Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Σχετικά θέματα

Τέλος στην κατάθεση τιμοκαταλόγων χονδρικής από τις επιχειρήσεις στο υπ. Ανάπτυξης

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού τάσσεται υπέρ της κατάργησης της υποχρέωσης που έχουν οι επιχειρήσεις να γνωστοποιούν τιμοκαταλόγους.
Σε μια περίοδο που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, προφανώς για προεκλογικούς λόγους και σε μια προσπάθεια παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού, διατυμπάνιζε ότι διενεργεί ελέγχους τιμών  για δήθεν αισχροκέρδεια από επιχειρήσεις, έρχεται γνωμοδότηση της καθ΄ ύλην αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής, της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όχι μόνο να θέσει τέλος στο ζήτημα των ελέγχων, αλλά προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω να γνωμοδοτήσει υπέρ της κατάργησης της υποχρέωσης που έχουν οι επιχειρήσεις να υποβάλλουν τιμοκαταλόγους χονδρικής στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, με την υπ' αριθ. 21/VII/2012 γνωμοδότησή της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο του άρθρου 23 του ν. 3959/2011 αποφάνθηκε, ομόφωνα, σε απάντηση σχετικού αιτήματος του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ότι επιβάλλεται να καταργηθεί η διάταξη του άρθρου 9 της Αγορανομικής Διάταξης 7/2009, η οποία επέβαλλε την υποχρέωση υποβολής στο Υπουργείο από τις επιχειρήσεις τιμοκαταλόγων χονδρικής.
Και αυτό διότι, δεν συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος για τη διατήρηση της υπό κατάργηση ρύθμισης ή την αντικατάσταση της από έτερο σύστημα γνωστοποίησης απολογιστικών στοιχείων, καθώς και στις δύο περιπτώσεις, υπό το πρίσμα της αρχής της αναλογικότητας, οι ρυθμίσεις αυτές δεν συνιστούν πρόσφορα και αναγκαία μέσα για την εξυπηρέτηση επιτακτικών λόγων δημόσιου συμφέροντος.
Ειδικότερα, η Επιτροπή σημειώνει ότι οι τιμοκατάλογοι χονδρικής θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στην πράξη ως τιμοκατάλογοι λιανικής, αφού η διαφορά μεταξύ τιμής χονδρικής και τιμής λιανικής, όπως και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου τονίζουν, για το 90% των προϊόντων παρουσιάζει απόκλιση λίγων λεπτών. Υπό την έννοια αυτή, οι τιμοκατάλογοι χονδρικής λειτουργούν και ως "πλαφόν" τιμών, καθότι η υπό κατάργηση ρύθμιση επιτρέπει σε προμηθευτές και λιανέμπορους να διατηρούν ένα υψηλό επίπεδο τιμών, καθώς οι επιχειρήσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Αγορανομικής Διάταξης εφαρμόζουν εμπορική πολιτική βασισμένη στις τιμές των τιμοκαταλόγων χονδρικής που υποβλήθηκαν, επί των οποίων χορηγούν τις εκάστοτε συμφωνηθείσες εκπτώσεις προς τους πελάτες τους-λιανεμπόρους και όχι βάσει του πραγματικού κόστους της επιχείρησης.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι κατά την Επιτροπή, η προς κατάργηση διάταξη, η οποία δεν προωθούσε τη διαφάνεια των τελικών (λιανικών) τιμών, δεν συνιστά αποτελεσματικό εργαλείο εποπτείας των τιμών και δεν οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά γεννά σωρευτικά στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής πώλησης αγαθών σε βάρος του καταναλωτικού κοινού, αφού μεταξύ άλλων επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις με διαχειριστικό/ λειτουργικό κόστος (προσωπικό, εργατοώρες κ.λ.π.) για τη συγκέντρωση, επεξεργασία και ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων, ιδίως, στους οικονομικούς κλάδους, όπου οι συχνές μεταβολές τιμών είναι συνήθεις λόγω χρηματιστηριακής διακύμανσης των τιμών των πρώτων υλών.

Πηγή 24h.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description FROZEN | Μαρτίου 28, 2012 9:44 π.μ. | Reply
Οι τιμοκατάλογοι χονδρικής είναι μια απάτη. Η όλη διαδικασία όπως έχει τεθεί από το νομικό πλαίσιο είναι τους καθιστά ουσιαστικά ανεφάρμοστους. Το μόνο που χρησιμεύουν είναι σα μηχανή παραγωγής προστίμων.
image description ΑΝΤΩΝΗΣ | Μαρτίου 28, 2012 2:33 μ.μ. | Reply
ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ
ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΕΙΤΑΙ Ο ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο