Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Δορυφορικές λήψεις φωτογραφίζουν τα νέα αυθαίρετα σε Μύκονο, Σαντορίνη και Ρόδο

Μέσα στις επόμενες δέκα έως δεκαπέντε ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος θα έχει στα χέρια του δορυφορικές φωτογραφίες της Μυκόνου, της Σαντορίνης και των οικιστικών περιοχών της Ρόδου προκειμένου να εντοπίσει τα νέα αυθαίρετα που έγιναν μετά τον Ιούλιο του 2011.

Την περασμένη Τρίτη, το υπουργείο ανέθεσε στην εταιρεία Total View την αναζήτηση και προμήθεια δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης και για τις τρεις περιοχές, συνολικής αξίας 14.790 ευρώ χωρίς να υπολογίζεται ο ΦΠΑ (23%). Μέσω των δορυφορικών φωτογραφιών, που θα αποτυπώνουν την κατάσταση όπως ήταν τον περασμένο Ιούλιο, οι ελεγκτές του υπουργείου Περιβάλλοντος θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν με αυτοψίες τις μεταβολές που υπήρξαν από τότε και μετά. Τον Ιούλιο του 2011 τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα που συμπεριλάμβανε και την τακτοποίηση όσων είχαν ανεγερθεί έως τότε.

Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα και ειδικά μετά την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος λίγους μήνες μετά, βάσει της οποίας δινόταν το δικαίωμα τακτοποίησης ακόμα και σε αυθαίρετα των οποίων η ανέγερσή τους δεν είχε ολοκληρωθεί (με μόνη προϋπόθεση την ολοκλήρωση του σκελετού), άρχισαν να «φυτρώνουν» νέα αυθαίρετα, με τους ιδιοκτήτες τους να κάνουν ψευδείς δηλώσεις για το χρόνο έναρξης των εργασιών άλλα και να παραποιούν μέσω ειδικών προγραμμάτων υπολογιστών (photoshop) τις φωτογραφίες που κατέθεταν στους φακέλους για την τακτοποίηση. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να «σηκώνονται» νέα αυθαίρετα πληρώνοντας μάλιστα μόνο το κόστος της τακτοποίησης κι όχι της οικοδομικής άδειας που κατά κανόνα θα τους στοίχιζε περισσότερο.

Περιπτώσεις που ελέγχθησαν
Ήδη, καταγγέλθηκαν και διαπιστώθηκαν πολλά νέα αυθαίρετα στη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Μάλιστα στη Μύκονο, σύμφωνα με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ήδη ξεκίνησε η διαδικασία της κατεδάφισης για τρεις από τις 40 περιπτώσεις που ελέγχθησαν. Οι Επιθεωρητές μάλιστα κατηγόρησαν ευθέως την Πολεοδομική Υπηρεσία του Δήμου για «ανοχή» ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του προϊσταμένου της υπηρεσίας, ο οποίος έλεγξε ο ίδιος τις καταγγελίες για δικές τους οικοδομές, καταλήγοντας ότι είναι νόμιμες!

Με τις δορυφορικές φωτογραφίες, οι ελεγκτές θα έχουν πλήρη γνώση για κάθε μεταβολή που συνέβη σε αυτές τις τρεις περιοχές όπου κατά κανόνα «σηκώνονται» ακριβά αυθαίρετα. Οι φωτογραφίες αφορούν στο σύνολο των νήσων Μυκόνου και Θήρας και το σύνολο των οικιστικών περιοχών της νήσου Ρόδου άλλα όχι της ανατολικής Αττικής όπου και εκεί υπάρχουν καταγγελίες για «άνθηση νέων αυθαιρέτων». Μάλιστα, οι ίδιοι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος εντόπισαν κραυγαλέα περίπτωση στη Σαρωνίδα.

Δεν είναι πάντως τυχαία και η χρονική συγκυρία με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να θέλει να προχωρήσει σε κάποιες κατεδαφίσεις «κραυγαλέων» αυθαιρέτων που θα χρησιμοποιηθούν και επικοινωνιακά ενόψει των εκλογών.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Your Name | Μαρτίου 26, 2012 10:25 π.μ. | Reply
ΘΑ ΧΥΘΕΙ ΑΠΛΕΤΟ ΦΩΣ..... ΚΑΙ ΘΑ ΦΘΑΣΕΙ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΟ ΚΟΚΚΑΛΟ ......
image description Your Name | Μαρτίου 26, 2012 5:53 μ.μ. | Reply
την δεξαμενή υδροληψίας του υπουργού θα την δει....;
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο