Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σχέδιο για νέο σύστημα στις δηλώσεις ακινήτων

ΣΧΕΔΙΟ πλήρους ανατροπής στην υποβολή δηλώσεων ακίνητης περιουσίας (Ε9) επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτό οι συμβολαιογράφοι, αντί για τους φορολογούμενους, θα είναι υπεύθυνοι να καταχωρούν στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της εφορίας κάθε αγοροπωλησία ακινήτου. Το σχέδιο θα υλοποιηθεί από την επομένη κυβέρνηση και έχει ως μεσοπρόθεσμο στόχο την κατάργηση του εντύπου Ε9 και την ενημέρωση, σε πραγματικό χρόνο, του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου από τους συμβολαιογράφους που θα είναι υπεύθυνοι να δηλώνουν την αγοραπωλησία των ακινήτων που έγινε μεταξύ των δυο ΑΦΜ.

Η πρόταση, που έχει εγκριθεί και από την τρόικα, προβλέπει την ηλεκτρονική διασύνδεση των συμβολαιογραφικών γραφείων της χώρας με τα συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Με τον τρόπο αυτό οι φορολογούμενοι θα απαλλαγούν από την υποχρέωση να συντάσσουν και να υποβάλλουν οι ίδιοι δηλώσεις Ε9 κάθε φορά που αγοράζουν ή πωλούν ένα ακίνητο. Οι βασικές πληροφορίες για κάθε ακίνητο που μεταβιβάζεται θα αποστέλλονται από τους συμβολαιογράφους μέσω διαδικτύου στο ΚΕΠΥΟ και από εκεί θα γίνεται η ενημέρωση στο περιουσιολόγιο.

Το σκεπτικό των εμπνευστών του σχεδίου είναι ότι με τη διαμεσολάβηση των συμβολαιογράφων θα αποφεύγονται πολλά από τα λάθη που γίνονται στη συμπλήρωση του εντύπου Ε9 που έχουν ως αποτέλεσμα να μπερδεύονται οι εκκαθαρίσεις φόρων (ΕΤΑΚ, ΦΑΠ κ.λπ.), λάθη που οδηγούν σε διορθωτικές δηλώσεις και πρόστιμα. Η εφορία θα μπορεί να βλέπει ανά πάσα στιγμή, πότε πούλησε ή έκανε γονική παροχή κάθε ακίνητο ένας ιδιοκτήτης (ή οι συνιδιοκτήτες) και αντίστοιχα ποιοι απέκτησαν τα δικαιώματα, χωρίς να χρειάζεται να συντάξουν οι εμπλεκόμενοι και δηλώσεις Ε9 την επόμενη χρονιά.

Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και εφέτος αλλά μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των δηλώσεων Ε9 του 2012. Παρ'Α όλα αυτά, έχουν διαπιστωθεί ήδη και προβλήματα στην προσπάθεια εφαρμογής του μέτρου, καθώς οι συμβολαιογράφοι έχουν ήδη φορτωθεί μεγάλες ευθύνες (ακόμα και ποινικές) έναντι της εφορίας για τα συμβόλαια που συντάσσουν, καθώς καλούνται να παίξουν τον ρόλο εφοριακού, σε μια εποχή που ο αριθμός των ΔΟΥ της χώρας μειώνεται και οι φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών αυξάνονται δραματικά. Συζητείται μάλιστα εναλλακτικά τις αλλαγές στα Ε9 να τις καταχωρούν οι υπάλληλοι των εφοριών κατά την πληρωμή του φόρου μεταβίβασης, που υπολογίζεται με βάση τα χαρακτηριστικά κάθε ακινήτου (θέση, τιμή ζώνης, τετραγωνικά επιφάνειας, αντικειμενική αξία κ.λπ.).

Στις αλλαγές που ετοιμάζονται, για να αποσυμφορηθούν οι εφορίες και να αποφευχθούν ταλαιπωρίες και λάθη, περιλαμβάνεται ακόμα και η ηλεκτρονική θεώρηση των μισθωτηρίων κατοικίας μέσω ίντερνετ.

Αντί, δηλαδή, όπως ισχύει σήμερα, ο εκμισθωτής ενός ακινήτου να πρέπει εντός 30 ημερών από την υπογραφή ενός μισθωτηρίου συμβολαίου να προσέλθει στο τμήμα εισοδήματος οποιασδήποτε ΔΟΥ για να το θεωρήσει, να μπορεί μέσω διαδικτύου από το σπίτι του να δηλώνει ηλεκτρονικά ο ίδιος τα στοιχεία του ενοικιασθέντος ακινήτου. Στις περιπτώσεις ακινήτων επιφάνειας άνω των 50 τετραγωνικών μέτρων θα αναγράφεται και ο αριθμός και τα στοιχεία του απαιτούμενου πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης.


Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description KALASTY | Απριλίου 23, 2012 8:29 π.μ. | Reply
Έλα...καίρος ήταν!!!
Καλημέρα και καλή μας εβδομάδα!!!
image description Your Name | Απριλίου 23, 2012 9:53 π.μ. | Reply
Έχω περιέργια να δω πόσο θα το χρεώνουν!!!!
image description Γραφικός | Απριλίου 23, 2012 9:07 π.μ. | Reply
τόσα χρόνια το χαλασμένο τηλέφωνο από τον μηχανικό στο συμβολαιογράφο στο λογιστή στη Δ.Ο.Υ. τώρα που ήρθε η κινητή τηλεφωνιά ... ίσως είναι καλύτερα βέβαια θα κοστίσει λίγο παραπάνω όπως στον πελάτη ... έτσι να δούμε τι παζάρι θα γίνεται για την τιμή ... αλλά και τις ποινικές ευθύνες των συμβολαιογράφων ... και τις ευθύνες των λογιστών ... ΛΕΩ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗ !!!
image description CHRIS HARRISON | Απριλίου 23, 2012 9:58 π.μ. | Reply
AMHN KAI ΠΟΤΕ, ΑΥΤΟ ΑΠΟΚΛΕΊΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΣΚΈΦΤΗΚΕ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ
ΜΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΕΙΝΑΙ
image description SOULIS | Απριλίου 23, 2012 9:53 π.μ. | Reply
Γιατί βρε Χρήστο.. αυτό δεν προτείνουμε τόσο καιρό (εγώ και κάποιοι άλλοι) , εδώ μέσα?
image description Σταύρος | Απριλίου 23, 2012 1:52 μ.μ. | Reply
Τα λέγαμε αλλά μας άκουγε κανείς;
Η καλύτερη λύση είναι η τελευταία που προτείνεται βέβαια (καταχώρηση από το τμήμα ΦΜΑ όπου έτσι κι αλλιώς κατατίθενται στοιχεία για όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων) αλλά όταν τόσο καιρό η τάση είναι να μετατίθενται δουλειές των υπαλλήλων των ΔΟΥ σε μας, θα αντιστραφεί τώρα;
image description PantelisCh | Απριλίου 23, 2012 10:22 π.μ. | Reply
"Η πρόταση, που έχει εγκριθεί και από την τρόικα".
image description IDO | Απριλίου 23, 2012 10:03 π.μ. | Reply
Όταν εμείς τα φωνάζαμε το 2005...


Περιμέναμε την Τρόικα να μας υποδείξει τα αυτονόητα.

Όταν ένας συμβολαιογράφος παίρνει 3-4, ίσως και παραπάνω βασικούς μισθούς για να συντάξει ένα συμβόλαιο, να κάτσει να ενημερώσει και το περιουσιολόγιο.
image description Your Name | Απριλίου 23, 2012 11:53 π.μ. | Reply
Η ουσία αγαπητοί συνάδελφοι είναι η εξής: Τζάμπα περάσατε ατελείωτες ώρες για να πληκτρολογήσετε ξανά τα Ε9. Τζάμπα μετά ξαναπεράσατε ατελείωτες ώρες για να πληκτρολογείτε ικετευοντας για παρατάσεις.
Ο τζαμπας ξαφνικά πέθανε και οι συμβολαιογράφοι θα "αναστηθούν" οικονομικά γιατί η σύνταξη του περιουσιολογίου θα κοστίζει όσο και υπόλοιπες αμοιβές τους, ήτοι αρκετά.
Και όλοι εμείς μείναμε με .......τα πληκτρολόγια στο χέρι.Τζάμπα!!!!
image description Your Name | Απριλίου 23, 2012 12:23 μ.μ. | Reply
Έλα να πληρώνει ο κοσμάκης, να καταλάβει πως πρέπει να αμείβεται η παροχή υπηρεσίας.
Αποκλείεται οι συμβολαιογράφοι να το κάνουν τζάμπα ή για φραγκοδίφραγκα όπως εμείς. Να τα βλέπουμε αυτά.
image description gkazan | Απριλίου 23, 2012 12:46 μ.μ. | Reply
Εννοείται οτι θα το κάνουν ΤΣΑΜΠΑ...βεβαίως θα έχουν χρεώσει ένα σωρό γ@μησιάτικα, για να φροντίσουν και την σύνταξή τους... Μετά όμως να μπορεί να γίνεται έλεγχος από τον φορολογούμενο για τυχόν κουτσουκέλα του συμβολαιογράφου. Πάντως τα "μαύρα" δεν πρόκειται να αποφύγουμε να τα καταβάλλουμε σε αυτούς, θα γράφουν ότι θέλουν στο συμβόλαιο (όπως έκαναν πάντα).
image description Your Name | Απριλίου 23, 2012 1:55 μ.μ. | Reply
Παρ'Α όλα αυτά, έχουν διαπιστωθεί ήδη και προβλήματα στην προσπάθεια εφαρμογής του μέτρου, καθώς οι συμβολαιογράφοι έχουν ήδη φορτωθεί μεγάλες ευθύνες (ακόμα και ποινικές) έναντι της εφορίας για τα συμβόλαια που συντάσσουν, καθώς καλούνται να παίξουν τον ρόλο εφοριακού, σε μια εποχή που ο αριθμός των ΔΟΥ της χώρας μειώνεται και οι φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών αυξάνονται δραματικά. Συζητείται μάλιστα εναλλακτικά τις αλλαγές στα Ε9 να τις καταχωρούν οι υπάλληλοι των εφοριών κατά την πληρωμή του φόρου μεταβίβασης, που υπολογίζεται με βάση τα χαρακτηριστικά κάθε ακινήτου (θέση, τιμή ζώνης, τετραγωνικά επιφάνειας, αντικειμενική αξία κ.λπ.).

Εμείς δηλαδή έχουμε λίγα να κάνουμε!!!! και με τις αμοιβές που έχουμε! να μην αναφέρω για τις ευθύνες που αναφέρει το άρθρο! να τα πάρουν από μας να δούν όλοι πόσα απίδια βάνει ο σάκος!! Σε άριστη κατεύθυνση και μακάρι να εφαρμοστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται!!
image description elias stratakis | Απριλίου 23, 2012 8:57 μ.μ. | Reply
Να θυμάστε, κάτι θα γίνει και πάλι εμείς θα τα φορτωθούμε....
Εγώ δεν πιστεύω στην τόσο καλή μας τύχη.
image description ASMANIDIS | Απριλίου 24, 2012 9:46 π.μ. | Reply
έχουν φορτωθεί πολλά πράγματα λέει....ένα άρθρο για εμάς κ το τι φόρτωμα έχουμε φάει θα δει καμιά φορά το μάτι μας σε καμιά εφημερίδα??? κ στο καπάκι να πουν κ τις αμοιβές μας σε σχέση με τους συμβολαιογράφους...να δουν ότι όσο χρεώνουν αυτοί το ένα συμβόλαιο, χρεώνουμε εμείς 10 πελάτες...
image description DRAVIS | Απριλίου 24, 2012 10:20 π.μ. | Reply
Δυστυχώς για εμάς τόσα χρόνια είμασταν το παραπαίδι των ελεύθερων επαγγελματιών...
Πλέον δεν είμαστε μόνοι...
Μετά τους μηχανικούς που λόγω κάμψης της οικοδομής, έχουν αρχίσει να γίνονται "ψιλικατζίδες" ψάχνοντας με το τουφέκι πελάτες σε άδειες καταστημάτων, ημιυπαίθριους, αυθέρετα και κοινοτικά προγράματα,
Μετά τους δικηγόρους που τους αυξήσαν τα όρια των συμβολαίων και άλλες πιγές ειδοδήματος (που αν και κρατάνε λιγάκι),
Μετά τους γιατρούς που με τις ηλεκτρονικές συνταγές, τον ΕΟΠΥ και τα γεννόσημα γίναν "ψιλικατζίδες",τώρα και
οι συμβοαλαιογράφοι που τόσα χρόνια συντάσαν συμβόλαια οι γραμματείς τουςαντίγραφα στα αντίγραφα (εύχομαι να δίξουν χαρακτήρα για τις αμοιβές τους, αν και δε το βλέπω λόγω της αναθεματισμένης προσφοράς- ζήτησης που θα τους ).
Ηρθε η "εξίσωση" του επαγγέλματος με τους λοιπούς ελεύθερους (δυστυχώς όμως δεν ανεβήκαμε εμείς έπεσαν αυτοί).
Η μόνοι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν προοπτική να ανέβουν, είμαστε εμείς, καθώς μας χρειάζεται το σύστημα (και για όσο θα μας χρειάζεται) για. Γιατί μειώνουμε τα κόστη του δημοσίου (άμισθοι "συν"-εργάτες του) και του δίνουμε τις πληροφορίες που χρειάζεται για να ζητήσει τα έσοδά του.
Αυτό που πρεπει να καταλάβουμε είναι ότι, τόσο καιρό είχαμε την ευθύνη για όλα και κάναμε τα πάντα, και δεν είχαμε ούτε ηθική ούτε χρηματική ανταμοιβή (οι απ'όλες). Οπότε αν κάνουμε μόνο όσα πρέπει """""υπευθυνα"""" ίσως η ανταμοιβή μας θα αξίζει.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο