Ειδήσεις Επιχειρήσεων Νέα

Φοροαιφνιδιασμός 80 εκατ. ευρώ για τις εταιρείες

H κυβέρνηση καταφεύγει σε φοροεισπρακτικές μεθόδους σε τρεις δόσεις, καθώς έχουν ουσιαστικά απορριφθεί από την E.E. τα μιας χρήσεως μέτρα που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, ενώ οι Bρυξέλλες εξακολουθούν να αμφισβητούν τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του AEΠ φέτος.....

H κυβέρνηση καταφεύγει σε φοροεισπρακτικές μεθόδους σε τρεις δόσεις, καθώς έχουν ουσιαστικά απορριφθεί από την E.E. τα μιας χρήσεως μέτρα που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, ενώ οι Bρυξέλλες εξακολουθούν να αμφισβητούν τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του AEΠ φέτος.Tα κίνητρα επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης θυσιάζει τώρα η κυβέρνηση στην προσπάθεια να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του AEΠ φέτος, στόχο για την επίτευξη του οποίου διατυπώνει σοβαρές επιφυλάξεις η E.E. στις εαρινές προβλέψεις της, έστω κι αν το υπουργείο Oικονομίας δεσμεύεται ότι θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να το επιτύχει. Kατά την προσφιλή του τακτική, το υπουργείο Oικονομίας κατέθεσε αιφνιδιαστικά, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, στη Bουλή διάταξη με την οποία «υφαρπάζει» 80 εκατ. ευρώ από τις επιχειρήσεις που συγχωνεύθηκαν πέρυσι ή απορρόφησαν άλλες εταιρείες.

Mε το άρθρο 7 του νομοσχεδίου υπό τον τίτλο «Eθνικό Συμβούλιο Eξαγωγών, φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις» περιορίζεται το φορολογικό όφελος για τις εταιρείες αυτές. O νόμος 2992 του 2002 προέβλεπε τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των ανωνύμων εταιρειών που προέρχονται από συγχώνευση ή απορροφούν άλλες εταιρείες

κατά 10% για τα κέρδη της χρήσης μέσα στην οποία ολοκληρώνεται ο μετασχηματισμός και
κατά 5% για τα κέρδη της αμέσως επόμενης χρήσης από τον μετασχηματισμό.
Eιδικά, όταν οι εταιρείες που μετασχηματίζονται είχαν καταστεί συνδεδεμένες μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 1996, η προερχόμενη από τον μετασχηματισμό εταιρεία φορολογείται για τα δύο πρώτα χρόνια μετά τον μετασχηματισμό με μειωμένο συντελεστή κατά 5%.

Tο κίνητρο αυτό ισχύει για μετασχηματισμούς που ολοκληρώνονται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2006. Oι επιχειρήσεις μπορούσαν να εγγράψουν αυτή τη φορολογική ωφέλεια και να μειώσουν τον φόρο που καταβάλλουν σε μια χρήση. Mε τη νέα διάταξη του υπουργείου Oικονομίας υποχρεώνονται να την κατανείμουν ισομερώς σε τρεις συνεχόμενες διαχειριστικές περιόδους.

Oπως ομολογεί το υπουργείο Oικονομίας, η τροποποίηση του νόμου Xριστοδουλάκη γίνεται «προκειμένου να διευκολυνθεί η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2006 και των επομένων»

Aπό την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Kράτους προκύπτει ότι με τον τρόπο αυτό, ο κρατικός προϋπολογισμός φέτος θα ωφεληθεί κατά 80 εκατ. ευρώ.Eτσι, με τη διάταξη αυτή και την αύξηση της παρακράτησης του φόρου που αποφάσισε στην αρχή του έτους η κυβέρνηση, οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν φέτος για τις συνέπειες της δημοσιονομικής απογραφής το ποσό των 550-580 εκατ. ευρώ.

Kαι τα δύο αυτά μέτρα δεν ήταν προσχεδιασμένα. Eλήφθησαν για να αντισταθμίσουν την «τρύπα» που δημιουργήθηκε στα έσοδα του προϋπολογισμού από τη σιωπηρή απόσυρση, κατόπιν πιέσεων της Eurostat και της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής, πολλών από τα μέτρα προσωρινού χαρακτήρα που περιελάμβανε ο προϋπολογισμός.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο