Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μέτρα αντιμετώπισης της διαφθοράς στις δημόσιες οικονομικές εφορίες

Μέτρα αντιμετώπισης της διαφθοράς στις δημόσιες οικονομικές εφορίες

Θέματα σχετικά με την οργάνωση και αποστολή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών ρυθμίζει κοινή απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών υπάγεται απ΄ ευθείας στον υπουργό Οικονομικών και έχει έδρα την Αθήνα. Ως παράρτημα αυτής λειτουργεί η Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας, με έδρα την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης.

Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία θα ενεργοποιηθεί στις 16 Απριλίου, έχει ως αποστολή και έργο την αντιμετώπιση της διαφθοράς στους κόλπους των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών του Κράτους, η οποία συντελείται με την εμπλοκή των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών και των εποπτευόμενων από αυτό νομικών προσώπων, σε ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα.

Ειδικότερα, το έργο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, αφορά περιοριστικά σε περιπτώσεις άμεσης διερεύνησης:

i) φαινομένων χρηματισμού - δωροδοκίας των υπαλλήλων της, μετά από αυτόφωρη σύλληψη ή από συλλογή εμπεριστατωμένων - διακριβωμένων καταγγελιών, και

ii) ιδιαίτερα σοβαρών υποθέσεων που έχουν, ως συνέπεια, σημαντική απώλεια εσόδων του κράτους, οι οποίες παραπέμπονται από την Οικονομική Επιθεώρηση στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Επίσης διενεργεί στοχευμένους ελέγχους περιουσιακής κατάστασης των ιδίων, ως άνω, υπαλλήλων.

Για την άσκηση του έργου της η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων θα έχει πρόσβαση στα δεδομένα των Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, όπως το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ελεγκτικών Υπηρεσιών/Ο.Π.Σ.Ε.Υ. (ELENXIS), το TAXIS, το ΟΠΣΤ κ.λπ. και χρησιμοποιεί το Ο.Π.Σ.Ε.Υ. – ELENXIS σε όλες τις εφαρμογές και τα υποσυστήματά του, που έχουν προβλεφθεί για την Οικονομική Επιθεώρηση.

Η Διεύθυνση και Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων θα προχωρούν στη συλλογή, διερεύνηση, επεξεργασία, σύνθεση, ανάλυση, αξιολόγηση και αξιοποίηση των πληροφοριών ή καταγγελιών και στοιχείων, που αφορούν, περιοριστικά, στην εμπλοκή υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών. Έτσι, θα έχουν πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορία ή στοιχείο, οποιασδήποτε Αρχής ή Υπηρεσίας ή προσώπου, για την άσκηση του έργου της, ύστερα από την έκδοση σχετικής υπηρεσιακής εντολής.

Στο ίδιο πλαίσιο θα προχωρούν στη διενέργεια διοικητικών ερευνών, προκαταρκτικών εξετάσεων και Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων και θα παραπέμπουν τους υπαλλήλους στα αρμόδια πειθαρχικά Όργανα και στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, για την πειθαρχική και ποινική δίωξή τους.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Your Name | Μαρτίου 30, 2012 1:19 π.μ. | Reply
όταν απολυθεί η πράσινη πλέμπα του δημοσιου τότε κάτι γίνεται
image description Your Name | Μαρτίου 30, 2012 8:39 π.μ. | Reply
γιανα έρθει η γαλάζια πλεμπα.Ή μάλλον βρε φίλε μάλλον δεν πρόλαβες την παλιά σκληρή μπλέ πλέμπα.
image description Your Name | Μαρτίου 30, 2012 2:08 μ.μ. | Reply
δε μας νοιάζει η παλιά και η καινούρια. το θέμα είναι πως σε τόσο κρίσιμη κατάσταση για τη χώρα μεταπολεμικά, συνεχίζει το πασοκικό παρακράτος να γεμίζει τους οργανισμούς με πράσινα καθίκια. Προτιμάει ο αρχηγός σας ο αλήτης να αφήσει τον κόσμο να πεθαίνει στους δρόμους παρά να απολύσει ΕΝΑΝ γαμ**** πράσινο δημόσιο υπάλληλο
image description Your Name | Μαρτίου 30, 2012 9:55 π.μ. | Reply
Το πρόβλημα θα κοπάσει όταν εξαφανιστούν οι διορισμένοι αφισοκολλητές της δεκαετίας του 80 και του 90.
image description ΓΙΑΝΝΗΣ | Απριλίου 1, 2012 6:50 μ.μ. | Reply
40 χρόνια είμαι στο επάγγελμα και έχω δει πολλά. Σας βεβαιώνω ότι δεν αλλάζει τίποτα. Μη ξεχνάτε κάποιους ηλίθιους συνάδελφους που πιάστηκαν μέσα στα κυκλώματα. Βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας και τρέφουμε την διαφθορά.
image description Your Name | Μαρτίου 30, 2012 9:14 π.μ. | Reply
ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ ΔΕ ΑΦΙΣΟΚΟΛΛΗΤΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ
image description Your Name | Μαρτίου 30, 2012 9:13 π.μ. | Reply
ετσι ετσι....1980 κλπ !!!
image description Your Name | Μαρτίου 30, 2012 2:11 μ.μ. | Reply
Στην Αγγλία υπάρχει ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των Επιθεωρητών και του Επιμελητηρίου, δηλαδή εμάς τους Λογιστές. Άλλα αν επιμένουμε να εισπ΄ραττουμε
image description Your Name | Μαρτίου 30, 2012 2:31 μ.μ. | Reply
Στην Αγγλία υπάρχει ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των Επιθεωρητών και του Επιμελητηρίου, δηλαδή εμάς τους Λογιστές. Άλλα αν επιμένουμε να εισπράττουμε μέρος της διεφθαρμένης πίτας....καλά να πάθουμε που δεν μπορούμε να δουλέψουμε σαν άνθρωποι.Από πλευράς Συνεργασίας και απόδοσής με την Διοίκηση, αμοιβών κλπ κλπ. ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ!
image description πανος | Μαρτίου 31, 2012 2:59 μ.μ. | Reply
Η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο κράτος έως καθόλου. Όπου μπει το κράτος καταστρέφει. Ο Έλληνας μεγαλουργεί όταν είναι ελεύθερος. Τώρα είμαστε σκλάβοι των κ.κ. που μας κυβερνούν.
image description Your Name | Απριλίου 1, 2012 11:17 π.μ. | Reply
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΦΥΛΑΕΙ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ???
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο