Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Λαβράκια αυθαιρέτων αποκάλυψαν οι δορυφορικοί χάρτες από όλη την Ελλάδα

Δεκάδες είναι τα νέα αυθαίρετα που έχουν χτιστεί σε Μύκονο, Σαντορίνη και Ρόδο, οι ιδιοκτήτες των οποίων επιχείρησαν με ψευδείς αναφορές να τα εντάξουν στο νόμο για την τακτοποίηση, όπως αποτυπώνεται στις πρώτες δορυφορικές φωτογραφίες που έλαβε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, το υπουργείο είναι σε θέση πια να γνωρίζει όλες τις μεταβολές που έχουν συντελεστεί μετά τον Ιούλιο (έναρξη εφαρμογής του νόμου περί τακτοποίησης) και ήδη έχουν κινηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες και οι υποθέσεις έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη προκειμένου να κατεδαφιστούν, ενώ έχει παγώσει η κατασκευή τους.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία «με πάρα πολλές νομικές και επιχειρησιακές δυσκολίες».

Από τις δορυφορικές φωτογραφίες, προκύπτει ότι ένας μεγάλος αριθμός αυθαιρέτων που εντάχθηκαν στη ρύθμιση για τακτοποίηση, στην πραγματικότητα ανεγέρθησαν μετά το χρόνο που προέβλεπε ο νόμος (Ιούλιος του 2011). Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν την πρόβλεψη του νόμου (ύστερα από τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο) βάσει της οποίας μπορούν να τακτοποιηθούν και αυθαίρετα τα οποία δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή τους με προϋπόθεση να έχει ολοκληρωθεί ο σκελετός. Οι ιδιοκτήτες αυτοί με ψευδείς δηλώσεις και επεξεργασμένες φωτογραφίες σε προγράμματα υπολογιστών, επιχείρησαν να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετα τα οποία ξεκίνησαν να κατασκευάζουν μετά τον Ιούλιο του 2011.

Το υπουργείο έχει στα χέρια του, αυτή τη στιγμή δορυφορικές φωτογραφίες από το σύνολο της Μυκόνου και της Σαντορίνης και από τις οικιστικές περιοχές της Ρόδου. Ωστόσο, το πρόβλημα φαίνεται να επεκτείνεται και στην ανατολική Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε ακόμα χάρτες με αυθαίρετα μέσα σε δασικές περιοχές, τα οποία επίσης δεν μπορούν να υπαχθούν στο νόμο.

Τέλος παρουσίασε συνολικό χάρτη της επικρατείας, όπου έχουν καταγραφεί περίπου 300 χιλιάδες αυθαίρετα, τα οποία έχουν δηλωθεί. Να σημειωθεί ότι τα αυθαίρετα σε όλη τη χώρα εκτιμάται ότι ξεπερνούν κατά πολύ το ένα εκατομμύριο. Η διαδικασία για την τακτοποίησή τους λήγει στο τέλος Ιουνίου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως οι ψηφιακοί χάρτες θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο, επισημαίνοντας ότι έτσι θα διευκολυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης αδειών και ο εντοπισμός μελλοντικών αυθαιρέτων.

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός ηλεκτρονικής διακυβέρνησης Παντελής Τζωρτζάκης, επισήμανε ότι το δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα από την ανάρτηση και τη χρήση των χαρτών μπορεί να υπερβεί και τα δέκα δισ. ευρώ.Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ | Απριλίου 3, 2012 3:54 μ.μ. | Reply
ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ
image description Your Name | Απριλίου 3, 2012 10:10 μ.μ. | Reply

Αληθεύουν αυτά που αναφέρει το συγκεκριμένο άρθρο για τον υπουργό Περιβάλλοντος? Αν ναι καλά να πάθουμε.........

http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=134693
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο