Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Καταιγισμός» ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων με μείωση μισθών στο 22%

ΕΚΡΗΞΗ υπογραφών ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων από την ημέρα εφαρμογής του νέου νόμου για τα εργασιακά με μειώσεις κατά μέσο όρο 22%. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ, μέσα σε ενάμιση μήνα υπογράφηκαν 33.133 ατομικές συμβάσεις σε 7.825 επιχειρήσεις! Όπως επισημαίνει ο ειδικός γραμματέας του σώματος, Μ. Χάλαρης, σε μεμονωμένες περιπτώσεις η μείωση μισθού ξεπερνά και το 50%. Η αλλαγή στην αγορά εργασίας είναι ραγδαία, αφού από τις 14 Φεβρουαρίου με την εφαρμογή του νόμου έχουν υπογραφεί 171 επιχειρησιακές συμβάσεις σε όλη τη χώρα, οι οποίες αφορούν 4.533 εργαζομένους, ενώ την περίοδο Οκτωβρίου 2011- Φεβρουαρίου 2012 είχαν υπογραφεί μόλις 65 επιχειρησιακές συμβάσεις! Η μέση μείωση μισθών μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων είναι 22,35%, ενώ η υψηλότερη σε μεμονωμένες περιπτώσεις άγγιξε και το 35%.

Ωστόσο, για πολύ περισσότερους εργαζομένους, 33.133 στον αριθμό, υπήρξαν μειώσεις με ατομικές συμβάσεις εργασίας, που κατά μέσο όρο είναι της τάξεως του 22%, ενώ έφτασαν και το 28% σε συγκεκριμένες περιφέρειες σε 7.825 επιχειρήσεις. «Καθώς οι μειώσεις των μισθών αποτελούν μια σκληρή πραγματικότητα που έχει κληθεί να βιώσει η κάθε ελληνική οικογένεια –σε διαφορετικό, βεβαίως, μέτρο και βαθμό η καθεμία– πρέπει, άμεσα και δραστικά, να υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις, έτσι ώστε οι θυσίες όλων μας να μη μείνουν χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα... Θα πρέπει να υπάρξει και μια προσπάθεια μειώσεων τιμών σε αγαθά, προϊόντα και υπηρεσίες, σχετικά αντίστοιχες με τις μειώσεις των μισθών, έτσι ώστε να αποφευχθεί η οικονομική εξουθένωση των ελληνικών νοικοκυριών. Παράλληλα, θα πρέπει τώρα, σήμερα, να στραφούμε προς την ανάπτυξη και την πρόοδο, δημιουργώντας μονοπάτια που θα μας βγάλουν από την κρίση και θα αναδείξουν τις πολλές και ανεκμετάλλευτες δυνατότητες της Ελλάδας και των Ελλήνων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χάλαρης.

Πέρα όμως από τη «βροχή» ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων, στην αγορά εργασίας επικρατούν πλέον οι «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης με χαμηλότερους μισθούς σε βάρος της «ακριβότερης» πλήρους απασχόλησης.

Είδος υπό εξαφάνιση οι κλαδικές συμβάσεις

Όπως δηλώνει ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, Μιχάλης Χάλαρης, ήδη η μισή αγορά εργασίας δεν έχει την κάλυψη των κλαδικών συμβάσεων, καθώς οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν είναι διατεθειμένες να υπογράψουν νέες συλλογικές συμβάσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΣΕΠΕ, το 42% των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων (64 σε σύνολο 152) έχουν λήξει χωρίς να έχει ξεκινήσει η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης ή υπογραφής νέων συλλογικών ρυθμίσεων. Για 45 συμβάσεις οι όροι εργασίας ρυθμίστηκαν κυρίως μέσω ατομικών συμφωνιών.  Το ίδιο θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει έως τον Ιούνιο και για τις άλλες 10 + 8 συμβάσεις, αν δεν υπάρξουν έως τότε συλλογικές ρυθμίσεις μετά τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας των βασικών - κλαδικών μισθών και των 4 επιδομάτων (προϋπηρεσίας, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας) που διατηρούνται με βάση τον νέο νόμο.

Η κατάσταση με αριθμούς

Οι επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις που έχουν σπρώξει τις αποδοχές προς τα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) διαμορφώνονται ως εξής:

Μειώσεις μέσω επιχειρησιακής σύμβασης:

- Στην Κεντρική Μακεδονία υπογράφηκαν 58 συμβάσεις με μειώσεις 22%.

- Στην Αθήνα 29 υπογράφηκαν συμβάσεις με μειώσεις 20%.

- Στη Θεσσαλία 21 συμβάσεις με μειώσεις 27,50%.

- Στην Ανατ. Μακεδονία & Θράκη 16 συμβάσεις με μειώσεις 26%.

- Στην Ήπειρο 8 συμβάσεις με μειώσεις 31,36%.

- Στη Δυτική Αττική 7 συμβάσεις με μειώσεις 18%.

- Στη Στερεά Ελλάδα 6 συμβάσεις με μειώσεις 13,3%.

- Στη Δυτική Ελλάδα 5 συμβάσεις με μειώσεις 30%.

Μειώσεις μέσω ατομικών συμβάσεων:

- Στην Αθήνα υπογράφηκαν 10.268 συμβάσεις με μειώσεις κατά μέσο όρο 22%.

- Στην Κεντρική Μακεδονία υπογράφηκαν 9.913 συμβάσεις με μειώσεις 22%.

- Στη Θεσσαλία υπογράφηκαν 2.633 συμβάσεις με μειώσεις 27,62%.

- Στη Δυτική Αττική υπογράφηκαν 1.758 συμβάσεις με μειώσεις 21%.

- Στην Ανατολική Αττική υπογράφηκαν 1.549 συμβάσεις με μειώσεις 20,50%.

- Στη Δυτική Ελλάδα 1.448 συμβάσεις με μειώσεις 30%.

- Στην Κρήτη 1.132 συμβάσεις με μειώσεις 21%.
 
Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description enas | Απριλίου 23, 2012 11:40 π.μ. | Reply
ΟΣΩΝ ΕΛΗΞΑΝ ΟΙ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΜΕΣΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ <<ΚΑΛΑ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟ>> ΕΡΓΟΔΟΤΗ Η' ΛΟΓΙΣΤΗ Ή ΚΑΘΕ ΝΟΥΜΕΡΟ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ.
ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.
image description Your Name | Απριλίου 23, 2012 6:49 μ.μ. | Reply
ΛΗΞΗ ΚΛΑΔΙΚΗΣ...ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΑΤΟΜΙΚΗ......ΚΑΙ ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ.....
image description Your Name | Απριλίου 24, 2012 9:19 π.μ. | Reply
ΑΝ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΤΕ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΜΟΝΟ ΤΑ 4 ΒΑΣΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο