Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ιερό σκάνδαλο με φοροδιαφυγή πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Ιερό σκάνδαλο με φοροδιαφυγή πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Στελέχη του ΣΔΟΕ που έκαναν τους ελέγχους διαπίστωσαν ότι υπήρχαν βεβαιώσεις με ποσά πολλαπλάσια της δωρεάς, αλλά και αποδείξεις για ποσά που ουδέποτε καταβλήθηκαν

Ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ η φοροδιαφυγή από τις δωρεές-μαϊμού προς εκκλησίες στα Φάρσαλα Λάρισας και καθώς η υπόθεση οδεύει προς το τέλος, πάνω από 45 άτομα φέρονται αναμεμειγμένα σε αυτήν. Ανάμεσά τους και ιερείς που παρείχαν αποδείξεις για μεγάλα ποσά εικονικών δωρεών, ενώ 2 από αυτούς έχουν τεθεί, από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε το θέμα, σε διαθεσιμότητα.

Το... ιερό σκάνδαλο αποκαλύφθηκε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, όταν -μετά από καταγγελίες- οι έλεγχοι των οικονομικών αρχών έφεραν στο φως εικονικές δωρεές επιχειρηματιών και βιομηχάνων σε εκκλησίες και μοναστήρια των Φαρσάλων, με σκοπό να έχουν φοροαπαλλαγές, ενώ ένας από τους εμπλεκόμενους ιερείς έχασε λίγο αργότερα τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα και άλλοι δύο ιερείς τέθηκαν αμέσως σε διαθεσιμότητα.

Στελέχη του ΣΔΟΕ που έκαναν τους ελέγχους διαπίστωσαν ότι υπήρχαν βεβαιώσεις με ποσά πολλαπλάσια της δωρεάς, αλλά και αποδείξεις για ποσά που ουδέποτε καταβλήθηκαν. Για παράδειγμα, κάποιος που έδινε 20 ευρώ σε έναν ναό, έπαιρνε απόδειξη για 2.000 ευρώ ή έπαιρνε την απόδειξη χωρίς να έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό πως βρέθηκε δήλωση φόρου εισοδήματος επιχειρηματία που φέρεται να έχει κάνει δωρεά 40.000 ευρώ σε εκκλησία, αλλά το ποσό δεν βρέθηκε πουθενά. Μεγάλο μέρος των δήθεν δωρεών αυτών δεν είχαν καν καταγραφεί στα βιβλία των ενοριών, ωστόσο κόπηκαν κανονικά βεβαιώσεις και τα χρήματα στην πορεία... έβγαλαν φτερά.

Το θέμα έφτασε τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι τη Βουλή και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αποκάλυψε πως βρέθηκαν πλαστές βεβαιώσεις δωρεών στους ιερούς ναούς Αγίας Αικατερίνης, Αγίου Αντωνίου, Αγίου Γεωργίου, Αγίας Σοφίας, όλοι στην επαρχία Φαρσάλων.

•Τριάντα πέντε άτομα είναι τελικά οι κατηγορούμενοι για τις «ιερές μπίζνες» που στήθηκαν γύρω από τη Μονή Αναστάσεως του Χριστού - Εμμαούς που βρίσκεται έξω από τη Θεσσαλονίκη και οι οποίοι το τελευταίο διάστημα πέρασαν το κατώφλι του τρίτου Ειδικού Ανακριτή.
Στους κατηγορούμενους για την κομπίνα, ύψους 11,5 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνονται δύο «πνευματικοί», μοναχοί της Μονής, δύο μοναχές καθώς και τραπεζικοί, συμβολαιογράφοι κ.ά.

Οι βαριές κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι κατά περίπτωση της απάτης, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξης, της υπεξαίρεσης κλπ., σε βαθμό κακουργήματος.

 
Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description georkar | Μαρτίου 28, 2012 10:21 π.μ. | Reply
Ευλογησον!
image description ΛΕΥΤΕΡΗΣ | Μαρτίου 28, 2012 10:26 π.μ. | Reply
ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΤΑΠΕΙΝΟΥ ΦΤΩΧΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΥ. ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΥΛΟΓΗΣΕΙ .................
ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ .....ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΔΟΘΕΙ ΛΥΣΗ ΟΠΩΣ ΤΟ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ....
image description Your Name | Μαρτίου 28, 2012 10:12 π.μ. | Reply
Κύριε ελέησον!
image description Your Name | Μαρτίου 28, 2012 12:38 μ.μ. | Reply
να μάθουμε και ποιοί έκαναν τις καταγγελίες για να δούμε και το συμφέρον τους
image description Your Name | Μαρτίου 28, 2012 5:33 μ.μ. | Reply
Ββεβαίως. Όσοι δεν έχουν γεννηθεί ακόμα.
image description gkazan | Μαρτίου 28, 2012 2:14 μ.μ. | Reply
Jesus Tapdancing Christ!!!
image description Your Name | Μαρτίου 28, 2012 3:25 μ.μ. | Reply
τι σχεση εχει?
image description Your Name | Μαρτίου 28, 2012 3:58 μ.μ. | Reply
ΘΑ ΤΟ ΠΩ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡ ΜΑΛΑΧΙΑ!
image description Your Name | Μαρτίου 28, 2012 3:47 μ.μ. | Reply
ρε με τόσα φράγκα πηγαίνετε μια στιγμή στον παναθηναϊκό να τον βοηθήσετε...
image description Pedro Munitis | Μαρτίου 28, 2012 3:14 μ.μ. | Reply
Δηλαδή θέλετε τώρα να φορολήσετε και τα χρήματα που θα πήγαιναν για φιλανθρωπίες!!!! ΟΥΣΤ ΑΠΙΣΤΟΙ....
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο