Περίπου 7.000 ομολογιούχοι έχουν προσφύγει ήδη στο ΣΤΕ

Οικονομικές Ειδήσεις

24 Απρίλιος 2012
Taxheaven.gr

Περίπου 7.000 ομολογιούχοι έχουν προσφύγει ήδη στο ΣΤΕ              

ΣΤΙΣ 7.000 ανέρχονται περίπου οι προσφυγές ομολογιούχων, εταιριών, ταμείων κ.λπ. που έχουν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του "κουρέματος" (PSI) των ομολόγων που κατείχαν, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μέχρι χθες στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν κατατεθεί 72 αιτήσεις ακύρωσης (προσφυγές) που στρέφονται κατά των πράξεων του υπουργικού συμβουλίου (5 και 10/2012), του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με τις οποίες υλοποιήθηκε το PSI.

Όμως, σε κάθε προσφυγή που κατατίθεται στο ΣτΕ περιλαμβάνονται (ομαδικά) μέχρι και 200 ομολογιούχοι, ενώ τα ποσά των ομολόγων που δέχθηκε το PSI ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί το ακριβές ποσό.

Ακόμη και εταιρίες, όπως είναι οι φαρμακευτικές και οι εταιρίες προμήθειας υγειονομικού υλικού, προσφεύγουν ομαδικά κατά του PSI. Δηλαδή, σε μία αίτηση ακύρωσης περιλαμβάνονται πολλές εταιρίες μαζί.

Μεταξύ αυτών που κατέθεσαν χθες προσφυγές στο ΣτΕ περιλαμβάνονται το ΕΒΕΑ, το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Ιδιωτικού Προσωπικού Πολεμικού Ναυτικού και χιλιάδες ομολογιούχοι.

Παράλληλα, έχουν καταθέσει έως τώρα προσφυγές το Ταμείο Υγείας Προσωπικού ΑΤΕ - Ειδικός Λογαριασμός Επικούρησης Μελών, το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Πρόνοιας Εργαζομένων ΑΤΕ, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κ.λπ.

Ειδικότερα, το ΕΒΕΑ υποστηρίζει ότι τα διαθέσιμά του στις 9 Μαρτίου 2012 ανέρχονταν σε 10.973.888 ευρώ και μετά το "κούρεμα" (53,5%) έμειναν 5.624.118 ευρώ. Στην προσφυγή του το ΕΒΕΑ επισημαίνει ότι το PSI είναι αντισυνταγματικό, παράνομο και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Τέλος, το ΕΒΕΑ στην προσφυγή του κάνει λόγο για «αρπαγή των διαθεσίμων του», με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι  ανάγκες του Ταμείου, ενώ τονίζει ότι τα διαθέσιμά του δεν είναι για εξυπηρέτηση των ταμειακών σκοπών του Δημοσίου, καθώς για τον σκοπό αυτό τα μέλη του ήδη φορολογούνται «με τη δέουσα βαρβαρότητα».  

Πηγή: Express.gr