Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Στοπ» από τρόικα και Eurogroup στην αποζημίωση ιδιωτών για τα ομόλογα που «κουρεύτηκαν»

Το βέβαιο είναι πως στην παρούσα φάση και έως ότου ολοκληρωθούν και οι ανταλλαγές των ομολόγων σε διεθνές δίκαιο, στις 11 Απριλίου, «παγώνει» κάθε πρωτοβουλία για αποζημίωση των 11.000 ομολογιούχων.

«Στοπ» έβαλαν η τρόικα και το Eurogroup στην αποζημίωση των φυσικών προσώπων των οποίων τα ομόλογα «κουρεύτηκαν» στο πλαίσιο του PSI.

H ελληνική κυβέρνηση, όπως τόνιζαν χθες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, «σέβεται και εφαρμόζει» τις αποφάσεις του Eurogroup, αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να «υπάρξει ένα πλαίσιο ενεργειών ευρύτατης αποδοχής».

Το βέβαιο είναι πως στην παρούσα φάση και έως ότου ολοκληρωθούν και οι ανταλλαγές των ομολόγων σε διεθνές δίκαιο, στις 11 Απριλίου, «παγώνει» κάθε πρωτοβουλία για αποζημίωση των 11.000 ομολογιούχων.

Πόσω μάλλον που εκπρόσωποι ομολογιούχων στο εξωτερικό απειλούν με μηνύσεις και αγωγές κατά του ελληνικού Δημοσίου.

Αλλωστε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, έκανε χθες λόγο για «ενδεχόμενα νομικά προβλήματα».

Πιο αναλυτικά, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ο πρόεδρός του, Ζ. Κ. Γιούνκερ, ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει κανενός είδους αποζημίωση, είτε έμμεση είτε άμεση, προς φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα που κατέχουν ομόλογα.

Ερωτηθείς για το θέμα ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αρκέστηκε να πει ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε τέτοια συζήτηση, ο κ. Γιούνκερ είπε την άποψή του στο Eurogroup».

Οπως ανέφεραν χθες συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, η θέση του Eurogroup, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, ως προς την αποζημίωση των φυσικών προσώπων, ήταν και είναι απολύτως αρνητική.

Αυτό οφείλεται στην εκτίμηση ότι μπορεί να εγερθούν σοβαρά νομικά ζητήματα από φυσικά πρόσωπα εκτός Ελλάδος, αλλά και από διάφορες κατηγορίες νομικών προσώπων που εντάχθηκαν στο PSI.

Οι ίδιοι προσέθεταν πως «η δημαγωγική επιμονή ορισμένων εντός συνόρων να αναπαράγουν το ζήτημα παρότι, παρά τις αρχικές δηλώσεις του κ. Βενιζέλου περί μηχανισμού αναπλήρωσης, είναι προφανές ότι δεν βοήθησε».

Παρακολουθεί
Κι αυτό καθώς το Eurogroup παρακολουθεί διαρκώς και συζητά σε κάθε συνεδρίασή του τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, ενώ το ίδιο γίνεται και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δίνει τις πολιτικές κατευθύνσεις.

«Για το ζήτημα αυτό έχει εδώ και ημέρες ενημερωθεί διεξοδικά το Υπουργικό Συμβούλιο και τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση ώστε να υπάρχει ένα πλαίσιο ενεργειών ευρύτατης αποδοχής», εξηγούσαν στο υπουργείο Οικονομικών.

Εξάλλου, ο κ. Σαχινίδης μιλώντας στον «Σκάι» ανέφερε ότι εν ευθέτω χρόνο θα ανακοινωθούν πρωτοβουλίες, αλλά αρνήθηκε να επεκταθεί περαιτέρω επικαλούμενος ενδεχόμενα νομικά προβλήματα. «Προστατεύουμε αυτή τη στιγμή την ίδια τη χώρα από νομικά προβλήματα, πάνω από όλα η προστασία της χώρας» προσέθεσε.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας της Ν. Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, επιτέθηκε στον κ. Βενιζέλο, κατηγορώντας τον για διγλωσσία σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Εξάλλου, σε μαζικές αγωγές κατά του ελληνικού Δημοσίου αναμένεται να προχωρήσει ο Σύλλογος Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου.

Αυτό είπε ο Γιάννης Μαρινόπουλος, πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης. Ο ίδιος θεωρεί άδικη τη μεταχείριση των φυσικών προσώπων, όταν άλλοι κάτοχοι ομολόγων δεν συμμετείχαν στο «κούρεμα» και εννοεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο κ. Μαρινόπουλος κάνει λόγο για μεγάλη ζημιά, αφού οι Ελληνες είχαν επενδύσει τις οικονομίες τους. Το συνολικό ποσό που συμμετείχε στο «κούρεμα» ανήλθε στα 2,3 δισ. ευρώ.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description zacalys | Μαρτίου 14, 2012 9:42 π.μ. | Reply
Γιατι δεν μας λενε απο τωρα ότι δεν θα πάρουμε μία??"Ο εξ ιδιου πταίσματος ζημιούμενος ού δοκεί ζημιούσθαι".Διαλέξαμε ομολογα Ελληνικού Δημοσίου??
ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ!
Και μην μιλησει κανενας "Περί πατριδος και θρησκείας και άλλα ηχυρά παρόμοια". Δεν τα αγορασαμε από πατρωτισμό αλλά επειδή ειχαν καλλίτερο επιτόκιο!!
ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΥΡΙ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΗ ΦΑΚΑ!!!
Υγεία πάνω από όλα!!
image description Your Name | Μαρτίου 14, 2012 11:12 π.μ. | Reply
Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΑΣ ΤΟ ΕΙΠΕ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ
ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ?
ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΥΗΜΕΝΕΣ ΜΕΧΡΙ 100.000
ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ!!!
image description gkazan | Μαρτίου 14, 2012 12:11 μ.μ. | Reply
Η επόμενη δημοπρασία ομολόγων θα έχει ως υπέρτιτλο:"Ζητείται ΜΑΛΑΚΑΣ (ε, Θεσμίκός Επενδυτής) για ΚΟΡΟΪΔΟ-Πληροφορίες εντός, κ. Βαγγέλης"... Αν και σήμερα, δεν έχουμε συνειδητοποιήσει με ποιούς έχουμε να κάνουμε, είμαστε αξιοθρήνητοι αλλά ΠΟΤΕ άξιοι της μοίρας μας... Επειδή οι περισσότεροι νεοέλληνες ΚΙΟΤΕΨΑΝ επειδή τους απειλεί ο χοντρός οτι θα τους κόψει το ρεύμα ή την σύνταξη, ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΣ ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΟΡΑ. Είμαι διατεθιμένος για ΟΛΑ και στον ΜΕΓΙΣΤΟ ΒΑΘΜΟ.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο