Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Επίδομα ανεργίας σε επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες.

«Καλύψεις» ανεργίας από τρεις μήνες έως και ένα χρόνο (ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης και το χρόνο καταβολής εισφορών) και με ελάχιστο επίδομα 360 ευρώ το μήνα για το πρώτο τρίμηνο, αποκτούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ανεξάρτητα απασχολούμενοι ασφαλισμένοι σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ- ΜΜΕ που, λόγω της κρίσης, διακόπτουν το επάγγελμά τους και αδυνατούν να βρουν μισθωτή εργασία ή να αυτοαπασχοληθούν.

Το μέτρο που προέβλεψε ο ν. 3986/2011 - επιβάλλοντας την παρακράτηση εισφοράς 10 ευρώ το μήνα από 1/1/2011 - ενεργοποιεί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης, όπως δήλωσε χθες στη ΝΕΤ. Και η Εφημερίδα «Ημερησία» αποκαλύπτει το σχέδιο της απόφασης, η οποία βρίσκεται σε διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς που ζητούν επιμέρους βελτιώσεις (η ΓΣΕΒΕΕ ζητεί λογιστική και διαχειριστική αυτοτέλεια για κάθε ταμείο, να τεθεί χαμηλότερο εισοδηματικό όριο ώστε να καλυφθούν όσοι έχουν πράγματι ανάγκη, να δίδεται το επίδομα εφόσον ο επαγγελματίας μένει χωρίς εργασία για 2 μήνες, αντί 3 και να μη συνδέεται η επιδότηση από την ύπαρξη ή μη οφειλών στον ΟΑΕΕ, οι επιστημονικοί φορείς δικηγόρων, γιατρών και μηχανικών ζητούν διαφοροποίηση στις καλύψεις κ.ά.).

Οι εννέα προϋποθέσεις
Για τη χορήγηση του βοηθήματος χρειάζονται:

1. Η πραγματοποίηση τουλάχιστον τριών ετών ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που υπάγονται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος.

2. Η καταβολή εισφοράς για ένα τουλάχιστον έτος στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας για τους δικαιούχους που διακόπτουν την επαγγελματική δραστηριότητα από 1/1/2012. Για τους δικαιούχους που διακόπτουν την επαγγελματική δραστηριότητα από 1/1/2013 η καταβολή εισφοράς για τουλάχιστον δύο έτη και για όσους διακόπτουν την επαγγελματική δραστηριότητα από 1/1/2014 και εφεξής η καταβολή εισφοράς για τρία τουλάχιστον έτη.

3. Το συνολικό ατομικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των τριών ετών πριν τη λήψη του βοηθήματος να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 40.000 (1η πρόταση) ή 50.000 ευρώ (2η πρόταση) και το συνολικό οικογενειακό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των τριών ετών πριν από τη λήψη του βοηθήματος να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 80.000 ευρώ (1η πρόταση) ή 100.000 ευρώ (2η πρόταση).

4. Η διακοπή του επαγγέλματος στη ΔΟΥ για 3 τουλάχιστον μήνες από την 1/1/2012 και εφεξής.

5. Ο δικαιούχος να μην έχει αναλάβει μισθωτή απασχόληση ή να μην αυτοαπασχολείται ή να μη λαμβάνει σύνταξη. Ειδικά για τους ασφαλισμένους του Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ) του ΕΤΑΑ απαιτείται η διακοπή της ασφάλισης στον Τομέα.

6. Ο δικαιούχος που διακόπτει το επάγγελμα να μην έχει υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση του φορέα του και να μην έχει υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση για οποιαδήποτε αιτία.

7. Ο δικαιούχος να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε σε πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας.

8. Να έχουν εξοφληθεί ολοσχερώς οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα και

9. Ο δικαιούχος να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.

Τι ζητά η ΓΣΕΒΕΕ
Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά λογιστική και διαχειριστική αυτοτέλεια για κάθε Ταμείο και να τεθεί χαμηλότερο εισοδηματικό όριο ώστε να καλυφθούν όσοι έχουν πράγματι ανάγκη.

Πότε καταβάλλεται και πότε διακόπτεται το επιδομα

1. Το κατώτατο βοήθημα θα είναι 360 ευρώ το μήνα (όπως και το αντίστοιχο επίδομα του ΟΑΕΔ) και θα καταβάλλεται τουλάχιστον για ένα τρίμηνο. Το ποσό του επιδόματος και ο χρόνος καταβολής θα αυξάνονται, ωστόσο, ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης και καταβολής της εισφοράς, φτάνοντας κλιμακωτά έως τα 3.600 ευρώ και τους 12 μήνες.

2. Το βοήθημα καταβάλλεται αναδρομικά από την ημερομηνία διακοπής του επαγγέλματος (ή της αίτησης για τη λήψη του) από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και βαρύνει τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας.

3. Ο ασφαλισμένος που πραγματοποιεί διακοπή δύο ελευθέρων επαγγελμάτων δικαιούται χορήγηση βοηθήματος από μία μόνο πηγή.

4. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος αναλάβει μισθωτή απασχόληση ή αυτοαπασχοληθεί ή συνταξιοδοτηθεί έχει υποχρέωση να ενημερώσει τον ΟΑΕΔ και η καταβολή του βοηθήματος διακόπτεται από την ημερομηνία ανάληψης της μισθωτής εργασίας ή της αυτοαπασχόλησης ή της συνταξιοδότησης.

5. Τυχόν βοηθήματα που έχουν καταβληθεί επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, προσαυξημένα με τόκο υπερημερίας.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description SOKIN | Απριλίου 5, 2012 10:59 π.μ. | Reply
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
image description Your Name | Απριλίου 5, 2012 10:49 π.μ. | Reply
Είδατε προεκλογικά; όλα γίνονται.
Αλλά θα πάρουν τα 3 μας.
image description Σε όλα ναί | Απριλίου 5, 2012 10:57 π.μ. | Reply
Πολύ άπλες τους βλέπω εκεί στο υπουργείο τελευταία!!! Ειστε πολύ ωραιοι ,θα σας ψηφίσω!!!!!!
image description perlepes | Απριλίου 5, 2012 11:40 π.μ. | Reply
ΑΔΕΡΦΕ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΠΡΩΙ ΠΡΩΙ,ΕΚΛΑΨΑ ΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ ΣΕ ΟΛΑ ΝΑΙ!
image description STEFANOS__ | Απριλίου 5, 2012 11:23 π.μ. | Reply
Κάτι που γινεται σε όλο το κόσμο, τώρα και στην Ελλάδα!
image description Your Name | Απριλίου 5, 2012 11:21 π.μ. | Reply
Αν κάνω διακοπή σήμερα θα το πάρω το επίδομα? ή να στείλω πρώτα τα Ε9 να βγάλω πολύ χρήμα και μετά να κάνω διακοπή?
image description Πετρ___Μ__________ | Απριλίου 5, 2012 11:26 π.μ. | Reply
συναδερφοι μην έχετε παράπονο: και χαβαλε κανετε,και πλακιτσα κλπ κλπ.Και λεφτά για ιντερνετ κλπ κλπ
image description jimkour | Απριλίου 5, 2012 3:30 μ.μ. | Reply
Το επίδομα ανεργίας θα το πληρώνουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τις εισφορές τους. Επειδή όλα μπορούν να συμβούν δεν τουσ κοστίζει τίποτα μετά από κάποιο διάστημα όταν θα έχει παχύνει ο αποταμιευτικός λογ/μος για το συγκεκριμένο επίδομα να πουν παιδιά τέρμα το κόβουμε το επίδομα και τα λεφτά να κάνουν φτερά όπως έχει γίνει με τα περισσότερα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Ωραίος τρόπος να φάμε μερικά λεφτά του κοσμάκι....πάλι
image description ΧΡΥΣΑ | Απριλίου 5, 2012 3:38 μ.μ. | Reply
τις δουλειες μας θελουμε και οχι τα ξεροκομματα τους ......αυτο το ξεφτιλισμενο επιδομα της πεινας, να το κρατησουν να πορευονται , γιατι θα μεινουν ανεργοι μετα τις εκλογες ....
Ας υποθέσουμε οτι κάποιος έχει καθαρό εισόδημα 20.000,00 € το χρόνο και μένει άνεργος οντας με μπλοκάκι.Αφού ξεπερνά τις 50.000,00€ αθροιστικά για 3 χρόνια, μετά απο πόσο χρόνο παίρνει το επίδομα;
α) Μετά απο 1 χρόνο αφού τότε 20+20+0=40;
β)Η μετά απο 3 χρόνια ''καθαρής επίτευξης του αθροίσματος;
image description Your Name | Απριλίου 5, 2012 5:10 μ.μ. | Reply
Να μπει και 10ος ορος. Να πρεπει να ειναι και μελος του ΠΑΣΟΚ ή της Ν.Δ.
ή μηπως δεν συμβαινουν αυτα?
Γιατι εχω την αισθηση οτι μυριζουν διαφορα τωρα τελευταια " ρουσφετι" και "πελατειακες σχεσεις". ΤΥΧΑΙΟ???\
image description ΛΕΥΤΕΡΗΣ | Απριλίου 5, 2012 5:39 μ.μ. | Reply
Προεκλογικες υποσχεσεις και οποιο κοροιδο τσιμπησει ........

Μετα τις εκλογες τα ψιχουλα που δηθεν θα δωσουν θα το παρουν
πισω τουλαχιστον στο τριπλασιο .............. εδω δεν εχουν λεφτα
να πληρωσουν τις συνταξεις του τεβε καθε μηνα και μοιραζουν υποσχεσεις ....
Ξαναψηφιστε τοους ......
image description ΜΑΡΙΑ | Απριλίου 5, 2012 5:42 μ.μ. | Reply
Αρκεί να κρατήσουνε τις καρέκλες τους. Η "επιχειρηματική καινοτομία" που διέπει το μυαλό των πολιτικών μας είναι άνευ σχολιασμού πλέον. Φυσικά την λέξη ανάπτυξη την έχουνε διαγράψει από το λεξιλόγιο τους εδώ και χρόνια. Ντροπή πια ντροπή.
image description stauros | Απριλίου 5, 2012 10:03 μ.μ. | Reply
ποιες εκλογες βρε παιδια δεν προκειται να γινουν εκλογες. η αμερικανικη ενωση δεν γνωριζει τιποτα και εχει δεσμευση σχολεια για εξεταστικα κεντρα .εκλογες καπουτ. εντολη απο εξοθεν
image description ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ | Απριλίου 6, 2012 12:18 μ.μ. | Reply
Αντί να δίδουν χρήματα για αποφυγή της ανεργίας γενικώς δίδουν τυράκια. Που να φάνε το πρώτο και ν'ναι και χαλασμένο... :)
image description ΖΑΦΕΙΡΗΣ Δ | Απριλίου 9, 2012 5:09 μ.μ. | Reply
ΕΓΩ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ ΠΑ.ΝΔ.ΟΚ. ΚΑΛΥΠΤΟΜΑΙ;
image description Your Name | Μαΐου 29, 2012 11:09 μ.μ. | Reply
exw kleisei thn epixeirhsh kai exw provei se rythmish twn tameiwn emporwn. kaluptomai?
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο