Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

ΓΣΕΕ: Αόριστη η διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων με ημερομηνία πριν τις 14/2.

Στην εγκύκλιο της ΓΣΕΕ προς τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα γίνεται λόγος για "σύγχυση που έχει προκληθεί από την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου και τη σχετική Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας"

Οι συλλογικές (κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές) συμβάσεις που ίσχυαν πριν από τις 14 Φεβρουαρίου, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή ο εφαρμοστικός νόμος του δεύτερου Μνημονίου, εξακολουθούν να έχουν αόριστη διάρκεια εκτός και αν καταγγελθούν, υποστηρίζει με εγκύκλιό της προς τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).


Στην εγκύκλιο γίνεται λόγος για "σύγχυση που έχει προκληθεί από την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου και τη σχετική Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας" και επισημαίνεται:

"Στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που βρίσκονται σε ισχύ είτε 24 μήνες και περισσότερο (που "λήγουν" σύμφωνα με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου στις 14-2-2013), είτε για διάστημα μικρότερο των 24 μηνών μέχρι την 14-2-2012 (που "λήγουν" σύμφωνα με την ίδια πράξη το αργότερο σε 3 έτη από την έναρξή τους), δηλαδή για ΣΣΕ που είχαν τεθεί σε ισχύ πριν τις 14-2-2012 παραγνωρίζεται (το γεγονός) ότι:

Για τις συμβάσεις που είχαν συναφθεί πριν τις 14-2-2012 ισχύει το άρθρο 9 του ν. 1876/1990, σύμφωνα με το οποίο όλες οι ΣΣΕ με ισχύ πάνω από ένα (1) έτος, ακόμα κι αν έχουν ημερομηνία λήξης, θεωρούνται αόριστης διάρκειας.

[Σημείωση: βάσει της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου, για τις εφεξής και μόνο ΣΣΕ (δηλαδή αυτές που θα συναφθούν μετά την 14-2-2012) η διάταξη αυτή καταργείται και οι ΣΣΕ συνάπτονται πλέον μόνο για ορισμένο χρόνο (από 1 έως 3 έτη)].

"Αυτές οι ΣΣΕ", αναφέρει η εγκύκλιος της Συνομοσπονδίας, "η διάρκεια των οποίων ορίστηκε άνω του έτους, λύνονται, ως αορίστου χρόνου, μόνο με καταγγελία και, εάν δεν καταγγελθούν, συνεχίζουν να ισχύουν μέχρι την αναγκαστική τους λήξη που επιβάλλεται, ανεπίτρεπτα, από την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου".

Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, όσες από αυτές τις συμβάσεις είχαν επεκταθεί με την κήρυξή τους ως γενικά υποχρεωτικών χωρίς να έχουν καταγγελθεί, συνεχίζουν να ισχύουν για το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου ενώ, το ίδιο ισχύει και για τις ατομικές συμβάσεις που περιλαμβάνουν τους όρους των συλλογικών "μέχρι να συναφθεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή να συναινέσουν (τα μη μέλη) σε μεταβολή των όρων της ατομικής τους σύμβασης".

Η ΓΣΕΕ κοινοποιεί την εγκύκλιο και στις υπηρεσίες του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας από τις οποίες ζητά "να αρνηθούν να εφαρμόσουν αντισυνταγματικές διατάξεις και να προβούν σε αυστηρούς ελέγχους και επιβολή προστίμων σε εργοδότες που παραβιάζουν όρους ΣΣΕ που είναι σε ισχύ".
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο