Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σχέδιο για νέο σύστημα στις δηλώσεις ακινήτων

23 Απρίλιου 2012 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
ΣΧΕΔΙΟ πλήρους ανατροπής στην υποβολή δηλώσεων ακίνητης περιουσίας (Ε9) επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτό οι συμβολαιογράφοι, αντί για τους φορολογούμενους, θα είναι υπεύθυνοι να καταχωρούν στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της εφορίας κάθε αγοροπωλησία ακινήτου. Το σχέδιο θα υλοποιηθεί από την επομένη κυβέρνηση και έχει ως μεσοπρόθεσμο στόχο την κατάργηση του εντύπου Ε9 και την ενημέρωση, σε πραγματικό χρόνο, του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου από τους συμβολαιογράφους που θα είναι υπεύθυνοι να δηλώνουν την αγοραπωλησία των ακινήτων που έγινε μεταξύ των δυο ΑΦΜ.

Η πρόταση, που έχει εγκριθεί και από την τρόικα, προβλέπει την ηλεκτρονική διασύνδεση των συμβολαιογραφικών γραφείων της χώρας με τα συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Με τον τρόπο αυτό οι φορολογούμενοι θα απαλλαγούν από την υποχρέωση να συντάσσουν και να υποβάλλουν οι ίδιοι δηλώσεις Ε9 κάθε φορά που αγοράζουν ή πωλούν ένα ακίνητο. Οι βασικές πληροφορίες για κάθε ακίνητο που μεταβιβάζεται θα αποστέλλονται από τους συμβολαιογράφους μέσω διαδικτύου στο ΚΕΠΥΟ και από εκεί θα γίνεται η ενημέρωση στο περιουσιολόγιο.

Το σκεπτικό των εμπνευστών του σχεδίου είναι ότι με τη διαμεσολάβηση των συμβολαιογράφων θα αποφεύγονται πολλά από τα λάθη που γίνονται στη συμπλήρωση του εντύπου Ε9 που έχουν ως αποτέλεσμα να μπερδεύονται οι εκκαθαρίσεις φόρων (ΕΤΑΚ, ΦΑΠ κ.λπ.), λάθη που οδηγούν σε διορθωτικές δηλώσεις και πρόστιμα. Η εφορία θα μπορεί να βλέπει ανά πάσα στιγμή, πότε πούλησε ή έκανε γονική παροχή κάθε ακίνητο ένας ιδιοκτήτης (ή οι συνιδιοκτήτες) και αντίστοιχα ποιοι απέκτησαν τα δικαιώματα, χωρίς να χρειάζεται να συντάξουν οι εμπλεκόμενοι και δηλώσεις Ε9 την επόμενη χρονιά.

Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και εφέτος αλλά μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των δηλώσεων Ε9 του 2012. Παρ'Α όλα αυτά, έχουν διαπιστωθεί ήδη και προβλήματα στην προσπάθεια εφαρμογής του μέτρου, καθώς οι συμβολαιογράφοι έχουν ήδη φορτωθεί μεγάλες ευθύνες (ακόμα και ποινικές) έναντι της εφορίας για τα συμβόλαια που συντάσσουν, καθώς καλούνται να παίξουν τον ρόλο εφοριακού, σε μια εποχή που ο αριθμός των ΔΟΥ της χώρας μειώνεται και οι φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών αυξάνονται δραματικά. Συζητείται μάλιστα εναλλακτικά τις αλλαγές στα Ε9 να τις καταχωρούν οι υπάλληλοι των εφοριών κατά την πληρωμή του φόρου μεταβίβασης, που υπολογίζεται με βάση τα χαρακτηριστικά κάθε ακινήτου (θέση, τιμή ζώνης, τετραγωνικά επιφάνειας, αντικειμενική αξία κ.λπ.).

Στις αλλαγές που ετοιμάζονται, για να αποσυμφορηθούν οι εφορίες και να αποφευχθούν ταλαιπωρίες και λάθη, περιλαμβάνεται ακόμα και η ηλεκτρονική θεώρηση των μισθωτηρίων κατοικίας μέσω ίντερνετ.

Αντί, δηλαδή, όπως ισχύει σήμερα, ο εκμισθωτής ενός ακινήτου να πρέπει εντός 30 ημερών από την υπογραφή ενός μισθωτηρίου συμβολαίου να προσέλθει στο τμήμα εισοδήματος οποιασδήποτε ΔΟΥ για να το θεωρήσει, να μπορεί μέσω διαδικτύου από το σπίτι του να δηλώνει ηλεκτρονικά ο ίδιος τα στοιχεία του ενοικιασθέντος ακινήτου. Στις περιπτώσεις ακινήτων επιφάνειας άνω των 50 τετραγωνικών μέτρων θα αναγράφεται και ο αριθμός και τα στοιχεία του απαιτούμενου πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης.


Πηγή: Express.gr


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης