Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ανάκαμψη της οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

24 Απρίλιου 2012 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Βαθύτερη ύφεση για το 2012 προβλέπει η έκθεση Προβόπουλου
Βαθύτερη από την προβλεπόμενη στο 4,5% θα είναι η ύφεση για το 2012, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που περιέχονται στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) και δημοσιοποιούνται σήμερα. Στην ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία που θα παρουσιαστεί στη γενική συνέλευση των μετόχων, η ΤτΕ αναθεωρεί την εκτίμησή της για μείωση του ΑΕΠ κατά 4,5% στο 5%, ενώ προβλέπει ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει από τα τέλη του 2013 και η ανεργία θα υπερβεί το 19%.

Παρά τις προβλέψεις αυτές, ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος εμφανίζεται σχετικά αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, υπό την προϋποθεση να προωθηθούν πολιτικές για την ανάπτυξη.

Ο ίδιος θεωρεί ότι ήδη έχουν γίνει τα πρώτα θετικά βήματα, όπως η ολοκλήρωση του PSI και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.


Οσον αφορά το πότε θα έρθει η ανάκαμψη, η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να προσβλέπει στο δεύτερο εξάμηνο του 2013, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα γίνουν κάποια βήματα και θα εφαρμοσθούν μέτρα για τη βελτίωση του κλίματος στην οικονομία.

Ως πρώτο τέτοιο βήμα η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί την ανακεφαλαιοποίηση, για την οποία εκφράζει πάντως τη βεβαιότητα ότι θα προχωρήσει κανονικά και θα φέρει αποτελέσματα.

Σημαντική για την ανάπτυξη θεωρεί επίσης η Εκθεση του κ. Προβόπουλου την επιτάχυνση της απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ, καθώς και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο κ. Προβόπουλος απευθύνει πάντως και αιχμές κατά της κυβέρνησης των προηγούμενων ετών, καθώς επισημαίνει ότι σημειώθηκε καθυστέρηση στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και το κλείσιμο φορέων του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να χρειάζεται τώρα να καταβληθεί μεγαλύτερη και πιο επώδυνη προσπάθεια.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Προβόπουλος αναμένεται να υπογραμμίσει σήμερα ότι είναι αναγκαίο:

1.ένα σταθερό και λιτό φορολογικό περιβάλλον
2. επιτάχυνση στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων
3. η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων
4. η υλοποίηση του προγράμματος Ήλιος για την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία και άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Όσον αφορά στις τράπεζες, ο Γ.Προβόπουλος αναμένεται να τονίσει ότι καθοριστικό ρόλο για την έξοδο της χώρας από την κρίση θα διαδραματίσουν οι τράπεζες, καθώς μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους θα παρέχουν ρευστότητα στην αγορά.


Πηγή Τα Νέα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης