Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Ερώτηση του Βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Κου Μανούσου Ντουκάκη προς τον Υ.Ο. για το Ε9

Π Ο Λ Ι Τ Ι Κ Ο   Γ Ρ Α Φ Ε Ι Ο
ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΝΤΟΥΚΑΚΗ

Βουλευτής Β’ Περιφέρειας Αθηνών
Κοσμά Αιτωλού 13, Πεύκη 151 21
Τηλ: 210.61.44.520 – 521 , Κιν: 6932.215.508


Αθήνα 20/3/2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
 
Ο Βουλευτής Μανούσος Ντουκάκης κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών με θέμα: «Ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων Ε9 προηγουμένων ετών με σκοπό την διόρθωση της περιουσιακής τους κατάστασης».
Εώς τις 30 Μαρτίου 2012 εκπνέει η προθεσμία υποβολής της δήλωσης ακινήτων των φυσικών προσώπων για τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο 2010, αλλά και η διόρθωση της περιουσιακής τους κατάστασης για όσους φορολογουμένους δεν έχει εκδοθεί το Ε.Τ.ΑΚ.

Με την απόφαση ΠΟΛ.1245/2.12.2011 με τίτλο «Θέματα ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων φυσικών και νομικών προσώπων» δόθηκαν οδηγίες για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής «επανυποβολής» και διορθώσεων των ακινήτων. Γίνεται αντιληπτό ότι το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να καλύψει λάθη και αδυναμίες του παρελθόντος για την μη σωστή αξιοποίηση τόσο της ηλεκτρονικής βάσης ακινήτων από την Γ.Γ.Π.Σ όσο και των μετέπειτα χειρόγραφων Ε9 τα οποία κατατέθηκαν στις Δ.Ο.Υ, και επαναφέρει το βάρος του ελέγχου των διορθώσεων και της οριστικής ηλεκτρονικής υποβολής στους φορολογουμένους χωρίς αυτή η «υποχρεωτική» διαδικασία  να καθορίζεται ρητά από κάποιο νόμο.

Ακόμη και σήμερα λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία της υποβολής πολλοί φορολογούμενοι δεν γνωρίζουν για την διαδικασία και θεωρούν ότι εφόσον κατά το 2010 δεν είχε απέλθει καμιά μεταβολή στα ακίνητα τους δεν έχουν καμία υποχρέωση διόρθωσης της περιουσιακής τους κατάστασης, την στιγμή μάλιστα που είχαν υποβάλλει εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα (πληρώνοντας και πρόστιμα) όλες τις δηλώσεις Ε9 είτε χειρόγραφα είτε ηλεκτρονικά. Πολλοί δε δεν γνωρίζουν  καν την έννοια  «κλειδαρίθμων» για την ηλεκτρονική πρόσβαση στην Γ.Γ.Π.Σ και αυτό γιατί το Υ.Ο δεν φρόντισε ποτέ να ενημερώσει με ανακοινώσεις τους φορολογουμένους σε μια καμπάνια αντίστοιχη με αυτή του κτηματολογίου αλλά αρκέστηκε μόνο στην έκδοση της ανωτέρω απόφασης. 

Οι λογιστές-φοροτεχνικοί αντιλαμβάνονται και είναι πάντα δίπλα σε οποιαδήποτε προσπάθεια για σωστή δημιουργία του εθνικού περιουσιολογίου, αρκεί στο Υ.Ο να γίνει συνείδηση ότι απαιτείται συλλογική προσπάθεια από όλους, φορολογούμενους, λογιστές-φοροτεχνικούς, στελέχη του υπουργείου, και να μην προβαίνει σε εκφοβισμούς με καταληκτικές ημερομηνίες.  

Έγινε πλέον αντιληπτό από όλους ότι απαιτείται μια σωστή ηλεκτρονική βάση ακινήτων που να προσδιορίζει με τον πλέον αντικειμενικό τρόπο τι φόροι δύναται να εισπραχθούν βάσει της φοροδοτικής ικανότητας των Ελλήνων,  ώστε σε οποιαδήποτε σκέψη για νέα φορολόγηση των ακινήτων να μην ταυτίζεται ο φόρος αυτός με  την απειλή απώλειας βασικών κοινωνικών αγαθών όπως είναι το ρεύμα, με αποτέλεσμα να  διαταράσσεται  η κοινωνική συνοχή. 

ΕΡΩΤΑΣΘΕ κ. ΥΠΟΥΡΓΕ:

Ποιός τελικά είναι ο σκοπός του Υπουργείου Οικονομικών για την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων φορολογουμένων? Είναι η πρόσχερη φορολόγηση τους μέσω της άμεσης έκδοσης του ΕΤΑΚ 2009 ή η ορθή απεικόνιση του εθνικού περιουσιολογίου ώστε να επέλθει φορολογική δικαιοσύνη και ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην Διοίκηση.  Και γιατί δεν  εκχωρείται το δικαίωμα στους λογιστές  - φοροτέχνες να αναλάβουν την σωστή κατάθεση του Ε9 και να εισπράξουν τους φόρους έναντι κάποιας αμοιβής που θα συμφωνηθεί και θα καταβληθεί από το Υπουργείο Οικονομικών. Μόνο με την πρόταση αυτή θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρόνο και σωστά η υποβολή των στοιχείων των ακινήτων και θα εισπραχθούν όλοι οι φόροι.
     


ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description trapezokomos | Μαρτίου 20, 2012 10:52 π.μ. | Reply
η απάντηση του υπουργού είναι το θέμα..
image description ΤΟΥΠΑΡΗΣ | Μαρτίου 20, 2012 10:00 π.μ. | Reply
ΜΑΧΙΜΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΣΩΣΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ. ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΑΧΙΜΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ?
image description Your Name | Μαρτίου 20, 2012 11:44 π.μ. | Reply
ΕΥΛΟΓΕΊ ΤΑ ΓΈΝΙΑ ΤΟΥ
image description ΠΕΤΡΟΣ ΓΡΙΒΑΣ | Μαρτίου 20, 2012 11:11 π.μ. | Reply
Σωστά τα γράφει ο Ντουκάκης.... Παρόλους τους ενδοιασμούς στο πρόσωπό του πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είναι ο μόνος που αναφέρει κάτι που είναι ξεχασμένο από τους υπόλοιπους σωτήρες βουλευτές μας.
image description picos | Μαρτίου 20, 2012 11:14 π.μ. | Reply
καλη ιδεα αρκει να πληρωνε το Υ.Ο αχαχαχαχ
image description Your Name | Μαρτίου 20, 2012 12:41 μ.μ. | Reply
καμια εμπιστοσυνη
image description Your Name | Μαρτίου 20, 2012 12:10 μ.μ. | Reply
twra 3ypnhse autos
image description ΕΙΡΗΝΗ | Μαρτίου 20, 2012 12:26 μ.μ. | Reply
Και γιατί δεν εκχωρείται το δικαίωμα στους λογιστές - φοροτέχνες να αναλάβουν την σωστή κατάθεση του Ε9 και να εισπράξουν τους φόρους έναντι κάποιας αμοιβής που θα συμφωνηθεί και θα καταβληθεί από το Υπουργείο Οικονομικών

Δηλαδή να γίνουμε και εισπράκτορες τώρα!!! Μήπως να καταργήσει τελείως τις ΔΟΥ, και να γίνουμε όλοι δημόσιοι υπάλληλοι; Ο καθένας με τον πόνο του τελικά, να μην πω κάτι χειρότερο....
image description Your Name | Μαρτίου 20, 2012 1:25 μ.μ. | Reply
Ειρήνη πότε θα πάμε για καφέ?
image description gkazan | Μαρτίου 20, 2012 8:25 μ.μ. | Reply
Χμ... Το άλλο με τον παππού και την καραμπίνα στην Αγ. Παρασκευή, το ξέρεις;;;
Εκτός και αν θέλεις να προσφέρεις "αυταρχικό πρόγραμμα" φοροεισπράκτορα και οσονούπω να πληρώνεται ο λογιστής με το μίσος και την οργή των φορολογουμένων αντί των υπαιτιών (Υ.Ο.).. Λεφτά δεν θα εισπράξουν όσοι το πράξουν...αλλά θα χορτάσουν μπουνιά. Υ.Γ. Με τέτοια φαεινή ιδέα, θα καταλήξουμε σαν τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ-κανα 600αράκι το μήνα και για τα περαιτέρω με τους πολίτες 20αράκι μαύρο την επίσκεψη, για να τους "γράψουμε τα φάρμακα".
image description Your Name | Μαρτίου 20, 2012 1:14 μ.μ. | Reply
Βρε Ειρήνη ο Ντουκάκης για τον εαυτό του ενδιαφέρεται.
image description Με λένε Γιώργο | Μαρτίου 20, 2012 5:30 μ.μ. | Reply
Ειρήνη , με εμένα θα έρθεις για καφέ!!!!
image description broster | Μαρτίου 20, 2012 6:55 μ.μ. | Reply
Θα συμφωνήσω με τον Πέτρο , όλοι έχουμε ενστάσεις και προβληματισμούς προς το πρόσωπο του κ.Ντουκάκη , η αλήθεια είναι όμως ότι κάτι κάνει , μα για προσωπική προβολή , μα για να ψήφους η ουσία είναι ότι πιάνει το πνεύμα . Εκτός αν περιμένουμε από τη Ποφεε να αναλάβει δράση .....
image description Your Name | Μαρτίου 20, 2012 8:57 μ.μ. | Reply
Θα συμφωνήσω με τον Πέτρο , όλοι έχουμε ενστάσεις και προβληματισμούς προς το πρόσωπο του κ.Ντουκάκη , η αλήθεια είναι όμως ότι κάτι κάνει , μα για προσωπική προβολή , μα για να ψήφους η ουσία είναι ότι πιάνει το πνεύμα . Εκτός αν περιμένουμε από τη Ποφεε να αναλάβει δράση,,,,,,
χα χα χα χα.........ωραίο το ανέκδοτο ....
image description ΕΙΡΗΝΗ | Μαρτίου 20, 2012 11:44 μ.μ. | Reply
Μα καλά Απόστολε, να εισπράττουμε εμείς???? Μην τρελλαθούμε κιόλας! Μπά θα πάω για καφέ με το Γιώργο...
image description PRESJOHN | Μαρτίου 21, 2012 3:45 π.μ. | Reply
Γιατί οι περισσότεροι Συνάδελφοι απομονώσατε την τελευταία μόνο παράγραφο απο την 2σέλιδη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών,η οποία έρχεται στην
Βουλή των Ελλήνων απο ένα συνάδελφο Βουλευτή?Μπορεί οι περισσότεροι απο εμάς(και εγώ πρώτος)να διαφωνούμε σφόδρα με τις πολιτικές απόψεις του Μανούσου Ντουκάκη,όμως δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε οτι ένας μάχιμος λογιστής-φοροτέχνης ,ως Βουλευτής πλέον,θέτει ζήτημα
για το Ε9 και το Περιουσιολόγιο στην σωστή του βάση και καυτηριάζει λάθη και αδυναμίες του Υ.Ο.,τα τερτίπια που χρησιμοποιεί,την έλλειψη καμπάνιας για υποχρεωτικότητα διορθώσεων,για κλειδαρίθμους,εκφοβισμούς με καταληκτικές ημερομηνίες,απειλές για διακοπές ρεύματος κλπ.
Η δε πρόταση για εκχώρηση(προφανώς με νόμο)στους λογιστές-φοροτέχνες
του δικαιώματος για σωστή κατάθεση του Ε9 και είσπραξη των φόρων έναντι
αμοιβής τους απο το Υ.Ο.,είναι άξια ειρωνικών σχολίων ??
Μήπως σήμερα δεν είμαστε άμισθοι εισπράκτορες του ΦΠΑ,ΦΜΥ κλπ φόρων,για το Ελληνικό Δημόσιο,Μήπως σήμερα δεν είμαστε απλήρωτοι "διορθωτές" του Ε9,νεροκουβαλητές του Υ.Ο.με τόσες επι πλέον τζάμπα δουλειές και άγχος που μας έχει φορτώσει???????????
Γνωρίζετε ότι ο Μανούσος πριν μια βδομάδα οργάνωσε μια επιτυχημένη σύσκεψη συναδέλφων (πρώην και νυν συνδικαλιστών) σε γνωστό ξενοδοχείο
της Αθήνας για την προώθηση στη Βουλή ζητημάτων του Κλάδου μας??
Αυτά απο μένα και ας διαφωνώ μαζί του.-
image description Your Name | Μαρτίου 21, 2012 8:27 π.μ. | Reply
Δεν έχω γνώμη για το πρόσωπο,έχω γνώμη για την κατάσταση που βιώνουμε...
Όχι εισπράκτορας,και μπετατζής ( παρ ότι γυναίκα)θα μπορούσα να γίνω,γιατί βαρέθηκα αυτή την παλιοκατάσταση να δουλεύω τζάμπα, να βλέπω τον ένα μετά τον άλλο πελάτη μου να κλείνει, και να δυσκολεύομαι να εισπράξω τις αμοιβές μου.Αυτή δυστυχώς είναι η κατάσταση,και το βλέπω κάθε μέρα,που βλέπω συναδέλφους να μεταφέρονται στο σπίτι τους για να αποφύγουν κάποια έξοδα,ή και να εγκαταλείπουν ακόμα!Μπράβο σ όποιον παρουσιάζει το πρόβλημα,τουλάχιστον προσπαθεί να βρει λύσεις αντί να μας τάζει πιστοποιήσεις,οι οποίες θέλω να τονίσω πως δεν τρώγονται!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο