Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Φορο - βόμβα για 320 επιχειρήσεις

Περίπου 200 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, οι μετοχές αρκετών εκ των οποίων είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, καλούνται να επιστρέψουν δεκάδες εκατ. ευρώ στο Δημόσιο, από αφορολόγητα αποθεματικά που σχημάτισαν το 2003 και το 2004, με βάση νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης. Επειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θεωρεί ότι ο νόμος Χριστοδουλάκη παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο περί κρατικών ενισχύσεων, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταθέσει σχετική τροπολογία την ........

Περίπου 200 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, οι μετοχές αρκετών εκ των οποίων είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, καλούνται να επιστρέψουν δεκάδες εκατ. ευρώ στο Δημόσιο, από αφορολόγητα αποθεματικά που σχημάτισαν το 2003 και το 2004, με βάση νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης. Επειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θεωρεί ότι ο νόμος Χριστοδουλάκη παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο περί κρατικών ενισχύσεων, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταθέσει σχετική τροπολογία την οποία παρουσιάζει σήμερα η Εφημερίδα Καθημερινή.

Με την τροπολογία, που έχει ήδη σταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιλύεται το πρόβλημα για περίπου 4.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δημιούργησαν αφορολόγητα αποθεματικά για επενδύσεις ύψους 100.000 - 150.000 ευρώ. Ομως, οι υπόλοιπες μεγάλες ανώνυμες εταιρείες δεν μπορούν να ενταχθούν σε κανένα συμβατό με την E.E. πλαίσιο ή μπορούν μόνο για ένα τμήμα των επενδύσεων που πραγματοποίησαν.

Το πρόβλημα που θα ανακύψει για τις εισηγμένες επιχειρήσεις θα είναι τεράστιο, δεδομένου ότι θα κληθούν να τροποποιήσουν τις οικονομικές τους καταστάσεις. Eφόσον αποφασιστεί να επιστρέψουν την κρατική ενίσχυση και μάλιστα εντόκως οι ανωτέρω επιχειρήσεις θα κληθούν από τις εφορίες να φορολογηθούν εκ νέου για τις χρήσεις του 2003 και του 2004 και τα τελικά κέρδη που θα προκύψουν θα είναι σημαντικά μικρότερα από όσα είχαν αρχικώς ανακοινώσει, ενώ είχαν προχωρήσει βάσει αυτών και στη διανομή μερίσματος.

H Επιτροπή σε αλλεπάλληλα υπομνήματα θεωρεί ότι το μη κοινοποιηθέν μέτρο από την πρηγούμενη κυβέρνηση για τη δημιουργία αφορολόγητων αποθεματικών αποτελεί κρατική ενίσχυση. Περιλαμβάνει κρατικούς πόρους, προσφέρει πλεονεκτήματα στους δικαιούχους, είναι επιλεκτικό και επηρεάζει το εμπόριο. Δεδομένου ότι το μέτρο τέθηκε σε ισχύ χωρίς την προηγούμενη κοινοποίηση στην Κομισιόν, αποτελεί παράνομη ενίσχυση. Συνολικά, το ύψος των αφορολόγητων αποθεματικών που σχηματίστηκαν βάσει των «παράνομων» διατάξεων ανέρχονται σε 560 εκατ. ευρώ, ο μισός δηλαδή προϋπολογισμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το 2006.

Πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο