Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εκατομμύρια ευρώ σε ενοίκια για «κλειστά» ακίνητα.

Εισαγγελική έρευνα φέρνει στο φως την κρατική σπατάλη

Η εισαγγελική έρευνα για τα ακίνητα της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας, τα οποία ρημάζουν αναξιοποίητα, φέρνει στην επιφάνεια το τεράστιο θέμα της δημόσιας περιουσίας αλλά και της κρατικής σπατάλης, βάζοντας για πρώτη φορά στο κάδρο των ποινικών ευθυνών και τους αρμόδιους κρατικούς αξιωματούχους που δεν αξιοποιούν όσα το Δημόσιο κατέχει.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, τα αναξιοποίητα ακίνητα του Δημοσίου, τα περισσότερα από τα οποία ανήκουν κατά κυριότητα σε ασφαλιστικά ταμεία ή στον δημόσιο τομέα από διάφορα κληροδοτήματα, ξεπερνούν -τουλάχιστον στο κέντρο της Αθήνας- τα 20, την ώρα που το Δημόσιο δαπανά τεράστια ποσά για ενοικίαση κτιρίων προκειμένου να στεγαστούν δημόσιες υπηρεσίες ή ανεξάρτητες αρχές.

Το θέμα της μη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, που ήρθε στην επικαιρότητα μετά την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα ο οποίος διέταξε και σχετική έρευνα, έχει απασχολήσει κατά καιρούς τη Βουλή και το υπουργείο Οικονομικών, δίχως ωστόσο ώς σήμερα να έχουν γίνει κάποια βήματα προόδου.

Ενδεικτικά της τεράστιας σπατάλης, για ενοικίαση χώρων για τη στέγαση δημοσίων υπηρεσιών ή ανεξάρτητων αρχών, είναι τα στοιχεία που έχει πλέον στα χέρια του ο οικονομικός εισαγγελέας, σύμφωνα με τα οποία, για παράδειγμα, για τη στέγαση του Συνηγόρου του Πολίτη δαπανάται κάθε χρόνο σε ενοίκια περί το 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ για τη στέγαση του ΑΣΕΠ περί τα 2 εκατ.!

Ανάλογα ποσά πληρώνει το Δημόσιο, εν μέσω κρίσης και πρωτοφανούς οικονομικής δυσπραγίας, για τη στέγαση κι άλλων δημοσίων υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα του ΣΔΟΕ (με μίσθωμα 34.000 ευρώ τον μήνα), όταν η λίστα των ακινήτων του Δημοσίου που μένουν άδεια και αναξιοποίητα είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης, κτίρια σε κεντρικότατα σημεία της Αθήνας, όπως στην οδό Φιλελλήνων 13-15 (ανήκει στο Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων) ή στην οδό Βουλής 6, που ανήκει στο ΙΚΑ, ή στην Ακαδημίας και Ζαλοκώστα, που ανήκει στην ΚΕΔ, μένουν κλειστά και αναξιοποίητα δίχως να εισφέρουν στο δημόσιο ταμείο ούτε ένα ευρώ!

Ο κατάλογος των αναξιοποίητων ακινήτων, που είναι μεγάλος, περιλαμβάνει επίσης ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, όπως στην οδό Στουρνάρη (κληροδότημα), στην Ιουλιανού (ανήκει στο Ταμείο των αστυνομικών υπαλλήλων) και δεκάδες άλλα σε Πατήσια, Κολωνάκι και σε πολλές συνοικίες των Αθηνών.


Πηγή newsbeast.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Your Name | Μαρτίου 26, 2012 8:49 π.μ. | Reply
..βμ,.βμ.
image description ΓΙΩΡΓΟΣ | Μαρτίου 26, 2012 10:36 π.μ. | Reply
ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΛΕΝΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΝΑ
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ
ΤΟ ΒΛΕΜΑ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΣΕΒΑΣΜΟ. ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ.
ΕΧΟΥΝ ΞΕΧΑΣΕΙ ΟΤΙ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΟΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΠΙΒΑΛΕΙΣ
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο