσης, σοκαρίστηκε. Μετά από μήνες καταγγελίας του προγράμματος, προσχώρησε σε μια δικομματική συμμαχία που το στήριζε. Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έγιναν απρόθυμοι εταίροι, ορίζοντας ένα νέο πρωθυπουργό, τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη κ. Λουκά Παπαδήμο.

Αλλά ο κ. Παπαδήμος, ένα συντηρητικό πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δεν είχε την πολιτική ισχύ για να προωθήσει την αναμόρφωση της οικονομίας και του κράτους μέσα από ένα απρόθυμο Κοινοβούλιο. Αντ 'αυτού, οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις παρέμειναν στον πάγο μέχρι τις εκλογές του Μαΐου.

Ήταν ο κ. Σαμαράς, ο οποίος επέμεινε στην διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Απέρριψε ικεσίες του ΠΑΣΟΚ να αφήσει τον κ. Παπαδήμο να κυβερνήσει μέχρι τη λήξη της κοινοβουλευτικής θητείας στα τέλη του 2013. Ο κ. Σαμαράς είχε την πεποίθηση ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε να κερδίσει. Οι σύμβουλοί του δεν πίστευαν τις δημοσκοπήσεις, που έδειχναν κατάρρευση της υποστήριξης των δύο μεγάλων κομμάτων -του ΠΑΣΟΚ και του δικού του- και την αύξηση των ψήφων για κομμουνιστές, νεοναζί και άλλες ριζοσπαστικές ομάδες.

Στις 6 Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ πήγαν ακόμα χειρότερα από ό, τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις. Το έθνος κατηγορεί τα δύο κατεστημένα κόμματα ότι οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση χρέους, και την καταστροφή της σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν».

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Your Name | Μαΐου 11, 2012 8:27 π.μ. | Reply
Ποιος έκανε τη μετάφραση ; τι άθλια ελληνικά είναι αυτά...
..μάλλον με μηχανάκι της google έγινε, αίσχος, δεν διαβάζεται...
αν και λέει αλήθειες,,
image description Your Name | Μαΐου 11, 2012 8:43 π.μ. | Reply
Πολύ κακογραμμένη η μετάφραση. Πολύ επιδερμική η ανασκόπηση, με μεγάλες υπερβολές...
Πάντως, η κεντρική ιδέα κινείται στη σωστή κατεύθυνση: το μνημόνιο απέτυχε παταγωδώς.
image description Γιωργος | Μαΐου 11, 2012 8:32 π.μ. | Reply
Σιγα ρε μεγαλε αγγλολογε εσυ....!..μετα απο ολο αυτο το κατεβατο εσενα σε πειραξε η μεταφραση;....Καποια στιγμη το ΠΑΣΟΚ θα δικαιωθει και οσα κομματα ειναι εξω απ τον χωρο , θα μπουν και αυτα να τον σηρουν , οπως εκανε και η ΝΔ και απετυχε. Πολυ καλο δημοσιευμα!
image description Your Name | Μαΐου 11, 2012 9:24 π.μ. | Reply
δικαιώθηκε ήδη,μπήκε ο ακης φυλακή
image description Your Name | Μαΐου 11, 2012 9:10 π.μ. | Reply
Πρέπει να ακούγονται κ αυτά...Όχι μόνο γιουχαρίσματα....Είναι μία πόλύ σωστή προσέγγιση της πολιτικής εξελιξής το τελευταίο διάστημα..καλημέρα σας
image description panicd7 | Μαΐου 11, 2012 9:41 π.μ. | Reply
Η κρίση οφείλεται α)στην κρίση του 2008, β)στην φυσιολογία του ευρώ κ γ)λιγότερο στην Ελλάδα, της οποίας οι ευθύνες είναι η διαφθορά των πολιτικών της βουλής, αυτών που τοποθετήθηκαν σε θέσεις κονόμας απο τους κομματικούς μηχανισμούς, ενώ φταίνε ελάχιστα ως καθόλου ο δημόσιος κ ιδιωτικός τομέα που πληρωνουν κάθε μέρα με αίμα την κρίση .
Οι μονόπλευρα εκπαιδευμένοι ευρωοικονομολόγοι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ο χαμηλός πληθωρισμός φέρνει ισχυρές κρίσεις ενώ ο υψηλός φέρνει ανάπτυξη .
Με τις συνθήκες του Μάαστριχτ και της Λισαβώνας για την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων κ' την απαγόρευση του προστατευτισμού δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει σε ανάπτυξη η Ελλάδα, ούτε ποτέ να ξεπληρώσει τα δάνεια . ΞΕΣΤΡΑΒΩΘΕΙΤΕ .
Πηγές ξεστραβώματος
α) Το ισχυρότερο οικονομικό όπλο μιας χώρας είναι το νομισμά της, η παραδοσή του σε άλλους ισοδυναμεί με παράδοση άνευ όρων .
β) www.catastroica.gr
γ) 23 αλήθειες που δεν μας είπαν για τον καπιταλισμό, αλήθεια 7η "Οι συνθήκες ελεύθερης αγοράς σπανίως κάνουν τις φτωχές χώρες πλουσιότερες "
δ) Χώρες που αποχώρησαν απο νομισματικές ενώσεις κ η ανάπτυξή τους
http://www.johnmauldin.com/images/uploads/overmyshoulder/February-2012-Eurozone-Breakup.pdf
Αυτά και πολλά άλλα για τα οποία θα μπορούσα να γράφω ώρες .
Ανταγωνιστική Ελλάδα εντός ευρώ δεν μπορεί να υπάρξει .-
image description Your Name | Μαΐου 11, 2012 9:59 π.μ. | Reply
Τα ίδια λέει και ο Περισσός
image description Your Name | Μαΐου 11, 2012 12:33 μ.μ. | Reply
Με λιγα λογια φταιει α) Η Ευρώπη β) ο καπιταλισμός γ) οι κακοι πολιτικοι δ) τα μνημονιακα κομματα. Όπως ελεγε και ο Homer Simpson "It's everyone's fault but mine!"
image description stauros | Μαΐου 11, 2012 2:58 μ.μ. | Reply
για τον ιδιωτικο τομεα συμφωνω αγαπητε αλλα οχι και γιασ τον ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ. Η διαφθορα απο που ξεκινησε αν οχι απο τους υπαλληλους των ΔΟΥ εχουμε αρκετα παραδειγματα
image description Your Name | Μαΐου 11, 2012 9:11 π.μ. | Reply
Με ισοτιμία ευρώ δολλαρίου 1,4+ που ήταν...ας έκοβαν 20% ή 30% ή και 40% χρήμα σε ευρώ...λέω μία ιδέα!

τότε τι θα γινόταν; ας απαντήσει κάποιος...
image description panicd7 | Μαΐου 11, 2012 9:30 π.μ. | Reply
στο "Your Name" : Ο Περισσός δεν ξέρω αν γνωρίζει Αγγλικά κ δεν μ'ενδιαφέρει τι λέει .
Πάντως το ξεπούλημα άρχισε " Σε πλήρη εξέλιξη η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ από ΤΑΙΔΕΠ "
image description Γιωργος | Μαΐου 11, 2012 10:27 π.μ. | Reply
Τι σχεση εχει ο ακης με την πολιτικη του μνημονιου ? δηλαδη επειδη ενας παπας κανει αμαρτιες πρεπει να μην πιστευουμε στον θεο. οπως επισης ο ακης , οπως λες , αντικατοπριζει ενα σαποιο πολιτικο συστημα στο οποιο ειμαστε ολοι υπευθυνοι και αφορα ολα τα κομματα και ολους τους πολιτικουσ που καποτε ειχαν δυναμη ανεξαρτητα αν ηταν στην εξουσια η οχι .
Ως προς το μνημονιο δεν εξαταζω το γιατι και το πως αλλα θεωρω δεδομενο οτι στο σημειο που ειχαμε φτασει επρεπε κατι να γινει ,..
image description Φίδι | Μαΐου 11, 2012 10:12 π.μ. | Reply
Να σται καλά, γέλασα με την καρδιά μου ! Ποιός το έγραψε ; Καμμιά θεία του Γιωργάκη ;
image description Γιωργος | Μαΐου 11, 2012 10:32 π.μ. | Reply
αυτη η αμεροληψια και η υπεροψια θα μας φαει..νομιζουμε οτι ειμαστε οι γ@μικουλες που μια ζψη θα τρωμε και δεν θα πληρωνουμε , θα μας προσκινανε ολοι και αφου εχουμε φαει το καταπετασμα θα λεμε οτι δεν ηταν καλο το φαι και πως δεν πληρωνω τπτ...
image description Ελένη | Μαΐου 11, 2012 10:21 π.μ. | Reply
(Αλλά αυτή τη φορά το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της η Ελλάδα θα το όφειλε στις αρχές της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, και όχι σε ιδιώτες κατόχους ομολόγων. Μια αναδιάρθρωση ομολόγων που θα μπορούσε να λειτουργήσει στην αρχή είχε περιορισμένη επίδραση: το χρέος στην Ελλάδα μειώθηκε από 356 δισ. ευρώ το 2011 σε προβλεπόμενα 327 δισ. ευρώ για φέτος.)

Ενοειτε αφου οσ κρατος μελος της ΕΕ πρεπει να τηρεις τους ορος του Δανειου ΑΠΟ ΕΚΤ & ΔΝΤ!

Ακριβως αυτο Bob Hope
Είπαν: Τα καλά νέα είναι ότι ο Ιησούς επιστρέφει. Τα κακά νέα είναι ότι είναι πραγματικά τσαντισμένος.
Bob Hope
image description Φίδι | Μαΐου 11, 2012 11:54 π.μ. | Reply
Αγαπητέ Γιώργο, σε γενικές γραμμές αναφέρονται κάποια ενδιαφέροντα πράγματα, αλλά αν το δεις από λίγο πιο μακρυά, το άρθρο έχει βαλθεί να χτίσει ένα προφίλ για τον καθένα. Επικεντρώνεται κυρίως στο ΓΑΠ και τον Χοντρό με τον ένα να παίζει το ρόλο του καλοπροαίρετου που δεν τον αφήνουν ν' αγιάσει και τον άλλο το κακό φίδι στον κόρφο του.... Βέβαια αν κάποιος επικεντρωθεί στο περι μνημονίου νόημα αυτά ψιλοχάνονται κι αυτό εκριβώς επιχειρούν . Να περάσουν ένα μήνυμα ασυνείδητα. Εϊναι γνωστή η σχέση των Παπανδρεόυ με τις ΗΠΑ, εξ ου και το σχόλιο....Καλή καρδιά...
image description Your Name | Μαΐου 11, 2012 11:56 π.μ. | Reply
εγω και ο περισσοτερος κοσμος δεν εφαγε αγαπητε μου αλλα του ζητουν να
πληρωσει ξενους λογαριασμους. τις συμφωνιες και τα ξεπουληματα των δοσυλογων καλουμαστε ολοι οι μη συμμετεχοντες στα παρτυ και στο ελλειμα
γνωσης να πληρωνουμε για τις επομενες γενιες. ειναι ωρα να βγουν απο το
προγραμμα τους που δεν ειναι αλλο απο την εξαθλιωση του λαου να λογοδοτησουν και να τους κατασχεθει οτι περιουσιακο στοιχειο υπαρχει.
να μπουν φυλακη ειναι επικυνδυνοι .δεν θελουμε να σωθουμε με δικαστες τους βιαστες μας.
image description Γιωργος | Μαΐου 11, 2012 11:12 π.μ. | Reply
Δηλαδη θελεται να μου πειτε οτι ολοι δουλευαμε σαν σκυλια , οτι δεν ειμαστε καλοπερασακιδες , οτι οι φορολογικες δηλωσεις των πελατων σας ειχανε απο 0-1 αυτοκινητο το πολυ , οτι σκαφοι αναψυχης δεν ειχε κανενας , οτι Ε9 δεν ειχε κανεις , και γενικα οτι υπηρχε ενα μετρο σε οτι καναμε . Επισης πως στη συνειδηση του Ελληνα επιχειρηματια η λεξη ΦΠΑ ειναι συνδεδεμενη με την αποδοση του προς το δημοσιο και πως ο δημοσιος υπαλληλος των 3000,00 δικαιως τα επαιρνε απο τις 8-1 τις ημερες που δεν απουσιαζε σε συνδικαλιστικες υποχρεωσεις . Ακομα πως το ΠΑΜΕ και το σωματειο της Ναυπηγοεπισκευαστικης ζωνης μερολυπτουσε για τα δικαιωματα των εργατων που τωρα δεν εχει κανεις απο αυτους δουλεια...και πολλα αλλα που λειτουργουσαν εως τωρα τελεια και κακως παμε να τα αλλαξουμε...προσωπικα θα ηθελα να δω τους νεους να εργαζονται εστω και προσωρινα για τα 500 ευρω και οχι να ζουν απο την πλεοναζουσα συνταξη του μπαμπα τους των 2500,00 ευρω , να μην υπαρχει η λογικη δηλαδη του "σιγα μην παω να δουλεψω για τοσα" ...γιατι εμεις γεννηθηκαμε βασηλιαδες...τελος παντων απο που να το ποιασεις και που να το αφησεις?
image description Φωτης | Μαΐου 11, 2012 12:13 μ.μ. | Reply
πες τα ρε Γιωργάρα... δυστηχώς όλοι επιλέγουν το εύκολο...να μην πληρώσουν και να καταγγείλουν το δάνειο που πήρανε και το καταβροχθήσανε. Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην έκλεψε...γιατί όλοι μας έχουμε ψωνίσει χωρίς απόδειξη..οπότε αυτόματα φορο-διαφεύγουμε... απο ένα ευρώ ΦΠΑ τη μέρα να μην κόβει απόδειξη ο καθένας μας, είναι μάνι μάνι 10.000.000 την μέρα απλώλειες για το Δημόσιο, οπότε επειδή κάθε μέρα χιλιάδες αποδείξεις δεν κοβονται έχουμε και λέμε.. αν υποθετικά έπρεπε να αποδίδεται ημερήσιο ΦΠΑ 10.000.000 τότε: 10.000.000 ΕΥΡΩ / 10.000.000 κατοιίκους Χ 365 μέρες χ 30 χρόνια τουλάχιστον = 10.950€ μη αποδότεο παρανόμως ΦΠΑ ανά Έννηνα για μια μόλις αγορά ανά ημέρα καθαρής αξίας 4,20€. Εσείς καθημερινά καταναλώνετε μόνο 4,20€????????????? άρα αν υποθετικά ο καθένας καταναλώνει καθημερινά περί τα 30€ χωρίς να ζητάει απόδειξη, τότε 6,9 Χ 365 Χ 30 = 75.555 άτομο...... χ 10.000.000 κατοίκους..= 755.550.000.000 αυτά θα είχαν κερδίσει τα δημόσια ταμεία επιπλέον την τελευταία 30ετία. αλλα εσείς επιμένετε ότι δεν τα φάγαμε μαζί!
image description Γιωργος | Μαΐου 11, 2012 12:38 μ.μ. | Reply
και συνεχιζω...με τοση λοιπον ανεργια το ανοιγμα των κλειστων επαγγελματων ειναι ταμπου να το συζηταμε γιατι "κυριοι , εμεις ειμαστε οι βολεμενοι και δεν θελουμε αλλους"...αν δηλαδη βγενανε μερικα ταξι η φορτηγα ακομα να τα καβαλησουν ανεργοι οδηγοι και να παισουν οι τιμες ειναι και αυτο κακο...το να ανοιξουν και αλλα φαρμακεια και να στεγαστουν εκει μεσα φαρμακοποιοι επιστημονες ανεργοι ειναι επισης κακο.....και εκει ομως δυστηχως εφαγαν πορτα οι κυβερνωντες....ειμαστε ενας λαος συντεκνιακος , ενα κρατος το οποιο σχεδον ολη του η οικονομια βασιζονταν στα εργα και στις δουλειες με το δημοσιο οπου η καθε προσφορα ηταν τουλαχιστον 40% πιο υπερτημημενη ακριβως επειδη "δημοσιο ειναι , να το λυστεψουμε λιγο ακομα", συμφεροντολογων ρουσφετοφαγων .....σε μια λοιπον εποχη που εχουμε εξασφαλισει το δανειο για να συνεχισουμε να πληρωνουμε μισθους και συνταξεις , που μας χαρισαν 107 δις , που εχει ξεκινησει η κουβεντα για το ευρωομολογο , που παει να επικρατησει ενα κλιμα συγκρατημενης αισιοδοξιας ,σε μια εποχη που η διαρκης διαπραγματευση θα μας φερει και δευτερη επιμικηνση και καλυτερους ορους στο μελλον , εμεις λεμε οχι (ετεροχρονισμενα) και πως θα τα καταστρεψουμε ολα...
image description Φίδι | Μαΐου 11, 2012 12:26 μ.μ. | Reply
Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Τόσα χρόνια, με όσους - τέλος πάντων φόρους (και βάζω μέσα τέλη διόδια κλπ) πληρώναμε όσοι δεν μπορούσαμε να το αποφύγουμε, τι παροχές είχαμε; Έχουμε παιδεία ; Έχουμε υγεία ; Έχουμε δρόμους . Δουλεύουν οι δημόσιες υπηρεσίες σωστά ; Αυτό βόλευε κάποιους από εμας και ΟΛΟΥΣ αυτούς που συντηρούσαν έτσι τους κομματικούς στρατούς τους. Αγαπητέ Φώτη, μέρος της φοροδιαφυγής οφείλεται στο γεγονός ότι ο Έλληνας αισθανόταν ότι αυ΄τα τα έξτρα 750 δις που (με απλοϊκό τρόπο) υπολογίζεις, θα γινότουσαν τούβλα στις Βίλες των Άκηδων...Πες μου όμως γιατί τόσα χρόνια όσοι φοροδιέφευγαν ζούσαν χαλαρά εις βάρος του κράτους και τώρα πιάνουν 6 την ημέρα ; Είναι μεγάλο θέμα, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι το εν λόγω άρθρο όσο λογικοφανείς απόψεις κι ανεκθέτει έχει γραφεί σχεδόν κατά παραγγελία του ΓΑΠ....Ένα απλό ερώτημα : Όλα αυτά που καταγγέλονται, γιατί δεν τα μαθαίναμε στη βράση ; Γιατί δεν ενημερωνόταν ο λαός ότι αυτοί είναι οι εταίροι μας ; ότι οι βουλευτές πήραν ένα ραβασάκι κλπ κλπ κλπ ...είναι λίγο κωμικό το άρθρο παιδιά για μένα , σόρυ....
image description Your Name | Μαΐου 11, 2012 1:41 μ.μ. | Reply
η αλήθεια είναι ότι δίνει την εντύπωση ότι χαϊδεύει τον Γ.Α.Π., όσο για το αίσθημα του Έλληνα και των λεφτών του που τόσα χρόνια γίνανε βίλες συμφωνώ...ισχύει ---(βέβαια ο Άκης συγκεκριμένα κατηγορείται για παράνομη δωροδοκία και όχι για κατάχρηση δημοσίου χρήματος, πήρε μαύρα λεφτά από το εξωτερικό και όχι από δημόσιο χρήμα, βέβαια την μίζα του την πήρε για να βάλει την υπογραφή του έτσι ώστε να δρομολογηθεί η αγορά που είχε προαποφασίσει η κυβέρνηση με δημόσιο χρήμα, απλά ενημερώνω, σε καμία περίπτωση δεν τον δικαιολογώ, μακάρι να σαπίσει στην φυλακή)--- όμως αυτοί οι ίδιοι αγανακτισμένοι Έλληνες βάζανε κάθε 4 χρόνια τον Άκη και τους λοιπούς Άκηδες στην βουλή...οπότε δεν στέκει σαν δικαιολογία το ότι: επειδή ήξερα ότι θα φάνε το ΦΠΑ που αποδίδω σαν πολίτης- δεν το αποδίδω και είμαι παράνομος.
image description Φίδι | Μαΐου 11, 2012 1:56 μ.μ. | Reply
Ο Άκης λοιπόν τα πηρέ εμμέσως κι όχι αμέσως...ΟΚ. Για το υπόλοιπο έχεις δίκιο σε μεγάλο βαθμό. Θεωρώ όμως ότι αυτού του είδους η πολιτική παιδεία ζυμώθηκε σκόπιμα και συστήματικά στον Έλληνα....
image description Ναι Σε Ολα | Μαΐου 11, 2012 2:03 μ.μ. | Reply
Oταν η εταιρεια δίνει μιζες τις τιμολογει και αυτες και αγοράζουμε ποιο ακριβα άρα εμεις πληρώνουμε τους γάμους του ΑΚΗ
image description Your Nameγιάννης | Μαΐου 11, 2012 2:46 μ.μ. | Reply
ΣχολιάστεΑδιαφορώ πλήρως για το συγκεκριμένο άρθρο και θεωρώ οτι δεν αποκαλύπτει την αλήθεια παρά μόνο ενα πολύ μικρό και αδιάφορο κομμάτι της , δεν λέει κουβέντα για το πώς φτάσαμε μέχρις εδώ , τι συμφωνίες έγιναν , με ποιόν τρόπο κλείστηκαν , ποιοί λόγοι οδήγησαν το κράτος να καταφύγει στόν (άκρατο ανα περίπτωση )δανεισμό , ποιά και πόσα δάνεια πήραμε , ποίοι τα πήραν , και τέλος που κατέληξαν αυτά τα λεφτά . Κοινώς πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε
α) Τι χρωστάμε , β) Σε ποιόν τα χρωστάμε , γ) Γιατί τα χρωστάμε , Και μετά με ποιούς τρόπους θα αποπληρώσουμε το χρέος μας .
Για τα περί πολίτικών θεμάτων προβλήματα και αν κάποιος τα έκανε λάθος ή καλά θα προκύψουν απο την έρευνα για το χρέος .
image description Ναι Σε Ολα | Μαΐου 11, 2012 3:54 μ.μ. | Reply
Πείτε οτι βγαίνει σήμερα ο πρόεδρος της Χ τράπεζας ,στα καλά του καθομένου,
και λέει οτι κύριοι τα χρήματά σας σε καταθέσεις αν μου τα ζητήσετε αυριο όλα δεν έχω να σας τα δώσω και οτι τα στοιχεία των αποτελεσμάτων και ισολογισμου είναι παραποιημένα.Ολοι καταλαβένετε την κατάληξη της τράπεζας.Αυτο το τραγικό που το έκανε ο ΓΑΠ και έβαλε στο μάτι του κυκλώνα των αγορών την χώρα μας πώς θα το δικαιολογήσετε?
image description Γιωργος | Μαΐου 11, 2012 3:56 μ.μ. | Reply
Δεν θελω να μπω στην λογικη της κατασκοπειας και της κακεμπε , που ισχυριζονται πολλοι ...αυτοι ειναι οι ιδιοι οι οποιοι οταν το τραπεζικο μας συστημα και η χωρα χρειαζοταν ηρεμια και στυριξη , οριζαν ημερομηνιες πτωχευσης επι 2 χρονια μεχρι που φαγανε πορτα τον οκτωβριο...μεχρι τοτε θυμθειτε ποσες φορες ειχαμε πτωχευσει ...ολοι μα ολοι ειχαν καποιον γνωστο στο νομισματοκοπειο η δεν ξερω εγω που αλλου και μας διαβεβαιωνε ο ξερολας ο Ελληναρας οτι την ταδε του μηνα θα εχουμε δραχμες...ωα λοιπον ολες οι εκταμιευσεις εξω , να λοιπον μηδεν καταναλωση , ... τα ξανασκεφτομαι και αειδιαζω...με λιγα λογια θελω να καταληξω , πως δεν συμφωνω με πολλα απο τα πραγματα που γινονται αλλα δυστηχως ειναι μονοδρομος και θεωρω διαβατος μονοδρομος , οχι αδιεξοδος ....και να συμφωνησουμε επιτελους πως ολοι εχουμε μεριδα ευθυνης
image description tONI | Μαΐου 11, 2012 3:11 μ.μ. | Reply
σωστός ο Γιώργος.. Επιτέλους σήμερα στο taxheaven ακούστηκαν και κάποιες λογικές απόψεις, γιατί είχα αρχίσει να τρομάζω..
image description Γιωργος | Μαΐου 11, 2012 3:36 μ.μ. | Reply
Οταν εργαζεσαι σε μια εταιρια η οποια κλεβει η κανει απαταιωνιες και εσυ κανεις οτι δεν καταλαβαινεις ενω γνωριζεις και κρυβεσαι πισω απο τον μισθο που σου δινουν (χωρις να κλεβεις εσυ ο ιδιος , δεν ειναι παραιτητο να κλεβεις) , θεωρεισαι συνηπευθυνος . Με αυτην την λογικη εχουμε ολοι ευθυνη
image description Γιωργος | Μαΐου 11, 2012 3:39 μ.μ. | Reply
Ολοι βλεπαμε γυρω μας και γνωριζαμε το αλισβεριση που γινοταν...κανεις ομως δεν εκανε κατι για να αλαξει αυτο....γνωριζαμε οτι το ΤΕΜΠΤΕ το πειραν ανθρωποι που δεν χρειαζοταν χρηματοδοτηση με ευνοικιο επιτοκιο , γνωριζαμε οτι το ΕΣΠΑ δεν το πηραν ανθρωποι που το χρειαζοταν , γνωριζαμε οτι οι επιδοτησεις στην αγροτια γινονταν mercedes και οχι τρακτερ (παραδειγμα λεω) και και και και και.... ειμασταν μερος ενος διευθερμενου συστηματος....δεν εχω κλεψει και δεν εχω φαει ενα ευρω ολα αυτα τα χρονια....πληρωνων κ εγω ομως ...αυτο δεν σημαινει οτι θα επιλεξω να μη εχω να φαω κιολας , η να πεινασω...εχω δυνατοτητες να μην φτασω εκει και αυτες θα ακολουθησω
image description γιαννης | Μαΐου 11, 2012 3:48 μ.μ. | Reply
Ευθύνες και τα τοιαύτα είναι σωστά , αφου πρώτα μάθουμε ΤΙ ΧΡΩΣΤΑΜΕ , ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ , ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ , ΠΩΣ ΤΟ ΕΞΩΦΛΟΥΜΕ .Πρώτα αναγνωρίζης το πρόβλημα και μετά πως το λύνεις και ακόμη αργότερα ποιός φταίει και γιατί .
image description Your Name | Μαΐου 11, 2012 3:54 μ.μ. | Reply
ΝΑΙ ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΩ...κατι σαν εκκαθαριση δηλαδη σε ΕΠΕ ....με την διαφορα οτι το κρατος δεν σταματαει να υπαρχει , να λειτουργει , να πληρωνει μισθους και συνταξεις ...αρα δεν πρεπει πρωτα να εξασφαλισεις τα χρηματα;
image description γιαννης | Μαΐου 11, 2012 4:21 μ.μ. | Reply
Κατά κάποιο τρόπο ναί , εκκαθάριση σε ΕΠΕ , ΑΛΛΑ ΟΧΙ με τους εταίρους της , για εκκαθαριστές και παράλληλα προσπάθεια για την εξασφάλιση δανεικών . Η γυναίκα του καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια , αλλα και να φαίνετε τίμια . Να ένα επιπλέον δείγμα πρόσπάθειας για εξυγείανση προς τα έξω .
image description ΓΙΑΝΝΗΣ | Μαΐου 11, 2012 6:44 μ.μ. | Reply
Λοιπόν αυτά που λέει ο Γιώργος είναι σωστά και αλήθειες και το ξέρουμε!!
By the way, αλήθεια είναι σχεδόν πάντα η πραγματικότητα που δεν θέλουμε να ακούσουμε.
Όσοι ήμαστε στον κλάδο ξέρουμε τι γίνονταν και ενώ έχουμε την γνώση να το δούμε, το αφήσαμε και το πράξαμε και εμείς οι ίδιοι , πως φόρες σας έτυχε να σας πει ο ιδιοκτήτης καφέ να κόψω και άλλες ‘η να σταματήσω και του είπατε όχι μωρέ εντάξει είναι περίπου 50ε είναι το φπα και το μαγαζί είναι κάθε λεπτό γεμάτο!!
Σε πόσους δημοσίους χρεώναμε δήλωση 300ε γιατί έπρεπε να την «κοιτάξουμε» καλύτερα.
Τα ξέραμε , όλα !!! Μην κάνουμε πως πέσαμε από τα σύννεφα, απλώς λέγαμε έλα ρε στο δικό μου κεφάλι θα σκάσει, δεν παίζει.
Μονό και μονό επειδή θέλουμε να εθελοτυφλούμε δεν σημαίνει πως είμαστε και αμέτοχοι


Υ.Γ.
Δεν ξέρω ποια μεγάλη συνομωσία νομίζετε ότι υπάρχει αλλά , όχι ο ΓΑΠ – που δεν του κόβει τόσο- αλλά ούτε ο Σόιμπλε ο ίδιος δεν φορμάρει την WSJ
image description Your Name | Μαΐου 12, 2012 12:57 μ.μ. | Reply
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_12/05/2012_48201
image description ALEXF | Μαΐου 13, 2012 11:36 π.μ. | Reply
Πρεπει να τελειωνουμε με το παραμυθακι καθε τριμηνο παρτε μετρα αλλιως χρεωκοπια ,καλα αν ηθελαν να βοηθησουν μια χωρα θα εκβιαζαν ετσι καθε τριμηνο ; πως θα ορθοποδησει η οικονομια της χωρας με τετοιο κλιμα ; ε ετσι παλι και σημερα εχουν αρχισει τα ιδια , καντε κυβερνηση αλλιως ατακτη χρεωκοπια δραχμες και τα ρεστα , ε δεν παει αλλο , τελος και στους πολιτικους που προσκυναν αυτη την τακτικη , τελος και στους Ευρωπαιους φιλους μας που δηθεν θελουν να μας σωσουν , τι να το κανει το ευρω ο ανεργος , ο κατεστραμενος επαγγελματιας και ο εργαζομενος των 400,00, δεν εχουν τιποτα πλεον να χασουν και ειναι ετοιμοι για ολα.
image description Your Name | Μαΐου 13, 2012 7:01 μ.μ. | Reply
ΓΙΩΡΓΟΣ ?????
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο