Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κατάργηση προνομίων υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ

ΤΗΝ κατάργηση των προνομίων που απολαμβάνουν, σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας τους, οι υπάλληλοι εισηγμένων και μη ΔΕΚΟ υπόσχεται με έγγραφο προς τις Βρυξέλλες το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο το ελληνικό υπουργείο δεσμεύεται για υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων έπειτα από διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, στις οποίες δεν θα προβλέπονται εργασιακά προνόμια τα οποία απολαμβάνουν σήμερα οι υπάλληλοι των συγκεκριμένων ΔΕΚΟ. Τα προνόμια αυτά περιλαμβάνουν το ύψος των υπερωριών, τις πρόσθετες αμοιβές, τις αυτόματες αναπροσαρμογές μισθών, ενώ διατηρήθηκαν ακόμη και σε περιπτώσεις που μια ΔΕΚΟ αποκρατικοποιήθηκε συνολικά ή εν μέρει.

Στόχος της ρύθμισης αυτής είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μέσω των μειώσεων στο λειτουργικό κόστος που συνεπάγεται το «ψαλίδισμα» των εν λόγω προνομίων. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών οι νέες συλλογικές συμβάσεις θα συνάδουν τόσο με την οικονομική συγκυρία όσο και με τα οικονομικά δεδομένα κάθε επιχείρησης. Υπενθυμίζεται ότι η δέσμευση του μνημονίου έχει να κάνει με τη μείωση του μισθολογικού κόστους στα πρότυπα του ενιαίου μισθολογίου, η οποία ισχύει και στον στενό δημόσιο τομέα, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα μέσω αφενός της μικρότερης εξάρτησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και αφετέρου της αύξησης των κερδών.

Επιτακτικότερο είναι το αίτημα μείωσης κόστους στις προβληματικές ΔΕΚΟ, οι διοικήσεις των οποίων θα πρέπει να περικόψουν θέσεις εργασίας σε περιπτώσεις υπεράριθμων εργαζομένων και ζημιογόνες δραστηριότητες. Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών έρχονται σταδιακά τα αναθεωρημένα επιχειρησιακά σχέδια που περιλαμβάνουν και τις μνημονιακές υποχρεώσεις για αναμόρφωση τιμολογίων.

Παράλληλα, ενδυναμώνεται από το υπουργείο Οικονομικών ο ρόλος των εσωτερικών ελεγκτών, οι συμβάσεις των οποίων θα ανανεωθούν.  

Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Your Name | Μαΐου 2, 2012 5:35 μ.μ. | Reply
ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ
image description Ελενη | Μαΐου 2, 2012 5:32 μ.μ. | Reply
Αληθως ο κυριος
image description Elenisak | Μαΐου 3, 2012 1:31 μ.μ. | Reply
Να δώσει ο Θεός και να γίνει πραγματικότητα.Ολοι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν ακριβώς τα ίδια προνόμια.Ειτε είναι στον ιδιωτικό ,είτε στο δημόσιο τομέα.Φτ'ανει πιά .Δεν μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να πληρώνει τα προνόμια του κ'αθε Δημοσιου αργ'οσχολου που δεν ξέρει τι θα πεί δουλειά.Σε όλο μου τον εργασιακό βίο(προ κρίσης) έλεγα φέρτε μου έναν δημόσιο υπάλληλο να κάνει την δουλειά που κάνω και να δουλεψει τίς ώρες που εγώ δουλεύω για έναν μόνο μήνα και θα δείτε πως όταν γυρίσει στην δουλειά του πίσω πόσο θα αλλάξει σαν άνθρωπος και σαν εργαζόμενος.Αλλά μήπως φταίνε αυτοί?Φταίνε αυτοί που τους δίναν τα προνόμια και τα επιδόματα και φέραν την χ'ωρα στην κατ'ασταση αυτή.Τώρα ότι και να κάνουν είναι αργά.Νεκρανάσταση δεν υπάρχει.Η Ελλάδα έχει πεθάνει ελέω Ν.Δ. & ΠΑΣΟΚ.
image description ΠΟΠΗΚ!! | Μαΐου 4, 2012 8:53 π.μ. | Reply
δεν έίναι όλοι οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ αργόσχολοι. απαντώ στην Ελενισακ . Για να ανέβει πάνω σε μια κολώνα της ΔΕΗ μια θεομηνία να φτιάξει το ρεύμα που κόπηκε πχ. Μην τα μηδενίζουμε όλα!!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο