Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Xωρίς συμβάσεις εργασίας σε 89 κλάδους

Σε πρόωρη καταγγελία θα οδηγηθούν και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας του εμπορίου και του επισιτισμού αν δεν υπάρξει συμφωνία εντός δέκα ημερών

Σε διαδικασία μείωσης μισθών και επιδομάτων, είτε μέσω της σύναψης νέων συλλογικών συμβάσεων εφόσον υπάρξει συμφωνία είτε μέσω ατομικών συμβάσεων από νέα χαμηλότερη βάση αμέσως μετά την εκπνοή του τριμήνου, μπήκαν άλλοι 23 κλάδοι. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, υπό την πίεση της ύφεσης και με στόχο να μειωθούν οι αμοιβές, οι εργοδοτικές οργανώσεις προχωρούν, παρά την προεκλογική περίοδο, στην πρόωρη καταγγελία των κλαδικών συμβάσεων. Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζει η «Η» ήδη το 59% των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων είναι στον... αέρα καθώς 23 συμβάσεις που ήταν σε ισχύ καταγγέλθηκαν, άλλες 3 είναι υπό προθεσμία και για επιπλέον 63 συμβάσεις οι όροι αμοιβής θα αλλάξουν από τις 14 Μαΐου και μετά, δηλ. 89 συμβάσεις σε σύνολο 152 (ποσοστό 58,5%).

Νέες καταγγελίες
Στη Βιομηχανία καταγγέλθηκαν, πριν από την Πρωτομαγιά, οι συμβάσεις εργασίας των χειριστών ηλεκτρονικών υπολογιστών βιομηχανίας, διπλωματούχων ΑΕΙ - ΤΕΙ, της κυτιοποιίας, της χαρτοβιομηχανίας, των χημικών, των διπλωματούχων μηχανικών, των οδηγών φορτηγών.

Στο προηγούμενο διάστημα είχαν καταγγελθεί οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, στα ταξιδιωτικά γραφεία, των ξεναγών, των ξένων αεροπορικών εταιρειών, των χειριστών μηχανημάτων τεχνικών έργων, των πολυκαταστημάτων και πολυεθνικών εταιρειών - μελών του ΣΕΛΠΕ, των ΚΤΕΛ, των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης, των ιδιωτικών κλινικών, των εκπαιδευτικών ΙΕΚ, των κινηματογράφων, των αισθητικών και των συνεταιριστικών.

επισιτισμος << «Υπό προθεσμία» βρίσκονται ακόμη σε ισχύ (τουλάχιστον για ένα 10ήμερο) καθώς οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συλλογικές συμβάσεις του εμπορίου και των βιοτεχνιών, του επισιτισμού και των ζαχαροπλαστείων.

Χθες «ναυάγησαν», και επίσημα οι διαβουλεύσεις της Ομοσπονδίας Εστιατορικών και συναφών επαγγελμάτων με την Ομοσπονδία των εργαζομένων στον επισιτισμό. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων απέρριψαν την πρόταση για μείωση κατά 15% των βασικών μισθών και περικοπές επιδομάτων ως «λύση» για την επιβίωση των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας και ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις από τα μέσα Μαΐου και μετά (24ωρη απεργία μετά τις εκλογές, 24ωρη απεργία στις 15 Ιουνίου, 48ωρη απεργία στις 10 - 11 Ιουλίου κ.ά.). «Δεν θα νομιμοποιήσουμε αδιαφανείς πρακτικές που ήδη εφαρμόζει ο κλάδος με τις καταστρατηγήσεις των ωραρίων εργασίας, τη μη καταβολή δεδουλευμένων και την ανασφάλιστη εργασία», ανακοίνωσε η Ομοσπονδία.

Χωρίς σύμβαση
Το 41,45% των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, 63 σε σύνολο 152, είχαν λήξει πριν από την ψήφιση του νέου νόμου για τις συμβάσεις (14 Φεβρουαρίου) και μετά τη λήξη του τριμήνου, από τις 14 Μαΐου και μετά, θα ανοίξει ο δρόμος και για νέες περικοπές, όπου αυτές δεν έχουν γίνει, διατηρώντας τελικά μέσω ατομικών συμβάσεων τους κλαδικούς μισθούς και μόνο 4 επιδόματα (προϋπηρεσίας, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας).

Το νέο καθεστώς
Οι επιχειρήσεις αξιοποιούν παράλληλα τη μερική απασχόληση και την εκ περιτροπής εργασία

Η λήξη της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων και η μη σύναψη νέων ευνοεί την επικράτηση των ατομικών συμβάσεων στην αγορά, όπου ήδη καταγράφονται μειώσεις μισθών έως 30% είτε μέσω της υπογραφής είτε μέσω της τροποποίησης ατομικών συμφωνιών. Οι επιχειρήσεις, επιδιώκοντας να μειώσουν περαιτέρω (έως και 50%) το κόστος μισθοδοσίας, αξιοποιούν παράλληλα τη μερική απασχόληση και την εκ περιτροπής εργασία τόσο στις νέες προσλήψεις (το 51,61% των νέων προσλήψεων είναι μειωμένου ωραρίου και αντίστοιχα μειωμένου μισθού) όσο και για το υπάρχον προσωπικό.

Χθες, η ΓΣΕΕ ζήτησε να ανασταλεί η απόφαση για εκ περιτροπής εργασία (μία ημέρα την εβδομάδα) στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και ζήτησε μέτρα για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας «με αξιοπρεπείς αμοιβές» και να παραμείνει ανοικτό το ναυπηγείο. Περικοπές θέσεων ακόμη και για εργαζόμενους μη μισθωτής εργασίας κατήγγειλε το σωματείο των εργαζομένων στην «Ασπροφώς».

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Your Name | Μαΐου 4, 2012 12:01 μ.μ. | Reply
Συγχαρητήρια ο στόχος θα επιτευχθεί και ας είναι μετά τις εκλογές !!
Μπράβο μας !
image description Your Name | Μαΐου 12, 2012 10:18 μ.μ. | Reply
εμενα στη δουλεια μου starbucks marinopoulos φωναξαν ηδη ολουσ τους 8ωρους να υπογραψουν συμβασεισ μερικησ απασχολησησ,μας εξαθλιωνουν κρατοντας πλεον μαστιγιο.....
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο