Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ελεύθερος ο Γιάννης Καπελέρης για τα ανείσπρακτα πρόστιμα από λαθρεμπόριο καυσίμων

Ελεύθερος, χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκε μετά την απολογία του στον Ειδικό Ανακριτή υποθέσεων διαφθοράς αξιωματούχων, ο Γιάννης Καπελέρης, μέχρι πριν λίγους μήνες γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, για την κακουργηματικού βαθμού κατηγορία της απιστίας.

Η κατηγορία, που έχει απαγγελθεί με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, αφορά την υπόθεση των ανείσπρακτων προστίμων από παραβάσεις για λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ο κ. Καπελέρης παραιτήθηκε μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης εναντίον του τον περασμένο Ιανουάριο μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που διενεργήθηκε από τους οικονομικούς Εισαγγελείς με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την ύπαρξη εντός του υπουργείου Οικονομικών «παραμηχανισμού» που αδρανοποιούσε τις διαδικασίες για την είσπραξη προστίμων που αφορούσαν παραβάσεις της νομοθεσίας για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, που συνέδεαν το θέμα των ανείσπρακτων προστίμων με την παραίτηση του κ. Διομήδη Σπινέλη από το υπουργείο Οικονομικών, η διαδικασία επιβολής των προστίμων είχε ανασταλεί μετά από δύο εγκυκλίους προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, η μία εκ των οποίων προερχόταν από τον κ. Καπελέρη. Στην εγκύκλιο αυτή ο κ. Καπελέρης ανέφερε ότι επίκειται σχετική νομοθετική ρύθμιση για το θέμα και ζητούσε την αναστολή της είσπραξης.

Ο κ. Καπελέρης, που κατέθεσε και ως ύποπτος για την υπόθεση, υποστηρίζει πως δεν έχει καμία ποινική εμπλοκή, καθώς δεν χαρίστηκε κανένα πρόστιμο.

Τα επίμαχα πρόστιμα, που επιβλήθηκαν τα έτη 2010 και 2011, εκτιμάται ότι ξεπερνούν συνολικά τα 15 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με τον κ. Καπελέρη αφορούν μόνο εκπρόθεσμες εγγραφές στο σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ δεκάδων πρατηριούχων που καλούνται να πληρώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά εξαιτίας προβληματικής διαδικασίας του επίμαχου μηχανογραφικού συστήματος.

Στην πορισματική αναφορά που είχε συντάξει για την υπόθεση ο αναπληρωτής οικονομικός Εισαγγελέας Σπ. Μουζακίτης, ως διενεργών την έρευνα, εντόπιζε ποινικές ευθύνες και σε βάρος της επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων και ζητούσε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία.

Κατά τους οικονομικούς Εισαγγελείς, το ύψος της ζημίας που προκλήθηκε από την αδρανοποίηση του μηχανισμού είσπραξης, «μεγιστοποιείται εκ των πραγμάτων», όπως ανέφεραν στην παραγγελία για την άσκηση δίωξης, εξαιτίας των κρίσιμων συνθηκών για την χώρα.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο