Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Είσαι καλός στην πληροφορική; Υπάρχει δουλειά για σένα

Πάρτε μέρος στην Εβδομάδα Ηλεκτρονικών Δεξιοτήτων (26-30 Μαρτίου) και ενημερωθείτε για τις χιλιάδες διαθέσιμες θέσεις εργασίας σχετικές με την τεχνολογία σε όλη την Ευρώπη.

Οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) εξακολουθούν να αναπτύσσονται στην Ευρώπη, παρά την οικονομική κρίση. Ενώ όμως ο αριθμός των εργαζομένων σε αυτόν τον τομέα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, από το 2005 ο αριθμός των ατόμων με σχετικές σπουδές μειώνεται συνεχώς.

Με άλλα λόγια, δεν υπάρχουν στην Ευρώπη αρκετοί νέοι με ειδίκευση στις τεχνολογίες, για να καλύψουν τον αυξανόμενο αριθμό θέσεων εργασίας σε αυτόν τον τομέα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2015 έως και 700.000 θέσεις εργασίας στον τομέα των ΤΠΕ δεν θα μπορούν να καλυφθούν.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ηλεκτρονικών Δεξιοτήτων εντάσσεται στη στρατηγική της Επιτροπής που επιθυμεί να στρέψει τους νέους σε σπουδές ΤΠΕ και να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα της ψηφιακής οικονομίας της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας, πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες της ΕΕ διάφορες εκδηλώσεις, όπως μαθήματα, ημερίδες και συνέδρια που προβάλλουν τις ευκαιρίες που προσφέρει ο συγκεκριμένος τομέας.

Στην Ελλάδα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) συντονίζει διάφορες εκδηλώσεις, όπως συναντήσεις εργασίας, ενέργειες προβολής και ευαισθητοποίησης, κ.λπ, με στόχο τη διαβούλευση με τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς για την κατάρτιση εθνικής στρατηγικής στον τομέα των δεξιοτήτων ΤΠΕ. Επίσης, στη Βόρεια Ελλάδα, η ομάδα ρομποτικής BeatBot από το 3ο Λύκειο Πτολεμαΐδας περιλαμβάνεται στους φιναλίστ του ευρωπαϊκού διαγωνισμού ψηφιακών δεξιοτήτων που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ηλεκτρονικών Δεξιοτήτων.

Στην Κύπρο διάφορες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα 26 - 30 Μαρτίου υπό την αιγίδα του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής (CITEA), για να τονιστεί η σημασία της πληροφορικής και να γίνει γνωστή η πληθώρα των επαγγελμάτων στον τομέα.

Αλλά, και μετά τη λήξη της Εβδομάδας Ηλεκτρονικών Δεξιοτήτων, οι νέοι θα έχουν επίσης την ευκαιρία να δείξουν το ταλέντο τους στο πλαίσιο του διαγωνισμού "Project Passion", στον οποίο η συμμετοχή είναι ανοικτή έως τις 30 Ιουνίου.

Όλοι χρειαζόμαστε κάποιες γνώσεις πληροφορικής

Ακόμη και εκτός του τομέα, γνώσεις πληροφορικής και ΤΠ χρειάζονται σε πολλές δουλειές. Έως το 2015, εκτιμάται ότι το 90% των θέσεων εργασίας θα απαιτούν κάποιο επίπεδο γνώσεων ΤΠΕ.

Η μακροπρόθεσμη στρατηγική της Επιτροπής για την κάλυψη αυτής της ζήτησης περιλαμβάνει τη στήριξη εξειδικευμένης κατάρτισης και τη δημιουργία διαδικτυακής πύλης για τις ηλεκτρονικές δεξιότητες και τη σταδιοδρομία.

Παράλληλα, οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση, με τον σχεδιασμό επιμορφωτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με εταιρείες ΤΠΕ.

Ο κλάδος ΤΠΕ αντιστοιχεί στο 5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και δημιουργεί ετήσια αγοραία αξία ύψους 660 δισ. ευρώ.

Παρακολουθήστε την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ηλεκτρονικών Δεξιοτήτων στο Facebook ή τοTwitter

Περισσότερα για την πολιτική της ΕΕ στον τομέα των τεχνολογιών της πληροφορίας
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο