Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πανευρωπαϊκό το πρόβλημα των μικρομεσαίων εταιρειών

Καθυστερήσεις κι αναποτελεσματικότητα στην διάθεση κεφαλαίων

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) δημοσιοποίησε σήμερα μια ειδική έκθεσή του η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα των δαπανών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) σχετικά με χρηματοπιστωτικά μέσα για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) παρεμποδίζονται από το γεγονός ότι το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ είναι ακατάλληλο για τα διαφορετικά είδη χρηματοπιστωτικών μέσων που χρησιμοποιήθηκαν.

Όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το ΕΕΣ «υπήρξαν εκτεταμένες καθυστερήσεις προτού τα κεφάλαια φθάσουν στις ΜΜΕ-αποδέκτες και οι δράσεις που έτυχαν στήριξης υπήρξαν αναποτελεσματικές ως προς τη μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων. Οι αξιολογήσεις του κενού χρηματοδότησης των ΜΜΕ, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες είχαν καταρτιστεί, παρουσίαζαν σημαντικές ελλείψεις». Επιπλέον, το ΕΕΣ επισημαίνει ότι «οι χρηματοπιστωτικοί διαμεσολαβητές χρέωσαν αδικαιολόγητα έξοδα διαχείρισης σε ορισμένες ΜΜΕ-αποδέκτες».

Το ΕΕΣ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το κανονιστικό πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την εν λόγω στήριξη προς τις ΜΜΕ μέσω χρηματοπιστωτικών μέσων, ήταν ακατάλληλο. Και αυτό διότι όπως αναφέρει «είχε σχεδιαστεί αρχικά για μη επιστρεπτέες ενισχύσεις, και ως εκ τούτου ήταν ακατάλληλο προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά των μέσων χρηματοδότησης χρέους και μετοχικού κεφαλαίου που χρησιμοποιήθηκαν.

Διαπιστώθηκαν αδυναμίες όσον αφορά τις διατάξεις περί μόχλευσης και «ανακύκλωσης» των κεφαλαίων, την αιτιολόγηση των ποσών που διατίθενται σε μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής, τις προϋποθέσεις αιτιολόγησης της προσφυγής σε προνομιακή μεταχείριση του ιδιωτικού τομέα και τους όρους επιλεξιμότητας για το κεφάλαιο κίνησης».

Καταλήγοντας το ΕΕΣ διατυπώνει σειρά συστάσεων προς την Επιτροπή, με σκοπό τόσο τη βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου για τα εν λόγω μέσα όσο και την άσκηση διαχείρισης με στόχο την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα:

- πρέπει να διασφαλίζεται ότι οι προτάσεις των κρατών μελών αιτιολογούνται από επαρκούς ποιότητας αξιολογήσεις του κενού χρηματοδότησης, ούτως ώστε να χρησιμοποιούνται κατά την έγκριση των μέτρων

- πρέπει να παρέχεται ένα αξιόπιστο και τεχνικά εύρωστο σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης

- πρέπει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο παροχής στα κράτη μέλη απλουστευμένων και δοκιμασμένων δομών και μέσων, με στόχο την επίσπευση της εφαρμογής και τη μείωση των εξόδων διαχείρισης

- πρέπει να παρασχεθεί ορισμός των εννοιών της μόχλευσης και της «ανακύκλωσης» κεφαλαίων, καθώς και να καθοριστούν ελάχιστες απαιτήσεις σχετικά.Πηγή: Newsbeast.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο