Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΔΝΤ: Απολύσεις στο Δημόσιο ως το 2015 και μαχαίρι στα επιδόματα

Θα ζητήσεις κατάργηση 13ου και 14ου μισθού αν δεν βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα

Επιμένει στην σκληρή... συνταγή δημοσιονομικής προσαρμογής το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μέσα από την τριμηνιαία έκθεση του συστήνει απολύσεις στο Δημόσιο , νέες περικοπές στις συντάξεις , κατάργηση όλων των κοινωνικών - προνοιακών επιδομάτων και αντικατάσταση τους από ένα το οποίο θα λαμβάνει το 20% του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Παράλληλα εμφανίζεται έτοιμο να επαναφέρει το ζήτημα των πρόσθετων μειώσεων στις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα μέσω της κατάργησης 13ου και 14ου μισθού αν δεν βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά στα πρόσθετα μέτρα της διετίας 2013 – 2014 τα οποία υπολογίζονται στο 7% του ΑΕΠ η 14 δις ευρώ περίπου.

Εξ αυτών τα 11,6 δις ευρώ (5,5% του ΑΕΠ) αφορούν στη εξοικονόμηση κρατικών δαπανών (μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, “μαχαίρι” σε συντάξεις επιδόματα κ.α.) και τα 3,2 δις ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) στην αύξηση των φορολογικών εσόδων (περιστολή της φοροδιαφυγής και βελτίωση της φορολογικής διοίκησης ).

Επίσης το ΔΝΤ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην ελληνική πολιτική ηγεσία ότι αν μετά τις εκλογές δεν εφαρμοστεί πιστά το Μνημόνιο θα αυξηθεί το χρέος, θα βαθύνει η ύφεση και η Ελλάδα θα κινδυνεύσει άμεσα με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Πιο αναλυτικά στο μέτωπο των πρόσθετων μέτρων για 2013 – 2014 που πρέπει να εξειδικευτούν έως το Ιούνιο και στο σκέλος των δαπανών το ΔΝΤ ζητά η μείωση τους να γίνει :


-Κατά 1% με 2% του ΑΕΠ ή 2,1 με 4,2 δις ευρώ από την μείωση των κοινωνικών επιδομάτων. Το σύστημα κοινωνικών παροχών χαρακτηρίζεται ως «περίπλοκο», με «άνιση κατανομή πόρων» και «κακή στόχευση». Διαπιστώνεται πως το 60% των πόρων πηγαίνει στο υψηλό 40% των εισοδημάτων, γι΄ αυτό και προτείνεται η αντικατάσταση των δεκάδων επιδομάτων από ένα το οποίο θα δίνεται με βάση το εισόδημα και το οποίο θα κατευθυνθεί στο φτωχότερο 20% του πληθυσμού. Πρόκειται για το κομμάτι του πληθυσμού το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Να σημειωθεί πως εφέτος το κονδύλι του προϋπολογισμού για προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα ανέρχεται στα 14 δις ευρώ.

-Κατά 1% με 2% του ΑΕΠ ή 2,1 με 4,2 δις ευρώ από νέες περικοπές στις συντάξεις κυρίως τις υψηλές. Το 2012 οι επιχορηγήσεις για πληρωμή συντάξεων φθάνουν στα 31 δις ευρώ

-Κατά 1% του ΑΕΠ ή 2,1 δις ευρώ από την αναδιάρθρωση της κεντρικής και τοπικής διοίκησης (ΟΤΑ). Προτείνεται κλείσιμο φορέων γενικής κυβέρνησης και συρρίκνωση άλλων που θα οδηγήσει σε απολύσεις. Υπενθυμίζεται μάλιστα η δέσμευση της κυβέρνησης για απολύσεις 15.000 υπαλλήλων φέτος και μείωση του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα έως το 2015. Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο εκπρόσωπος του Ταμείου στην τρόικα κ. Π. Τόμσεν σε χθεσινή ές του συνεντεύξεις τόνισε πως “η δια βίου εγγύηση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα είναι ένας αναχρονισμός” και διερωτήθηκε “αν υπάρχουν τμήματα του δημόσιου τομέα με υπεράριθμο προσωπικό ή παράγουν υπηρεσίες που δεν είναι αναγκαίες γιατί θα πρέπει ο φορολογούμενος να συνεχίσει να τις πληρώνει”.

Έσοδα ύψους 46 δις ευρώ αναμένεται να αποφέρει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων την περίοδο 2012-2020 σύμφωνα με το ΔΝΤ . Έως το 2014

αναμένονται 12 δισ. ευρώ. Οι προβλέψεις παραμένουν φιλόδοξες αλλά όχι

πρωτοφανείς, με βάση τη διεθνή εμπειρία, αναφέρει το Ταμείο.

Όμως μια απόκλιση στους στόχους των αποκρατικοποιήσεων θα επηρεάσουν την δυναμική του χρέους. Έτσι αν τα έσοδα διαμορφωθούν στα 10 δισ.

ευρώ από 46 δισ. που προβλέπεται έως το 2020, το χρέος θα παραμείνει

στο 130% του ΑΕΠ αντί της προβλεπόμενης υποχώρησης στο 116,5%

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο