Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μειώσεις 10% - 11% στο βασικό μισθό πρότειναν οι εργοδοτικές οργανώσεις εμπόρων και μικρομεσαίων


Μειώσεις της τάξης του 10% - 11% στο βασικό μισθό με διατήρηση των θεσμικών κατοχυρωμένων δικαιωμάτων που προβλέπονται από τις προηγούμενες συμβάσεις πρότειναν οι εργοδοτικές οργανώσεις εμπόρων και μικρομεσαίων στη συνάντηση που είχαν σήμερα το μεσημέρι τα προεδρεία τους με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργαζόμενοι δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει συμφωνία με μειώσεις μισθών στο μικρότερο δυνατόν επίπεδο ώστε να μπορούν να τις αντέξουν.

Η σημερινή συνάντηση ήταν διερευνητική και όπως αναφέρθηκε μέσα στην αίθουσα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, η διαδικασία του διαλόγου ξεκινάει σχετικά νωρίς - καθώς ισχύει η υπογεγραμμένη συλλογική σύμβαση εργασίας - προκειμένου να μην βρεθεί «με την πλάτη στον τοίχο» καμία από τις δύο πλευρές.

Στη συνάντηση εκφράστηκε η βούληση των συμβαλλομένων να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις στην υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, αντί επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων.

Επισήμως δεν έγιναν γνωστές οι επιμέρους συζητήσεις για το ποσοστό μείωσης μισθών με αντιστάθμισμα τη διατήρηση επιδομάτων και άλλων θεσμικών ζητημάτων και στην επιχειρηματολογία που ανέπτυξαν οι δύο πλευρές, επισημάνθηκε ότι η υπογραφή νέας ΣΕΕ θα επιχειρηθεί να αποτρέψει αποσχιστικά φαινόμενα και να λειτουργήσει ως «ομπρέλα» για τα περισσότερα επαγγέλματα και ταυτόχρονα να δημιουργήσει μια κοινωνική πίεση με την πρόβλεψη για ανάρτηση στις βιτρίνες των καταστημάτων ενός ειδικού γνωρίσματος που να δηλώνει ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση που φέρει το σήμα εφαρμόζει τη συλλογική σύμβαση εργασίας.

Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν και πάλι χωρίς να έχει προσδιοριστεί ακόμη συγκεκριμένο ραντεβού.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης: «Στην πρώτη συνάντηση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για τη κλαδική σύμβαση του εμπορίου, τολμήσαμε να κάνουμε μια αρχή και να επιχειρήσουμε κάτι δύσκολο, κάτι καινούργιο που εάν έχει αποτέλεσμα, θα αποτελέσει πυξίδα για όλες τις υπόλοιπες κλαδικές συμβάσεις του ιδιωτικού τομέα.

Για το ελληνικό εμπόριο η ύπαρξη μίας ισορροπημένης και σταθερής κλαδικής συλλογικής σύμβασης είναι απαραίτητη προϋπόθεση της επιβίωσής του. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι οι εργασιακές σχέσεις δεν μπορούν να διευθετούνται με τους νόμους της ζούγκλας.

Οφείλουμε να ξεφύγουμε από τις παλαιές, ευάλωτες και ασταθείς συμφωνίες και να δημιουργήσουμε μία νέα ισχυρή κλαδική σύμβαση στο εμπόριο που θα ικανοποιεί εργοδότες και εργαζόμενους, θα δεσμεύσει την νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, ενώ θα δημιουργήσει ένα ισχυρό ανάχωμα στις ορέξεις της Τρόικας για κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και κανιβαλισμό των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Στο τέλος θα καταλάβουμε όλοι ότι η όποια μείωση του βασικού μισθού στο εμπόριο στα επίπεδα της προ κρίσης περιόδου (π.χ. 815 του 2008 από τα 918 ευρώ σήμερα) δεν θα έχει καμία σημασία εάν δεν περιορίσουμε τις επερχόμενες μειώσεις στις ημέρες άδειας, αποζημιώσεις, χρόνου προειδοποίησης, προσαύξησης αμοιβών αργιών και Κυριακών, ωριμάνσεων, επιδομάτων, ρεπό, κατάργησης 13ου και 14ου μισθού, ακόμα και κατάσχεσης των μισθών από τις τράπεζες και το δημόσιο.

Η ΕΣΕΕ σε μια διερευνητική αλλά ουσιαστική και φιλική συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων του εμπορίου, πρότεινε αντί να μπαλώσουμε την εν ισχύ σύμβαση να σχεδιάσουμε από κοινού μια καινούργια, ρεαλιστική, κλαδική σύμβαση.

Προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει η βούληση να συμφωνήσουμε μεταξύ μας και ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια εθνική εργασιακή συμφωνία που θα διασφαλίζει την αξιοπρέπεια και των δύο μερών».

www.kathimerini.gr
 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΛΕΥΤΕΡΗΣ | Απριλίου 19, 2012 1:17 μ.μ. | Reply
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ, ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΟΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ !!!!! ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΗ.....
ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΟΥΣ . ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΚΑΦΡΟΙ ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ....ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ .
ΠΡΙΝ 2-3 ΜΗΝΕΣ ΟΙ ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΛΗΣΤΑΡΧΟΙ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ
ΛΗΣΤΑΡΧΟΥΣ ΜΠΛΟΚΑΡΑΝ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΩΝ
ΒΟΛΕΥΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΛΒΕΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΤΟ ΓΕΛΟΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΛΟΓ/ΣΜΩΝ ΘΑ ΘΙΓΕΙ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ...... ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ, ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΜΑΣ..... ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ .....
image description Your Name | Απριλίου 19, 2012 2:51 μ.μ. | Reply
ΚΟΨΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΤΖΑΠΑ ΚΑΙ ΑΜΑ ΛΑΧΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΡΩΝΟΥΜΕ. Α Ρ Χ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε !!!!!
image description Your Name | Απριλίου 19, 2012 3:30 μ.μ. | Reply
Εγώ μόνο τσάμπα δουλεύω. Για την ψυχή των ανθρώπων που έχασα...
image description ανώνυμος | Απριλίου 19, 2012 3:41 μ.μ. | Reply
Μην ανησυχείτε Έλληνες...Θα μπουν τα χρυσά αυγά στη βουλή και θα αλλάξουν όλα...ΑΝΤΙΟ ΕΛΛΑΔΑ...μπορώ και χωρίς εσένα...
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο