Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ευνοϊκές ρυθμίσεις από αύριο για τις οφειλές στον ΟΑΕΕ

10 Απρίλιου 2012 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
  • Με τον νέο νόμο, παρατείνεται ως τις 30 Απριλίου η δυνατότητα της ευνοϊκής ρύθμισης των οφειλών
Οι οφειλέτες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) θα μπορούν από αύριο να κάνουν αίτηση για την υπαγωγή τους στις νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, μετά τη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας.
 
Η ρύθμιση προβλέπει έκπτωση 100% επί των πρόσθετων τελών για εφάπαξ καταβολή ή έως έξι διμηνιαίες δόσεις και έκπτωση 75% σε περίπτωση εξόφλησης από επτά έως δέκα δόσεις, ενώ για αποπληρωμή σε περισσότερες δόσεις η έκπτωση είναι 40% επί των πρόσθετων τελών.
 
Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, να ζητήσουν την υπαγωγή τους κατά μια ή και δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες από αυτήν που βρίσκονται, εφόσον δεν οφείλουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και καταβάλλουν τις δόσεις τους με συνέπεια. Με τον τρόπο αυτό οι οφειλέτες θα μπορούν να πληρώνουν ανά μήνα λιγότερα χρήματα ενώ η ισχύς της διάταξης λήγει τον Ιανουάριο του 2015.
 
Για τους οφειλέτες του ΙΚΑ, ο νόμος παρέχει κίνητρα προς τους συνεπείς εργοδότες, όπως 5% έκπτωση επί των ασφαλιστικών εισφορών και τη δυνατότητα, για μια φορά μέσα στη διετία, να μην καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές και να τις εξοφλήσουν σε 6 μήνες χωρίς πρόστιμο και προσαυξήσεις.
 
Με τον νέο νόμο, παρατείνεται ως τις 30 Απριλίου η δυνατότητα της ευνοϊκής ρύθμισης των οφειλών προς όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ για όσους ενταχθούν στις ρυθμίσεις, αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης έως τις 31 Δεκεμβρίου.
 
Όμως παρά τις συνεχείς ευνοϊκές ρυθμίσεις, τα Ταμεία αδυνατούν να εισπράξουν μεγάλο μέρος των οφειλών, λόγω της ύφεσης και της οικονομικής δυσχέρειας των ασφαλισμένων.
 
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, στο ΙΚΑ έχουν ρυθμιστεί ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,17 δισ. ευρώ έναντι των προβλέψεων για 5,5 δισ. ευρώ, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στον ΟΑΕΕ όπου έχουν ρυθμιστεί μόλις 183 εκατ. ευρώ έναντι προβλέψεων, 4 δισ. ευρώ.  

Πηγή 24h.gr


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης