Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Χωρίς συμβάσεις έμειναν 63 κλάδοι

Χωρίς συμβάσεις έμειναν 63 κλάδοι

Χωρίς κλαδικές συμβάσεις εργασίας έχει μείνει σχεδόν η... μισή αγορά εργασίας σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρέδωσε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε κλιμάκιο της τρόικας σε μυστική συνάντηση η οποία έγινε αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο του ελέγχου για την πορεία των μειώσεων των μισθών μετά την εφαρμογή του νέου νόμου για τις συμβάσεις. Το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων της τρόικας αξιολόγησε θετικά το γεγονός, σε συνδυασμό με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ που δείχνουν ότι υπογράφονται μειώσεις μισθών με ατομικές συμβάσεις και, ταυτόχρονα, επεκτείνεται η χρήση των ευέλικτων μορφών εργασίας (μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία) στο... άλλο μισό της αγοράς.

Τα στοιχεία

Τα στοιχεία του υπουργείου τα οποία αποκαλύπτει η «ΗτΣ» - δείχνουν ότι το 41,45% των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων (63 σε σύνολο 152) έχουν λήξει χωρίς να έχει ξεκινήσει η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης ή υπογραφής νέων συλλογικών ρυθμίσεων. Για 45 συμβάσεις που «καλύπτουν» μεγάλους κλάδους, οι όροι εργασίας ρυθμίστηκαν κυρίως μέσω ατομικών συμφωνιών. Το ίδιο θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει έως τον Ιούνιο και για τις άλλες 10 + 8 συμβάσεις, αν δεν υπάρξουν έως τότε συλλογικές ρυθμίσεις μετά τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας των βασικών - κλαδικών μισθών και των 4 επιδομάτων (προϋπηρεσίας, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας) που διατηρούνται με βάση το νέο νόμο. Οι κλάδοι που έχουν μείνει χωρίς κλαδικές συμβάσεις «καλύπτουν» μεγάλους τομείς -τόσο των υπηρεσιών όσο και της βιομηχανίας- ενώ η «τύχη» των υπόλοιπων 89 συμβάσεων (που ακόμη ισχύουν) θα «κριθεί» από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για την πρόωρη ή μη καταγγελία τους.

Οι μειώσεις
Η λήξη της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων και η μη σύναψη νέων, ευνοεί την επικράτηση των ατομικών συμβάσεων στην αγορά, όπου καταγράφονται μειώσεις μισθών της τάξης του 20% έως 28% είτε μέσω της υπογραφής είτε μέσω της τροποποίησης ατομικών συμφωνιών. Οι επιχειρήσεις επιδιώκοντας να μειώσουν περαιτέρω (έως και 50%) το κόστος μισθοδοσίας, αξιοποιούν τη μερική απασχόληση και την εκ περιτροπής εργασία τόσο στις νέες προσλήψεις (το 51,61% των νέων προσλήψεων είναι μειωμένου ωραρίου και αντίστοιχα μειωμένου μισθού) όσο και για το υπάρχον προσωπικό (έχει αυξηθεί η μετατροπή των συμβάσεων σε βάρος της πλήρους απασχόλησης και ολόκληρου του μισθού σε ποσοστά έως 149% σε σύγκριση με το 2011).

Κρίσιμο δίμηνο
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θεωρεί ως «ιδιαίτερα κρίσιμο» το επόμενο δίμηνο. Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι τον Ιούνιο θα αξιολογηθεί το εύρος των μειώσεων των μισθών που θα έχουν γίνει σε εφαρμογή του νέου νόμου από τις 14 Φεβρουαρίου και μετά. Τότε θα κριθεί αν θα ληφθούν και νέα μέτρα μείωσης του κόστους εργασίας πέρα από τον καθορισμό δια νόμου (ύστερα από διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων) των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων της ΕΓΣΣΕ που για πρώτη φορά έγινε με την επιβολή της μείωσης του 22% (και 32% για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών) και έχει «κλειδώσει» να γίνεται, στο εξής για όσο χρόνο διαρκεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, με βάση το νέο Μνημόνιο.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Your Name | Απριλίου 9, 2012 12:53 μ.μ. | Reply
Κανενας κλαδος ελαιας θα μεινει?
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο