Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Δείτε επίσης

Ε.Σ.Ε.Ε.: Κοροϊδία η επιστροφή ΦΠΑ σε εμπορικές και παραγωγικές εξαγωγικές εταιρείες

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 42, 105 63 ΑΘΗΝΑ

Αθήνα, 4 Aπριλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δήλωση προέδρου ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη για την κοροϊδία επιστροφής ΦΠΑ σε εμπορικές και παραγωγικές εξαγωγικές εταιρείες 

«Επαναλαμβάνουμε ότι κάθε ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων και προσωρινός έλεγχος για την επίσπευση των διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ, είναι υπέρ του υγιούς και νόμιμου ελληνικού εμπορίου, ενώ  αποτελεί παλαιό και πάγιο αίτημα της ΕΣΕΕ.
Τα πέντε άρθρα της σχετικής υπουργικής απόφασης 1090/2-4-12, αναφορικά με  τη νέα δαιδαλώδη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ, απαιτούν κατά σειρά την ηλεκτρονική αίτηση στο ειδικό σύστημα ΤΑXISnet, την οποία θα επεξεργάζεται κάθε 15 του επόμενου μήνα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ ). Στη συνέχεια θα  αποστέλλονται στις αρμόδιες ΔΟΥ, οι οποίες με τη σειρά τους -όπου κρίνουν απαραίτητο- υποχρεούνται να διενεργούν προσωρινό έλεγχο εντός δυο μηνών και τακτικό έλεγχο εντός πέντε μηνών. Όλη αυτή η διαδικασία θα υλοποιείται μόνο για τις αιτήσεις που θα γίνουν μετά την πλήρη εφαρμογή του νόμου και αυστηρά με προτεραιότητα, ανάλογα με το χρόνο υποβολής τους.
 
Η παραπάνω -κατά τα άλλα «αυτόματη»- διαδικασία του υπουργείου Οικονομικών, ουσιαστικά, μεταθέτει την εφαρμογή επιστροφής ΦΠΑ για άγνωστο χρονικό διάστημα, παρά τις προηγούμενες υποσχέσεις και εξαγγελίες για άμεση επιστροφή στους δικαιούχους, στερώντας την αγορά από 3 δις ευρώ και εξαναγκάζοντας πολλές εμπορικές  επιχειρήσεις να βρεθούν εκτός αγοράς.  

Η επισήμανση ότι η επιστροφή ΦΠΑ θα γίνεται με  τη δημοσίευση των ονομάτων των εξαγωγικών και εφοδιαστικών επιχειρήσεων δεν μας ανησυχεί καθόλου. Όμως, η προϋπόθεση για την εκταμίευση της επιστροφής, να γίνεται δηλαδή με βάση τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και με χρονοδιάγραμμα που θα καθορίζεται στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2016, δείχνει τον εμπαιγμό στις εξαγωγικές και εφοδιαστικές  επιχειρήσεις, οι οποίες το 2011 πραγματοποίησαν εξαγωγές ύψους 22,5 δις.

Η ξεκάθαρη απροθυμία του Υπουργείου αλλά και η δημοσιονομική αδυναμία θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με ειλικρίνεια και τουλάχιστον να εξυπηρετηθούν άμεσα οι επιχειρήσεις, με μια πραγματικά απλή διαδικασία συμψηφισμού του ποσού επιστροφής ΦΠΑ με κάθε μορφής οφειλή του δικαιούχου προς το Δημόσιο».
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description PLAPOUTAS | Απριλίου 4, 2012 5:56 μ.μ. | Reply
Γιατί κύριοι εξαγωγείς διαμαρτύρεστε. Το υπουργείο Οικονομικών με πολύ επιείκεια σας αντιμετωπίζει ως προς τις επιστροφές ΦΠΑ και έχουν επιστραφεί δισεκατομμύρια ευρώ σε εκδότες και λήπτες εικονικών τιμολογίων κατά σύστημα. Πώς θα εισπράξει το Δημόσιο τα παράνομα επιστραφέντα ποσά? Εχετε ακούσει για τα διεθνή κυκλώματα κυκλικής απάτης ΦΠΑ? Γιάτί το ΥΠΟΙΚ δεν σας υποχρεώνει επιτέλους να εκδίδεται Ειδικά Δελτία Απαλλαγής, που προβλέτονται από σχετκές διατάξεις και γιατί η έκδοσή τους είναι προεραιτική?
image description Your Name | Απριλίου 5, 2012 1:28 μ.μ. | Reply
ΕΚΔΙΔΟΥΜΕ ΚΥΡΙΕ ΕΞΥΠΝΕ ΑΛΛΑ ΑΠΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΕΚΔΙΔΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΣΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 150 ΕΥΡΩ ΕΠΙΣΗΣ ΤΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΑΠΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΟΥΤΕ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΟΤΕ ΚΛΠ. ΠΡΟΣ ΤΙ ΑΥΤΗ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΓΙΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ ΦΠΑ.
ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΣΕ ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 22 ΧΡΟΝΙΑ.
image description Your Name | Απριλίου 4, 2012 6:57 μ.μ. | Reply
Πολύ καλά τα λέτε γιατί εσείς και οι αρμόδιοι του ΥΠΟΙΚ είστε αμετανόητοι. Εχουν επιστραφεί ΦΠΑ ποσού 5.000.000.000€ το 2010, άλλα 5.000.000.000 € το 2011 και προβλέπεται από τον προϋπολογισμό του 2012 άλλα 3.800.000.000€. Τα ποσά αυτά στο μεγαλύτερο ποσοστό (άνω του 50%) επιστράφησαν βάσει εικονικών τιμολογίων και σε διεθνή κυκλώματα κυκλικής απάτης ΦΠΑ. Κύριοι "εξαγωγείς" με την¨"παρέα" σας μάθατε ι στο μεγάλο φαγοπότι των τεράστιων ποσών παράνομων επιστροφών ΦΠΑ και διαμαρτύρεστε γιατί καθυστερεί η άγρια "μάσα", αλλά δεν εκδίδετε επουδενί Ειδικά Δελτία Απαλλαγής ΦΠΑ, που έχετε δικαίωμα και θα λύνατε έτσι το πρόβλημα ρευστότητας, γιατί ο σκοπός σας είναι ένας και μοναδικός.ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΘΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ, ΑΓΡΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΤΩΝ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΦΠΑ, ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΑ ΦΩΤΑ, ΚΟΒΟΝΤΑΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΡΠΑΖΕΤΕ ΧΟΝΤΡΑ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ.
image description Your Name | Απριλίου 5, 2012 1:05 μ.μ. | Reply
ΜΗΝ ΑΝΙΣΥΧΕΙΤΕ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ , ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο