Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Δελτίο Τύπου της ΕΣΕΕ για το Σχέδιο Νόμου «Κανονισμός Ασφάλισης Ι.Κ.Α. και λοιπές διατάξεις»

Δελτίο Τύπου της ΕΣΕΕ για το Σχέδιο Νόμου «Κανονισμός Ασφάλισης Ι.Κ.Α. και λοιπές διατάξεις»  
 
«Η ΕΣΕΕ ζητά να δοθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις επαρκής χρόνος, για την έγκαιρη συγκέντρωση εσόδων για τις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών τους»

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με αφορμή την χθεσινή συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κουτρουμάνη, αναφορικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης «Κανονισμός Ασφάλισης Ι.Κ.Α. και λοιπές διατάξεις» το οποίο κατατέθηκε στην Βουλή, απέστειλε σχετική επιστολή στα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας για τις μεταβολές τόσο στον χρόνο υποβολής της Α.Π.Δ., όσο και στον χρόνο καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα η επιστολή της ΕΣΕΕ αναφέρεται στα εξής:

«...Με τα άρθρα 14, 15 και 16 προβλέπεται πλέον η υποβολή της Α.Π.Δ. σε μηνιαία βάση αντί της υφιστάμενης τριμηνιαίας υποβολής. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στη λειτουργία των λογιστηρίων των επιχειρήσεων, αλλά και των λογιστικών γραφείων που εξυπηρετούν ως εξωτερικοί συνεργάτες τις επιχειρήσεις μας, αφού ενδεχομένως θα μεταφέρουν το κόστος υλοποίησης της εν λόγω διάταξης στις επιχειρήσεις μας (αύξηση των αμοιβών τους).

Με το άρθρο 20 προβλέπεται όπως η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών καταβάλλονται μέχρι την πέμπτη (5) εργάσιμη ημέρα για τις Δημόσιες Υπηρεσίες που ακολουθεί τον ημερολογιακό μήνα που παρασχέθηκε η εργασία, σε αντίθεση με το σημερινό καθεστώς καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι το τέλος του μήνα που ακολουθεί τον ημερολογιακό μήνα που παρασχέθηκε η εργασία.

Αναλογιζόμενοι τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια, φρονούμε ότι η εν λόγω ρύθμιση θα τις εξοντώσει οικονομικά, αφού θα υποχρεώνονται να καταβάλουν στο Ι.Κ.Α. άμεσα τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Γι' αυτό το λόγο, η ΕΣΕΕ ζητά να συνεχίσουν να ισχύουν οι υφιστάμενες διατάξεις τόσο για την υποβολή της Α.Π.Δ., όσο και για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και στη χειρότερη περίπτωση ο χρόνος υποβολής της Α.Π.Δ. να μειωθεί τουλάχιστον στο δίμηνο.

Επισημαίνεται ότι οι διατάξεις των άρθρων 21 και 22, σύμφωνα με τα οποία, περιορίζεται από το 120% στο 100%, το ανώτατο ποσοστό του προσθέτου τέλους στην περίπτωση της εκπρόθεσμης καταβολής των εισφορών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και καταργείται το αυτοτελές πρόστιμο του άρθρου 6 του ν.2972/2001, όπως ισχύει, σε βάρος εργοδοτών, για τυπικές παραλήψεις, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού το Ι.Κ.Α. κατανοεί πως η επιβολή προστίμων και τελών σκοπό έχει να συνετίσει και όχι να εξοντώσει τις επιχειρήσεις

Τέλος, η απόσυρση του άρθρου 49 του νομοσχεδίου το οποίο προέβλεπε την επέκταση ευνοϊκών ρυθμίσεων σε μικροεμπόρους, την παράταση της περιόδου ρύθμισης χρεών από 4 σε 5 έτη, καθώς και τον ορισμό ακατάσχετου ποσού κατάθεσης 1.500 ευρώ, δείχνει ότι οι τράπεζες για άλλη μία φορά χρησιμοποίησαν την ισχύ τους και την επιρροή τους για να αλλάξουν ρυθμίσεις που θα έδιναν τις απαραίτητες ανάσες σε όσους συνεχίζουν τον βιοπορισμό τους από εμπορικές πράξεις και δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα ».
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ | Απριλίου 2, 2012 1:42 μ.μ. | Reply
ΑΣ ΑΝΑΛΟΓΙΣΘΟΥΝ ΟΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΣΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧ/ΣΗ ΝΑ ΜΑΖΕΥΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟ.
ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΕΟ ΤΟΥΣ , ΜΕΣΑ ΣΕ 5 ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ ΜΟΝΟ ????
ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ???? ΠΟΥ ΖΟΥΝΕ ??? ΤΟΣΟ ΑΣΧΕΤΟΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ???
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο