Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

ΟΑΕΕ: Οι όροι για κατάταξη σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία

Με εγκύκλιο του Υπ.Οικ και του Υπ. Εργασίας καθορίστηκε η διαδικασίας για την επιλογή κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία από τους ασφαλισμένους του Ο.Α.Ε.Ε.

Οι σχετικές  οδηγίες που αναφέρονται στην απόφαση Φ.80000/10255/334/3.5.2012  έχουν  ως εξής:

1. Δικαίωμα επιλογής στην αμέσως κατώτερη ή στη δεύτερη κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία από την κατηγορία στην οποία υπάγονται υποχρεωτικά σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 258/2005, έχουν οι ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. που δεν έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών και είναι ενήμεροι. Επίσης, δικαίωμα επιλογής έχουν και οι ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. που είχαν επιλέξει να μεταταχθούν προαιρετικά σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία και έχουν επανέλθει στην υποχρεωτική κατηγορία σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 258/2005 όπως ισχύουν.

Οι προαιρετικά ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης της παρ. 5 του άρθρου 32 του ν. 4075/2012.

2. Η κατάταξη σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία ισχύει για όσο χρόνο οι ασφαλισμένοι είναι ενήμεροι τόσο γιατί καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους όσο και γιατί τηρούν τους όρους της τυχόν ρύθμισης. Σε περίπτωση απώλειας του δικαιώματος κατατάσσονται στην κατηγορία που βρίσκονταν πριν την αίτηση και σε κάθε περίπτωση στην κατηγορία που θα υπάγονταν σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 258/2005 εάν δεν είχαν ασκήσει το δικαίωμα κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

Ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία έως 31.12.2014 κατατάσσονται αυτοδίκαια από 01.01.2015 στην κατηγορία που θα υπάγονταν εάν δεν είχαν υποβάλλει αίτηση.

Ασφαλισμένοι που επέλεξαν κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία μπορούν οποτεδήποτε να επανέλθουν στην υποχρεωτική κατηγορία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 258/2005 όπως ισχύουν, με αίτησή τους.

3. Το δικαίωμα επιλογής κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία ασκείται με αίτηση του ασφαλισμένου, άπαξ και ισχύει έως την 31.12.2014. Η κατάταξη στην υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία και η καταβολή των αναλογουσών ασφαλιστικών εισφορών στην επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία αρχίζει από το επόμενο προς έκδοση δίμηνο μετά την ημερομηνία αίτησης.

Στις περιπτώσεις υποβολής αιτήσεων μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου 4075/2012 (11.04.2012) και πριν τη δημοσίευση της παρούσας Υπουργικής Απόφασης, οι ασφαλισμένοι κατατάσσονται στην επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία καταβάλλοντας τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές από το αμέσως επόμενο προς έκδοση δίμηνο της δημοσίευσης της παρούσας Υπουργικής Απόφασης.

4. Ασφαλισμένοι που έχουν ασκήσει ή θα ασκήσουν το δικαίωμα προκαταβολής εισφορών με την έκπτωση του άρθρου 48 του ν. 3943/2011 (Α’ 66) δύνανται να ασκήσουν παράλληλα και το δικαίωμα επιλογής κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

5. Η αίτηση κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία υποβάλλεται στο αρμόδιο, κατά περίπτωση, Περιφερειακό Τμήμα του Ο.Α.Ε.Ε. το οποίο εκδίδει τη σχετική πράξη κατάταξης.

Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Andriani | Μαΐου 4, 2012 11:34 π.μ. | Reply
Επικοινώνησα με το κατάστημα ΟΑΕΕ στο οποίο υπάγομαι και μου είπαν ότι τίποτε δεν εφαρμόζεται ακόμη και πιθανόν να μην εφαρμοστεί. Συνάδερφοι γνωρίζετε κάτι περισσότερο ενθαρυτντικό από τα καταστήματα στα οποία ανήκετε;
image description nefertiti | Μαΐου 4, 2012 1:09 μ.μ. | Reply
Εμένα μου είπαν πως δεν δέχονται καμιά αίτηση, αν δεν τους έρθει η σχετική εγκύκλιος πρώτα.....
image description Your Name | Μαΐου 4, 2012 2:44 μ.μ. | Reply
ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟΤΕ ΤΙ ΤΟΝ ΒΓΑΛΑΝΕ ΤΟ ΝΟΜΟ.
ΑΥΤΟ ΠΑΛΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ.
ΛΕΣ ΚΑΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ.ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ ........
image description Your Name | Μαΐου 4, 2012 3:10 μ.μ. | Reply
Το πρωί με την αυγούλα σηκώθηκα πήγα στο ΟΑΕΕ Ν.Κόσμου......σχεδόν πλακώθηκα για να με αφήσουν να κάνω το αυτονόητο....το κερατό μου την αίτηση....αλλά στο τέλος την κατέθεσα.....
image description Andriani | Μαΐου 8, 2012 10:01 π.μ. | Reply
Συνάδερφε, για βοήθα λίγο, τι ακριβώς κατέθεσες? Γιατί όπως έγραψα εγώ για το κατάστημα στο οποίο ανήκω (Αιγάλεω) δεν κάνουν ούτε θα κάνουν κάτι σχετικό. Μάλιστα, έστειλα κ email στον ΟΑΕΕ, και εννοείται ακόμη περιμένω...
image description Your Name | Μαΐου 4, 2012 5:15 μ.μ. | Reply
ΟΑΕΕ Ν. ΚΟΣΜΟΥ Ε!!! ΗΛΙΑ ΗΛΙΟΥ 68-70 ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΟΥ ΟΡΟΦΟΣ 3ος ΟΛΕΣ ΜΕ ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΙΑ ΕΤΡΩΓΕ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ ΤΗΣ ΤΗΣ ΛΕΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΚΛΑΣΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΗΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΜΕ ΧΡΙ ΤΟΝ ΚΛΗΤΗΡΑ ΘΕΛΕΤΑΙ ΝΑΣΑΣ ΚΡΕΜΑΣΟΥΜΕ ΚΟΥΔΟΥΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΩ ΤΙΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΩ ΝΑ ΥΠΑΧΘΩ. Α Χ ΡΗ ΣΤ ΟΙ ΕΛΕΟΙΝΟΙ ΑΘΛΙΟΙ.ΟΤΑΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ (ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ) ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΖΗΤΑΙ.
image description Your Name | Μαΐου 4, 2012 6:54 μ.μ. | Reply
Στον ΟΑΕΕ Αμαρουσίου πήρα τηλέφωνο και μου είπαν ότι ναι μεν δεν έχουν τη εγκύκλιο στα χέρια, αλλά μπορώ να περάσω να κάνω την αίτηση, και θα την προωθήσουμε όταν έρθει και η εγκύκλιος -υποθέτω με καρότσα, γιατί δεν εξηγείται αλλιώς. Είπα να τους πως περί Internet και λοιπών μοντέρνων μεθόδων επικοινωνίας, αλλά είπα να είμαι ευγενική. Οπότε την Τρίτη θα πάω στον ΟΑΕΕ και ελπίζω να μη βρω εμπόδια.
image description TAG-AMAL | Μαΐου 4, 2012 8:28 μ.μ. | Reply
το οτι δεν εχουν εγκυκλιο ειναι το αλλο ανεκδοτο με τον τοτο
αν δεν θελουν να ανοιξουν τα στραβαδια τους,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
ας ανοιξουν κανενα υπολογιστη........................με internet και
οχι πασιεντζα,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
ο κοσμος το εχει τουμπανο και τα παιδια του ΟΑΕΕ κρυφο καμαρι
αλλα ενα διμηνο με τις παλιες τιμες ειναι καλυτερο απο το μειωμενο..........
τρατζικ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,οαεε μασιν,,,,,,,,( μονο ελληνικα)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
image description Your Name | Μαΐου 5, 2012 9:08 π.μ. | Reply
ΟΑΕΕ ΚΑΒΑΛΑΣ.ΜΕ ΤΥΠΟΠΙΤΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ.ΔΕΝ ΜΑΣ ΗΡΘΕ ΤΙΠΟΤΑ...ΚΑΤΙ ΑΚΟΥΣΑ..ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ...
ΟΥΠΣ,ΜΟΥ ΟΕΣΕ Η ΤΥΡΟΠΙΤΑ...
image description ΧΡΗΣΤΟΣ | Μαΐου 5, 2012 9:13 π.μ. | Reply
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΕ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΝΙΑ
image description νεκ απο Καβαλα | Μαΐου 5, 2012 2:26 μ.μ. | Reply
αμα σε δυο διμηνα δεν μειωθει τιποτα, να χεσω τη ρυθμιση κλπ. Δεν πληρωνω και να παν να γαμηθουν οι αχρηστοι. Ειναι δυο παιδια που δουλευουν με τα κομπιουερ και οι υπολοιποι 10 με τη χαρτουλα και τσικ τσικ το πληκτρολογιο και αν. ΠΑΣΟΚοδιορισμενοι αγραμματοι, βολεμενοι!
image description Your Name | Μαΐου 7, 2012 2:44 μ.μ. | Reply
Και εμένα μου είπαν πως δεν δέχονται καμιά αίτηση, αν δεν τους έρθει η σχετική εγκύκλιος πρώτα στον ΟΑΕΕ Φοινικα Θεσσαλονικης...
image description Your Name | Μαΐου 16, 2012 5:02 μ.μ. | Reply
Τα ίδια με τον ΟΑΕΕ Τούμπας Θεσσαλονίκης. Κατέθεσα σήμερα την αίτηση, αλλά η υπάλληλος μού είπε ότι "τώρα απλώς εμείς μαζεύουμε τις αιτήσεις, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα πώς να τις προωθήσουμε, όταν έρθει η εγκύκλιος θα το κάνουμε". Βέβαια και στο site του ΟΑΕΕ αν πάτε, θα δείτε ότι δεν έχει αναρτηθεί σχετική εγκύκλιος.
image description Your Name | Μαΐου 18, 2012 1:58 μ.μ. | Reply
Η επίσημη απάντηση που πήρα από τον ΟΑΕΕ ([email protected]):

Σας γνωρίζουμε ότι η διάταξη για την υπαγωγή σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία έχει ψηφιστεί και τελούμε εν αναμονή δημοσίευσης Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή της.

Όταν υλοποιηθεί η διαδικασία θα ενημερωθείτε είτε από το site του ΟΑΕΕ είτε από το Περιφερειακό Τμήμα ΟΑΕΕ που ανήκετε.

Μέχρι τότε θα καταβάλλετε εισφορές στην κατηγορία που έχετε ήδη καταταγεί.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο