Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μετά 6 μήνες οι επιστροφές ΦΠΑ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις

Εντολές στις εφορίες να μην επιστρέφουν τα οφειλόμενα ποσά ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις πριν από την πάροδο έξι μηνών, αντί των 30 ημερών που προβλέπει η σχετική απόφαση που έχει εκδοθεί, δόθηκαν από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών....

Εντολές στις εφορίες να μην επιστρέφουν τα οφειλόμενα ποσά ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις πριν από την πάροδο έξι μηνών, αντί των 30 ημερών που προβλέπει η σχετική απόφαση που έχει εκδοθεί, δόθηκαν από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Αρκετές εξαγωγικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν ακόμα και με λουκέτο εξαιτίας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, ενώ αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεφύγει χρονικά από τις σχετικές αποφάσεις και αν δεν αλλάξει κάτι, ο οφειλόμενος ΦΠΑ θα φθάσει στα επίπεδα του 2001 δηλαδή τα 60 εκατ. ευρώ.

Αν και η ηγεσία του υπουργείου δεν χάνει ευκαιρία να αναφέρει προς πάσα κατεύθυνση τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεσθεί στις εξαγωγές από τις ελληνικές επιχειρήσεις, με τη βοήθεια του ΟΠΕ, ωστόσο η κατάσταση που επικρατεί δημιουργεί τεράστιες δυσλειτουργίες στις εξαγωγικές επιχειρήσεις αρκετές από τις οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2004 οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Αλογοσκούφης και Δ. Σιούφας είχαν ανακοινώσει την άμεση επιστροφή του ΦΠA σε όλες τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς και σε αυτές που πραγματοποιούν ενδοκοινοτικές παραδόσεις.

Είχε αποφασισθεί ότι στις εν λόγω επιχειρήσεις θα επιστρέφεται άμεσα το 90% του οφειλόμενου ΦΠA με την προσκόμιση απλώς στην εφορία των απαραίτητων δικαιολογητικών και το υπόλοιπο κατόπιν ελέγχου.

Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών φοβούνται ότι σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων επιχειρεί να καρπωθεί ΦΠΑ μέσω πλαστών τιμολογίων και εικονικών εξαγωγών και γι αυτό τον λόγο μεταθέτει τις πληρωμές σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα από αυτό που προβλέπει η απόφαση. Παράλληλα, η θετική εικόνα που παρουσιάζουν τα δημόσια έσοδα εξυπηρετεί το οικονομικό επιτελείο και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να δώσει την ευκαιρία στην αξιωματική αντιπολίτευση να αμφισβητήσει τον προϋπολογισμό.

Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει δώσει εντολές σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις της ΥΠΕΕ να ελέγχουν διεξοδικά τις επιχειρήσεις που αιτούνται την επιστροφή υψηλών ποσών ΦΠΑ προκειμένου να διαπιστωθεί η ειλικρίνεια των στοιχείων.

Πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο