Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ερχεται η τρόικα και ψάχνει μέτρα 11,6 δισ. ευρώ

Στην έκθεση του ΔΝΤ όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνεται αναφορά σε απολύσεις στο Δημόσιο ώστε να μειωθεί το κόστος μισθοδοσίας και σε κατάργηση όλων των κοινωνικών – προνοιακών επιδομάτων

Κωδικό , προς κωδικό “ξεσκονίζουν” τις κρατικές δαπάνες εμπειρογνώμονες της τρόικας και της Ομάδας Δράσης της Ε.Ε για την Ελλάδα καθώς και στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκειμένου να προσδιοριστούν εκείνες που θα κοπούν στο πλαίσιο περιστολής δαπανών κατά 11,6 δις ευρώ στην διετία 2013-2014.

Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 30 του μήνα πρέπει να είναι έτοιμη η πρώτη έκθεση προόδου για την καταγραφή και κατηγοριοποίηση όλων των κρατικών δαπανών.

Προς αυτή την κατεύθυνση καταφθάνουν εντός των επόμενων ωρών τεχνικά κλιμάκια της τρόικας τα οποία από κοινού με στελέχη της Ομάδας Δράσης θα παράσχουν τεχνογνωσία στο ΓΛΚ για να προσδιορισθούν οι τομείς από τους οποίους θα γίνουν οι εξοικονομήσεις.

Όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών πρόκειται για μία πολύ μεγάλη προσαρμογή η οποία στην επόμενη διετία φθάνει το 5,5% του ΑΕΠ και η τεχνική βοήθεια από χώρες που έχουν εφαρμόσει ανάλογα προγράμματα (Γαλλία, Ισπανία , Αγγλία) είναι απαραίτητη.

Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης έστειλε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας επιστολές στους συναδέλφους του στην κυβέρνηση ζητώντας τους να καταγράψουν αναλυτικά τις δαπάνες των υπουργείων τους.

Πάντως θα πρέπει να τονιστεί ότι οι εταίροι μας έχουν σε μεγάλο βαθμό προσδιορίσει τις δαπάνες που θα κοπούν πριν την ολοκλήρωση των απαραίτητων μελετών.

Τόσο στην έκθεση του ΔΝΤ όσο και σε αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συνόδευσαν την έγκριση του νέου οικονομικού προγράμματος γίνεται αναφορά σε απολύσεις στο Δημόσιο ώστε να μειωθεί το κόστος μισθοδοσίας, κατάργηση όλων των κοινωνικών – προνοιακών επιδομάτων και αντικατάσταση τους με ένα το οποίο θα λαμβάνει το 20% του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και νέες περικοπές στις συντάξεις.

Επίσης προτείνεται η επανεξέταση των δαπανών σε Υγεία , Άμυνα και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εφέτος οι δαπάνες οι οποίες έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για κοινωνικές μεταβιβάσεις (συντάξεις και επιδόματα) προσεγγίζουν τα 43 δις ευρώ εκ των οποίων τα 30 δις ευρώ αφορούν στις συντάξεις.

Για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων στο σχετικό κονδύλι ανέρχεται στα 17,5 δις ευρώ και αυτό για τις λειτουργικές – καταναλωτικές δαπάνες “αγγίζει” τα 11 δις ευρώ.

Αμέσως μετά τις εκλογές η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να παρουσιάσει την δεύτερη έκθεση προόδου για την περιστολή των δαπανών μαζί με ένα προσχέδιο προτάσεων.

Όπως ορίζεται στο μνημόνιο θα πρέπει να είναι έτοιμη στις 15 Μαΐου .

Εντός του Ιουνίου θα είναι έτοιμη η τελική έκθεση ώστε τα μέτρα που θα περιλαμβάνει για μείωση των κρατικών δαπανών κατά 11,6 δις ευρώ (2013 – 2014) να συμπεριληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2012- 2016.

Οι περικοπές στις δαπάνες όπως σημειώνουν στο υπουργείο Οικονομικών αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για την δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ εντός του 2014.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο