Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Συνταγματική η καταβολή 50% της οφειλής για έφεση

Απόφαση του ΣτΕ για φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις


 Συνταγματική και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι, για να κατατεθεί έφεση επί φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων, πρέπει να καταβληθεί πρώτα το 50% του οφειλόμενου ποσού.
 
Στην απόφαση αυτή κατέληξε η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ, σύμφωνα με τη νομοθετική αυτή ρύθμιση το καταβλητέο ποσό υπολογίζεται από την αρμόδια φορολογική ή τελωνειακή αρχή, η οποία συντάσσει ατελώς, μετά από αίτηση του εκκαλούντος, ειδικό σημείωμα, με το οποίο βεβαιώνεται και η καταβολή του.
 
Ειδικότερα, εταιρεία γεωργικών προϊόντων υποστηρίζει ότι η διάταξη αυτή που προβλέπει την καταβολή του 50% του οφειλόμενου ποσού, προκειμένου να μπορεί να δικαστεί μία υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, μετά από έφεση, είναι αντισυνταγματική.
 
Και είναι αντισυνταγματική, σύμφωνα με την εταιρεία, γιατί «παραβιάζει το άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος και τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, καθώς επίσης και το άρθρο 6 παρ. 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
 
Οι σύμβουλοι Επικρατείας στην υπ' αριθμ. 1619/2012 απόφασή τους επισημαίνουν ότι σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του επίμαχου νόμου 3900/2010, η υποχρέωση καταβολής του 50% του οφειλομένου φόρου αποβλέπει στον συγκερασμό «της ανάγκης άμβλυνσης των δυσμενών για το Δημόσιο συνεπειών από τη διατήρηση επί μακρό χρονικό διάστημα δικαστικών εκκρεμοτήτων στις φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις», καθώς και στην «αποθάρρυνση της άσκησης ενδίκων μέσων με μόνο σκοπό την καθυστέρηση στην εκπλήρωση νόμιμων υποχρεώσεων, ιδίως εκείνων που αφορούν την καταβολή φόρων», ενώ περαιτέρω αναφέρεται ότι «δύναται να λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους ασκούν την έφεση με μόνο σκοπό να καθυστερήσουν την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων συντελώντας με τον τρόπο αυτό στην υπερφόρτωση των δικαστηρίων και στις συνέπειες που αυτή έχει στην απονομή της Δικαιοσύνης».
 
Ενόψει αυτών, υπογραμμίζουν οι δικαστές, η επίμαχη διάταξη που προβλέπει ότι ο φορολογούμενος οφείλει να καταβάλει το 50% του οφειλομένου κατά την πρωτόδικη απόφαση φόρου, δεν αντίκειται στο άρθρο 20 παράγραφος 1 του Συντάγματος και στο άρθρο 6 παράγραφος 1 της ΕΣΔΑ.
 
Ακόμη, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε ότι η εταιρεία πρέπει να καταβάλει επίσης και αναλογικό παράβολο ίσο προς το 2% του αντικειμένου της διαφθοράς, όπως προβλέπει το άρθρο 45 του ίδιου νόμου 3900/2010.
 
Να σημειωθεί ότι και αυτή η τελευταία διάταξη έχει κριθεί συνταγματική και σύμφωνη με την ΕΣΔΑ.
 
Κατόπιν αυτών το ΣτΕ υποχρέωσε την εταιρεία να καταβάλει το 50% των οφειλομένων, δηλαδή 1.316.722 ευρώ, καθώς και παράβολο 2.000 ευρώ.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΖΑΦΕΙΡΗΣ Δ | Μαΐου 9, 2012 9:27 π.μ. | Reply
Στην περίπτωση της εταιρείας η οποία δύναται να καταβάλλει το ποσό, καλώς! Όταν όμως υπάρχουν μικρο-οφειλέτες που έχουν φορτωθεί με πρόστιμα, που αφορούν καθυστέρηση καταβολής διάφορων φόρων και που η καθυστέρηση αυτή έχει προκύψει από λόγους πραγματικής αδυναμίας, αυτό δεν τους στερεί την πρόσβαση στα ένδικα μέσα και την προστασία της δικαιοσύνης;
Δεν δημιουργεί συνθήκες οριστικής απώλειας ποσών από το Δημόσιο;
Ποιός είναι ο "καλλιτέχνης" νομοθέτης που δημιουργεί έναν νόμο που μπορεί να λειτουργήσει μόνο υπέρ όσων έχουν την δύναμη να τον παραβούν συνειδητά και εναντίον όσων έχουν ειλικρινή διάθεση να είναι συνεπείς, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν;
Ποιός είναι ο "φοβερός επιστήμονας", που δεν προβλέπει διαχείριση κάθε περίπτωσης με αναλογικό τρόπο και με έλεγχο των οικονομικών στοιχείων του οφειλέτη σε πρώτο χρόνο;
Μπανανία όπου οι νόμοι φτιάχνονται έτσι ώστε να μην μπορούν να εφαρμοστούν, είμαστε!
image description Your Name | Μαΐου 9, 2012 10:30 π.μ. | Reply
Έχεις απόλυτο δίκιο φίλε μου,αλλά ποιός να σε ακούσει.
image description Your Name | Μαΐου 9, 2012 10:13 π.μ. | Reply
Σχολιάστε
image description ΛΕΩΝΙΔΑΣ | Μαΐου 9, 2012 10:53 π.μ. | Reply
Δεν το περίμενα το Συμβούλιο της Επικρατείας να μην προστατεύσει το δικαίωμα του πολίτη να ζητά δικαστική προστασία, διότι όταν ο πολίτης αδυνατεί να καταβάλει το 50% του επιβληθέντος φόρου δεν προσφεύγει στο διοικητικό δικαστήριο και βρίσκεται στο έλεος της ενδεχόμενης αυθαιρεσίας των οργάνων του Υπουργείου Οικονομικών. Δεν τοπερίμενα το Συμβούλιο της Επικρατείας να θεωρεί όλους τους πολίτες οικονομικά ισοδύναμους και να μην αποδεχθεί την Συνταγματική επιταγή της αναλογικότητας. Λυπάμαι, θλίβομαι.και αγανακτώ.
image description enas | Μαΐου 9, 2012 1:26 μ.μ. | Reply
και οι δικαστες τα ιδια σκατα ειναι...δεμενοι με το απερχομενο πολιτικο συστημα....."το νομιμο και το ηθικό"....
image description Your Name | Μαΐου 9, 2012 7:32 μ.μ. | Reply
"παράβολο ίσο προς το 2% του αντικειμένου της διαφθοράς"!! το καλύτερο τυπογραφικό λάθος όλων των εποχών!
image description ΅WHO | Μαΐου 11, 2012 12:24 π.μ. | Reply
Το Νομό-κρατος πρέπει να καταλάβετε ότι υπαρχει για να ζουν όσοι έχουν άμεση σχέχη μ΄αυτό, δηλαδή οι αντίπερα οι ανταγωνιστές των ελεύθερων ιδιωτών επαγγελματιών, επιχειρήσεων κλπ.
Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο κλητήρα ζουν άμεσα απο αυτό. (Δικαστές, Αστυνομία, Διοικητικοί υπάλληλοι κλπ υπαρχουν για να βλέπουν τι γίνεται με την εφαρμογή των νόμων) Δεν εννοώ ότι τα οινονομάνε αλλά ότι βρίσκονται σε μία άλλη λογική, σε άλλη "διάσταση" και δεν καταλαβαίνουν τους ελευθερους επαγγελματίες, ιδιώτες, επιχειρηματίες. Είναι άλλο "στρατόπεδο". Όταν μιλάνε για υπαλήλλους εννούν πάντοτε τους δημόσιους υπαλλήλους.
Τις ιδιωτικές επιχειρήσεις τις βλέπουν σαν "καιροσκόπους (αλητευοντες). Δεν καταλαβαίνουν ότι ίδιοι βρίσκονται μέσα σε "μια επιχείρηση μονοπωλίου" με έτοιμους πελάτες (δηλαδή πολίτες).
Η διαφορά αντιληψης είναι τεράστια. Σύγκρινε ένα πορτοκάλι και ένα μήλο σε πόσα στοιχεία μοιάζουν για να καταλάβεις
Θέλουν να μαζεύουν λεφτά για να πληρώνονται κυρίως από τους ιδιώτες (μη ξεχνάμε όμως ότι κι αυτοί πληρώνουν φορολογία .. ).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο