Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μετά το καλοκαίρι οι οφειλές του δημοσίου σε ιδιώτες.


Την ίδια στιγμή που το Δημόσιο χρωστά περισσότερα από 6 δισ. στον ιδιωτικό τομέα, οι συλλήψεις για μη απόδοση φόρων συνεχίζονται κανονικά. Μάλιστα υπάρχουν και περιπτώσεις που οι οφειλές των ιδιωτών προέρχονται ακριβώς λόγω της αδυναμίας του Δημοσίου να εξοφλήσει τα χρέη προς αυτούς. Επίσης, οι Εφορίες δεν δέχονται να εφαρμόσουν τον νόμο για τον συμψηφισμό οφειλών.

Νέα παράταση για να εισπράξουν τα κονδύλια που οφείλει το Δημόσιο στους ιδιώτες έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, εντείνοντας την αγωνία χιλιάδων επιχειρήσεων που εξαρτώνται από την καταβολή των οφειλομένων να πληρώσουν φόρους και γενικότερα να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Ο αρχικός σχεδιασμός για αποπληρωμή μέρους των χρεών με την καταβολή της πρώτης δόσης του νέου δανείου ακυρώθηκε, καθώς η πρώτη δόση του νέου δανείου θα αξιοποιηθεί αποκλειστικά για την ανταλλαγή ομολόγων.

Ετσι, η αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις θα γίνει με πόρους από τη δεύτερη δόση του νέου πακέτου στήριξης, η οποία θα εκταμιευθεί στα τέλη του καλοκαιριού.

Με αυτά τα δεδομένα η αποπληρωμή των χρεών δεν θα γίνει εφάπαξ αλλά σε δόσεις, με πιο πιθανό σενάριο να διατεθούν περί τα 4 δισ. στις επιχειρήσεις το ερχόμενο φθινόπωρο και τα υπόλοιπα το 2013.

Η εξέλιξη αυτή οδηγεί πολλές επιχειρήσεις που τους χρωστά το Δημόσιο να έχουν μπει σε διαπραγμάτευση του να εισπράξουν έστω ένα μέρος από αυτά που τους οφείλονται και να υπόλοιπα να διαγραφούν κατά τα πρότυπα του «κουρέματος» που δέχτηκαν οι ιδιώτες στα ελληνικά ομόλογα που κατείχαν.

Την ίδια στιγμή που το Δημόσιο χρωστά περισσότερα από 6 δισ. στον ιδιωτικό τομέα, οι συλλήψεις για μη απόδοση φόρων συνεχίζονται κανονικά.

Μάλιστα υπάρχουν και περιπτώσεις που οι οφειλές των ιδιωτών προέρχονται ακριβώς λόγω της αδυναμίας του Δημοσίου να εξοφλήσει τα χρέη προς αυτούς. Επίσης, οι Εφορίες δεν δέχονται να εφαρμόσουν τον νόμο για τον συμψηφισμό οφειλών.

Αντίθετα, προχωρούν σε αυτεπάγγελτο συμψηφισμό της επιστροφής φόρου με την οφειλή για την τριπλή έκτακτη εισφορά (φόρος αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά στην περιουσία) και μάλιστα ερήμην του φορολογουμένου.

Το κράτος πάντως εισπράττει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν οι ιδιώτες προς αυτό, καθώς -σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων- το 2011 εισπράχθηκε το ποσό των 945,8 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 1,2 δισ. ευρώ, από βεβαιωμένες οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο