Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αδυναμία για είσπραξη τελεσίδικων οφειλών

Αδυναμία για είσπραξη τελεσίδικων οφειλών              

Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ του φοροεισπρακτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών να εισπράξει βεβαιωμένα πρόστιμα ακόμα και όταν έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση υπέρ του Δημοσίου αποτυπώνεται στα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, σύμφωνα με τα οποία έχει εισπραχθεί μόλις το 7,48% επί συνόλου 8,2 δισ. ευρώ, από φορολογικές υποθέσεις παρελθόντων ετών, που εκδικάστηκαν υπέρ του Δημοσίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί (κατ' επιταγήν της τρόικας) στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, από τις υποθέσεις που έφθασαν στα φορολογικά δικαστήρια (κυρίως διαφωνίες για την επιβολή προστίμου του ΚΒΣ) οι αρχές έπρεπε να έχουν όφελος 8.2 δισ. ευρώ αλλά μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί μόνο 615 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία σε περίπτωση άσκησης εμπρόθεσμης προσφυγής, βεβαιώνεται ποσοστό 50% του αμφισβητούμενου κύριου φόρου, πρόσθετου φόρου κ.λπ., ενώ για το υπόλοιπο ποσό θα αποφασίσει το δικαστήριο. Στις δικαστικές αίθουσες εκκρεμούν περισσότερες από 170.000 δίκες φορολογικού περιεχομένου και τα έσοδα που διεκδικεί το ελληνικό Δημόσιο ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ. Από αυτές οι 138.720 υποθέσεις δεν έχουν ακόμη προσδιορισθεί για να δικαστούν. Στο προσεχές διάστημα έχει προσδιοριστεί να δικαστούν 18.352 υποθέσεις, ενώ επί 8.380 υποθέσεων αναμένεται η έκδοση των αποφάσεων των δικαστών.

Το μνημόνιο θέτει αυστηρό χρονοδιάγραμμα με πρώτο στόχο έως τον Ιούνιο να έχει εκδικαστεί το 50% των εκκρεμών φορολογικών δικών, δίνοντας προτεραιότητα σε φορολογικές υποθέσεις το ύψος των οποίων ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ. Το 80% των υποθέσεων πρέπει να εκδικαστεί έως το τέλος του 2012 και το 100% έως το τέλος Ιουλίου 2013. Ανάλογοι στόχοι είχαν τεθεί και στο προηγούμενο μνημόνιο χωρίς πρακτικά αποτελέσματα, προκαλώντας την αντίδραση της τρόικας.


Την ίδια ώρα εντείνονται και οι έλεγχοι από το ΣΔΟΕ για παραβάσεις του ΚΒΣ. Εντός του 2011 επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους άνω των 3,75 δισ. ευρώ για περίπου 3 εκατομμύρια φορολογικές παραβάσεις που διαπίστωσε το ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, από το ΣΔΟΕ μόνο, οι έλεγχοι του 2011 προσέγγισαν τους 40.000 και οι παραβάσεις οι οποίες διαπιστώθηκαν ξεπέρασαν τα 3.000.000 από περισσότερους από 20.000 παραβάτες. Επιπλέον αυτών, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 25.000 έλεγχοι διακίνησης και διαπιστώθηκαν κατά τη διεξαγωγή τους πάνω από 600.000 παραβάσεις από περισσότερους από 4.000 παραβάτες.

Τέλος, σε 1.500 περίπου ελέγχους επεξεργασίας εντοπίστηκαν άνω των 150.000 παραβάσεων από περισσότερους από 1.000 παραβάτες. Το εκτιμώμενο ύψος προστίμων από τις ως άνω παραβάσεις ξεπερνάει τα 3,75 δισ. ευρώ.

Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Your Name | Απριλίου 11, 2012 5:07 μ.μ. | Reply
Κανένας δεν κατάλαβε που βρίσκεται η "αδυναμία" του φοροελεγκτικού μηχανισμού να εισπράξει βεβαιωμένα πρόστιμα ακόμα και όταν έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση υπέρ του Δημοσίου. Τι σημαίνει δηλαδή αυτό πρακτικά;
Μάλλον κάποιος άσχετος έγραψε αυτές τις μπούρδες ή προετοιμάζεται εντέχνως το κλίμα για την ιδιωτικοποίηση των φορολογικών ελέγχων.!!
image description ΙΩΑΝΝΗΣ | Απριλίου 11, 2012 7:43 μ.μ. | Reply
''οι έλεγχοι του 2011 προσέγγισαν τους 40.000 και οι παραβάσεις οι οποίες διαπιστώθηκαν ξεπέρασαν τα 3.000.000 από περισσότερους από 20.000 παραβάτες. Επιπλέον αυτών, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 25.000 έλεγχοι διακίνησης και διαπιστώθηκαν κατά τη διεξαγωγή τους πάνω από 600.000 παραβάσεις από περισσότερους από 4.000 παραβάτες.'' ΜΙΛΑΜΕ ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΟΥΔΕΡΛΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.....
image description nliagos | Απριλίου 11, 2012 8:26 μ.μ. | Reply
Βέβαια, στην Ελλάδα που πρώτα φτιάχνουμε τις ποινές σε περίπτωση παράβασης του νόμου και μετά κοιτάμε τι σκοπό θα μπορούσε να εξυπηρετεί ο νόμος (ο ΚΒΣ πχ), είμαστε όλοι παραβάτες. Αλήθεια, τα βεβαιωμένα πρόστιμα είναι απαιτήσεις, σωστά; Και τι γίνεται όταν έχει κάποιος πολλές απαιτήσεις; Μα μπορεί να έχει και πολλές υποχρεώσεις! Το πιάσαμε, ε; Και μήπως τα περισσότερα είναι για εικονικά τιμολόγια που το κράτος δεν μπορεί να αποδείξει πως ο λήπτης του τιμολογίου γνώριζε ότι είναι εικονικά, ενώ παρ'όλα αυτά τους βεβαιώνει το 50% μόνο και μόνο για να αποδείξουν οι λήπτες το αυτονήτο, ότι δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν πως ο εκδότης είναι "φαντομάς"; Λέω εγώ τώρα...
image description alexandros | Απριλίου 12, 2012 10:09 μ.μ. | Reply
το ένα θέμα είναι ότι δεν μπορείς να εισπράξεις από κάποιον που δεν έχει και το δεύτερο ότι με τετοιον κβσ αποτελεί θαύμα να μην σου βρούν παράβαση. είμαστε η μοναδική χώρα μετά την αγγλία που θα παραχωρήσει τον έλεγχο σε ιδιωτικές πολυεθνικές εταιρείες. συγχαρητήρια στον συντάκτη του άρθρου προφανώς είναι μέτοχος σε πολυεθνικές ελεγκτικές εταιρείες
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο