Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Η ΕΕ ετοιμάζεται να εξαγγείλει μέτρα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Η ΕΕ ετοιμάζεται να εξαγγείλει μέτρα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να εξαγγείλει μέτρα που θα εστιάζουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, μέτρα στα οποία η ΕΕ θα συνδράμει σημαντικά, τόνισε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χορστ Ράιχενμπαχ σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της δεύτερης τριμηνιαίας έκθεσης της Task Force.

O κ. Ράιχενμπαχ αναφέρθηκε στην ιδέα να χρησιμοποιηθούν 500 εκατομμύρια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την οποία συζήτησε η υπουργό Ανάπτυξης 'Αννα Διαμαντοπούλου στις Βρυξέλλες και εξέφρασε την ελπίδα για ευτυχή κατάληξη.

Η γενικότερη ιδέα, διευκρίνισε, είναι να δοθούν κοινοτικά κονδύλια στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία με τη σειρά της, με μία μόχλευση δηλαδή, θα αυξήσει αυτά τα κονδύλια και θα τα διαθέσει στις ελληνικές τράπεζες με την υποχρέωση να τα διοχετεύσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Προς την αναπτυξιακή κατεύθυνση θα λειτουργήσει και το λεγόμενο «εργαλείο κατανομής κινδύνου», το οποίο αναμένεται να αποδοθεί στην Ελλάδα ως τον Ιούνιο και το οποίο αναμένεται να αποδεσμεύσει πόρους για μεγάλα έργα, περιλαμβανομένων και των υποδομών ενέργειας.

Αναφερόμενος στην πορεία των181 έργων που έχει προκρίνει ως σημαντικά η Επιτροπή, ο κ. Ράιχενμπαχ εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι «τα παρακολουθούμε στενά ανά τρίμηνο, δίνουμε χρώματα, πορτοκαλί, πράσινο και κόκκινο και η μεγάλη πλειοψηφία είναι στο πράσινο».

Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης εξήρε την προσφορά των κρατών μελών στον τομέα της τεχνικής βοήθειας για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, η οποία μαζί με την απορρόφηση των πόρων αποτελούν την αποστολή της Ομάδας Δράσης. «Βλέπουμε μια χωρίς προηγούμενο βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και τον ΟΟΣΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς τα αποτελέσματα της τεχνικής βοήθειας, το πεντάμηνο που βρίσκεται εδώ η Ομάδα Δράσης, κατέγραψε θετικές εξελίξεις στην αύξηση των εσόδων του δημοσίου, έναντι ανείσπρακτων οφειλών, με είσπραξη 946 εκατομμυρίων ευρώ, ποσόν που υπερκαλύπτει τον στόχο για το 2011 που ήταν 400 εκατομμύρια.

Στην τεχνική βοήθεια για τη διοικητική μεταρρύθμιση σε κεντρικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης κεντρικό ρόλο παίζουν η Γαλλία και η Γερμανία.

Μάλιστα έχει συσταθεί ειδική επιτροπή για τη διοικητική μεταρρύθμιση σε υπουργικό επίπεδο και έχει ξεκινήσει η προσπάθεια αξιολόγησης των δομών που υπάρχουν στα διάφορα υπουργεία «για να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητά τους», όπως είπε.

Ως προς το επιχειρηματικό περιβάλλον είπε ότι πρέπει να γίνουν πολλά για την πάταξη της γραφειοκρατίας. Έφερε ως παραδείγματα τον έλεγχο των εξαγωγών από τα τελωνεία, ο οποίος απαιτεί 20 μέρες ενώ ο κοινοτικός μέσος όρος είναι δέκα μέρες. Αναφέρθηκε επίσης στην αβεβαιότητα του χρόνου και της έκβαση των διαδικασιών αδειοδότησης, που αποθαρρύνει τους επενδυτές.

Μια άλλη απαίτηση, η οποία περιέχεται και στο μνημόνιο είναι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος υγείας. Ο αρμόδιος υπουργός έχει ζητήσει βοήθεια στο θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Σημαντικό θέμα είναι και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η εφαρμογή της οποίας θα προσφέρει μεγάλα οφέλη «στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης».

Ο κ. Ράιχενμπαχ ξεκαθάρισε από την αρχή ότι η ευθύνη για τη λειτουργία της Ομάδας Δράσης είναι ελληνικής κυριότητας και λειτουργεί κατ? αίτημα των ελληνικών υπηρεσιών. Ερωτηθεί αν πρόκειται να αναλάβει τον ρόλο της παρακολούθησης της εφαρμογής του β! οικονομικού προγράμματος, απάντησε ότι ο ρόλος της Ομάδας Δράσης και στο μέλλον θα παραμείνει η παροχή τεχνικής βοήθειας.

«Είμαστε υπόλογοι προκειμένου να αναφέρουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί αλλά αυτό διαφέρει από την παρακολούθηση στο πλαίσιο της εποπτείας από πλευράς τρόικας», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Your Name | Μαρτίου 16, 2012 1:13 π.μ. | Reply
ΠΑΡΤΕ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΣΑΣ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ
image description DimitrisD | Μαρτίου 16, 2012 9:14 π.μ. | Reply
Ωραίο ανέκδοτο! Και να δεις που θα πούνε "βρήκαμε τρόπο να έρθει η ανάπτυξη... μειώστε κι άλλο μισθούς και συντάξεις και θα έρθει!" Χαχαχαχα
image description Elias | Μαρτίου 16, 2012 9:35 π.μ. | Reply
Τώρα που θα υπάρχει φτηνό εργατικό δυναμικό με μεροκάματα Βουλγαρίας (μετά τον Ιούνη θα δείτε), φυσικά και θα έρθει η ανάπτυξη, από ξένους επενδυτές...
image description Γιάννης Μ. | Μαρτίου 17, 2012 4:52 μ.μ. | Reply
Ανάπτυξη για ποιόν.Με 400 ευρώ το μήνα και 2000.000. άνεργους θα χεστούμε στην ανάπτυξη.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο