Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Σχετικά θέματα

Αδυναμία επιχειρήσεων να ρυθμίσουν τις οφειλές

ΣΕ αδυναμία ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκεται η πλειονότητα των επιχειρήσεων λόγω της ταμειακής ασφυξίας που επικρατεί στην αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, που παρουσιάζει η «Εξπρές», έχουν ρυθμιστεί ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,17 δισ. ευρώ έναντι των προβλέψεων για 5,5 δισ. ευρώ, ενώ απογοητευτική είναι η κατάσταση στον ΟΑΕΕ όπου έχουν ρυθμιστεί μόλις 183 εκατ. ευρώ έναντι 4 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τη δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις, καθώς καλούνται να ρυθμίσουν οφειλές παλιότερων ετών, την ίδια ώρα που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις.

Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει την κυβέρνηση, η οποία παρά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις συνειδητοποιεί πλέον ότι το ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά δεν επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.   

Τόσο ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος  Σπυρόπουλος όσο και η διοικήτρια του ΟΑΕΕ Γεωργία Κωτίδου επισημαίνουν ότι η προσπάθεια ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών θα ενταθεί, προειδοποιώντας ότι μετά τις 30 Απριλίου τα ταμεία θα προχωρήσουν στη λήψη αναγκαστικών μέτρων.

Αναλυτικά στο ΙΚΑ έχουν υποβληθεί 74.903 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν ελεγχθεί 55.213. Στον ΟΑΕΕ έως το τέλος Μαρτίου υποβλήθηκαν 22.000.

Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα η έλλειψη ρευστότητας στους δυο μεγαλύτερους ασφαλιστικούς οργανισμούς αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες. Το ΙΚΑ έχει ήδη εισπράξει το 64,4% της (μειωμένης λόγω μνημονίου) κρατικής επιχορήγησης του 2012 (1,4 δισ. ευρώ) και μολονότι υπολογίζει να απορροφήσει επιπλέον 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας τα ποσά αυτά δεν διασφαλίζουν στο σύνολό τους τις πληρωμές έως το τέλος του χρόνου.Ο ΟΑΕΕ

Στο «κόκκινο» βρίσκεται και ο ΟΑΕΕ, με μειωμένη κρατική επιχορήγηση (800 εκατ. ευρώ από τα οποία έχει εισπράξει τα 240 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο) και με ένα συνεχώς διευρυνόμενο έλλειμμα εσόδων από τη μη καταβολή των τρεχουσών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών (από τους 800.000 πληρώνει μόνο το 55%). Ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΕ ανεβάζει το ταμειακό έλλειμμα του κλάδου σύνταξης στα 831,2 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται οι οφειλές προς τρίτους έναντι 700 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα έσοδα για τον κλάδο σύνταξης υπολογίζονται σε 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ οι δαπάνες αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ. Μπροστά στο διαγραφόμενο αδιέξοδο, υποβλήθηκαν προτάσεις ακόμη και για την κατάργηση του υπολοίπου («κουρεμένου» σε όλα τα ταμεία) δώρου των συνταξιούχων με το επιχείρημα ότι δεν καταβάλλονται εισφορές για τα δώρα.

 
Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Your Name | Απριλίου 9, 2012 9:29 π.μ. | Reply
Ο ΟΑΕΕ ακολουθεί μια απαράδεκτη τακτική,με την οποία αν κάνεις ρύθμιση σου ενσωματώνει τη δόση της ρύθμισης στην τρέχουσα ταχυπληρωμή του διμήνου. 'Οταν κάποιος αδυνατεί να πληρώσει τα σχεδόν 900 ευρώ που είναι το δίμηνο η ταχυπληρωμή του ΟΑΕΕ,μπορεί να αναλάβει την δέσμευση να πληρώνει πολύ περισσότερα?
Όποιος ρυθμίσει οφειλή του στον ΟΑΕΕ,με αυτό το καθεστώς,κυνδινεύει να μην μπορεί να πληρώνει ούτε και τα τρέχοντα.
Θα έπρεπε η τρέχουσα οφειλή να είναι ανεξάρτητη από τη ρύθμιση,καθώς και
να υπάρχει η δυνατότητα να πληρώνεις την οφειλή σου με όποιο ποσό μπορείς, και όποτε μπορείς.Για μένα τέτοιου είδους ρυθμίσεις σε τέτοιους καιρούς,δεν εξυπηρετούν κανέναν,ή ίσως μόνο αυτούς που έχουν κάνει διακοπή.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο