Ειδήσεις Δικαστικά - Φορονομικά

Βόμβα του ΣτΕ στην τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Το ΣτΕ έβαλε χθες «φρένο» στην «τακτοποίηση» όλων των αυθαιρέτων, εκείνων για τα οποία δεν μπορεί να αποδειχθεί αποκλειστικά και μόνο με αεροφωτογραφίες ή με δημόσια έγγραφα ότι είχαν κτιστεί (τουλάχιστον ο σκελετός τους) μέχρι τις 28-7-11 (οπότε άρχισε να ισχύει ο ν. 4014/11 για την «τακτοποίησή» τους έναντι αντιτίμου για τα επόμενα 30 χρόνια).


«Στον αέρα» βρίσκονται και δεν μπορούν να «τακτοποιηθούν» αυθαίρετα (ως προς την κατασκευή ή τη χρήση) που στηρίζονται σε ιδιωτικά έγγραφα, υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιοκτητών τους κλπ. καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας «παγώνει» τα σχετικά αποδεικτικά μέσα για να «μπλοκάρει» τη νέα γενιά αυθαιρέτων που ήδη κτίζεται.

Το ΣτΕ έβαλε χθες «φρένο» στην «τακτοποίηση» όλων των αυθαιρέτων, εκείνων για τα οποία δεν μπορεί να αποδειχθεί αποκλειστικά και μόνο με αεροφωτογραφίες ή με δημόσια έγγραφα ότι είχαν κτιστεί (τουλάχιστον ο σκελετός τους) μέχρι τις 28-7-11 (οπότε άρχισε να ισχύει ο ν. 4014/11 για την «τακτοποίησή» τους έναντι αντιτίμου για τα επόμενα 30 χρόνια). Συγκεκριμένα το ανώτατο δικαστήριο, προκειμένου να αποτρέψει την ανέγερση νέων αυθαιρέτων (που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως νησιωτικές), «πάγωσε» όλες εκείνες τις διατάξεις και διαδικασίες, που επέτρεπαν στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να αποδείξουν ότι τα έκτισαν πριν από τις 28-7-11, χρησιμοποιώντας ακόμα και ιδιωτικά έγγραφα, υπεύθυνη δήλωσή τους ή σχετική έκθεση μηχανικού.

Παρατάσεις
Η Επιτροπή Αναστολών της Ολομέλειας ΣτΕ εκφράζει ανοικτά το φόβο ότι με τις συνεχείς παρατάσεις στις προθεσμίες για την τακτοποίηση και με τη «χαλάρωση» των αποδεικτικών μέσων (αφού μπορεί να στηριχθούν τελικά στη δήλωση του ίδιου του αυθαιρετούχου) υπάρχει «άμεσος κίνδυνος περαιτέρω βλάβης του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος και δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων, με την πραγματοποίηση και νέας αυθαίρετης δόμησης».

Γι' αυτό το ΣτΕ απαγορεύει πλέον (μέχρις ότου αποφανθεί για τη συνταγματικότητα της «τακτοποίησης» του ν.4014/11, πιθανότατα το Φθινόπωρο) να υποβάλονται αιτήσεις που στηρίζονται σε ιδιωτικά έγγραφα, υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιοκτητών, κ.λπ. Παράλληλα διατάσσει τις αρμόδιες υπηρεσίες να σταματήσουν την επεξεργασία αιτήσεων που στηρίζονται σε ιδιωτικά έγγραφα, επιτρέποντας να συνεχίσουν την επεξεργασία μόνο των αιτήσεων που στηρίζονται σε αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα, για να αποδειχθεί η ολοκλήρωση της κατασκευής (για τον φέροντα οργανισμό και τις χρήσεις) μέχρι τις 28-7-11.

Όλες οι αιτήσεις που δεν στηρίζονται σε αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα, μένουν «στον αέρα» και δεν επιτρέπεται να υποβληθούν ή να ελεγχθούν καν, ενώ η Ολομέλεια ΣτΕ θα συνέλθει τον Ιούνιο για να κρίνει τη συνταγματικότητα όλου νομοθετικού πλαισίου για τα αυθαίρετα και η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μετά 3-4 μήνες.

Τους ανώτατους δικαστές απασχόλησαν ιδιαίτερα οι συνεχείς καταγγελίες (που επιβεβαιώθηκαν και από το ΥΠΕΚΑ) ότι πολλοί σπεύδουν να κτίσουν νέα αυθαίρετα για να εκμεταλλευθούν τις παρατάσεις των προθεσμιών για τις αιτήσεις τακτοποίησης και να βεβαιώσουν με υπεύθυνες δηλώσεις τους ό,τι δήθεν είχαν κτίσει πριν από τις 28-7-11.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο