Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΣΔΟΕ: Κύκλωμα ξεπλένει χρήμα με τα κερδισμένα δελτία του ΟΠΑΠ

Η... ευχέρεια αυτή παρέχεται από το παραθυράκι που δημιουργεί η μη ονομαστικοποίηση των δελτίων από παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Έρευνα του ΣΔΟΕ για ξέπλυμα χρήματος μέσω κερδισμένων δελτίων από παιχνίδια του ΟΠΑΠ με την εμπλοκή πρακτόρων ή και υπαλλήλων του Οργανισμού βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ήδη δόθηκε εντολή στην Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων να ερευνήσει εάν οι βεβαιώσεις κερδών χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη τεκμηρίων αγοράς αγαθών μεγάλης αξίας, καθώς και αν υπήρξε εμπλοκή πρακτόρων του ΟΠΑΠ στη μη σύννομη διαχείριση και διάθεση κερδισμένων δελτίων.

Όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Φιλ. Σαχινίδη που διαβιβάστηκε στη Βουλή, το ΣΔΟΕ λαμβάνει από τον ΟΠΑΠ, μηνιαία ενημέρωση σχετικά με τις εκδοθείσες βεβαιώσεις κερδών από τις αρχές του 2011. Επίσης, έχει ζητηθεί σχετική πληροφόρηση και για τα προηγούμενα έτη και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας.

Τα μέχρι στιγμής ευρήματα του ΣΔΟΕ υποδεικνύουν ύπαρξη κυκλώματος το οποίο, όπως περιγράφεται από στέλεχος του ΣΔΟΕ, λειτουργεί ως εξής: έστω ότι ο X κέρδισε στο ΛΟΤΤΟ 1.000 ευρώ. Προσέρχεται με το κερδισμένο δελτίο στο πρακτορείο του και το εξαργυρώνει, παίρνει τα χρήματά του και φεύγει. Ο πράκτορας του κυκλώματος κρατάει το δελτίο και το «πουλάει» με το αζημίωτο σε φορολογουμένους που χρησιμοποιούν τα κερδισμένα δελτία άλλων για την κάλυψη των τεκμηρίων.

Η... ευχέρεια αυτή παρέχεται από το παραθυράκι που δημιουργεί η μη ονομαστικοποίηση των δελτίων από παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Σαχινίδη «δεν είναι βέβαιο πως η ονομαστικοποίηση των δελτίων ΠΡΟ-ΠΟ κλπ, θα συντελέσει στην αποτελεσματικότερη άσκηση της αντεγκληματικής πολιτικής», προσθέτει πάντως ότι «η βελτίωση της συνεργασίας των διωκτικών αρχών με τις υπηρεσίες του ΟΠΑΠ θα βοηθήσει σημαντικά στην επίτευξη του παραπάνω στόχου».

Το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης για τη νομιμοποίηση παράνομων πόρων, μέσω δελτίων του ΟΠΑΠ, από τον βουλευτή της ΝΔ Νίκο Νικολόπουλο. Ο βουλευτής έχει ζητήσει να τιμωρηθούν οι κρατικοί λειτουργοί που έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε όσους νομιμοποιούν κέρδη από παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες και έχει διατυπώσει αιχμές για την αμεροληψία των ελέγχων από το ΣΔΟΕ.

Ο κ. Σαχινίδης, όμως, σπεύδει να υπογραμμίσει ότι πολλές φορές η παρακολούθηση «κερδών από λαχεία» έχει οδηγήσει στην αποκάλυψη εγκληματικής δραστηριότητας και επισημαίνει ότι «η Ελλάδα, το 2011, αναδείχθηκε, μέσα από διαδικασίες αξιολόγησης στα πλαίσια Διεθνών Οργανισμών, ως μια από τις χώρες με το πλησιέστερο νομικό πλαίσιο και τους αποτελεσματικότερους μηχανισμούς καταπολέμησης ξεπλύματος και συνεπώς, ουδόλως δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός της ως "παράδεισος"».

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Your Name | Απριλίου 5, 2012 8:21 π.μ. | Reply
Αυτο το αρθρο νομιζω το ειχα διαβασει παλι εδω πριν 2-3 χρονια... Φοβερη ανακαλυψη.
image description tsats | Απριλίου 5, 2012 10:06 π.μ. | Reply
Μεγάλη επιτυχία το ΣΔΟΕ
image description law | Απριλίου 5, 2012 10:28 π.μ. | Reply
Όλοι δήλωση μέσω taxis,κ όπως πέρσι με τους ΔΥ εισαγωγή νέου κωδικού. Μετά ένα σύστημα ( μιας γραμμης πληροφοριακού κωδικα )που να εμφανίζει τους πολύ τυχερούς... Οι πολύ τυχεροί απλούστατα είναι όσοι έχουν πάνω από ένα fixed αριθμό επιτυχιών. Οι στατιστικές μέθοδοι τέτοιου τύπου χρησιμοποιούνται ήδη για άλλους σκοπούς π.χ εντοπισμό παρανόμων, γιατί όχι και σε αυτούς?
Με σοβαρή δουλειά μιας ομάδας πέντε ατόμων νομίζω ότι εντός ενός μήνα σε μια δυτική κοινωνία του ανεπτυγμένου κόσμου θα επρεπε να θεωρείται λήξαν.
image description ASMANIDIS | Απριλίου 5, 2012 10:41 π.μ. | Reply
τσακάλια μιλάμε...το ξέραμε το κόλπο από τότε που είμασταν φοιτητές...κ μιλάμε για 8 χρόνια πριν...κ πολλοί άλλοι πολλά χρόνια παλαιότερα...αυτοί τώραν σκέφτηκαν να το επαναφέρουν???
image description eforiakos | Απριλίου 5, 2012 10:15 μ.μ. | Reply
na sas dwsw onomata synadelfwn mou???
image description chisti | Απριλίου 6, 2012 11:16 π.μ. | Reply
psss ti le re paidi mou...!!!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο