Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Από τον Ιούνιο η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου

Ο Φ. Σαχινίδης ζητά μέχρι τις 30 Μαρτίου από νοσοκομεία, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία και όλα τα υπουργεία να αποστείλουν στο Γενικό Λογιστήριο τον πίνακα με τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις που είχαν την 31η Δεκεμβρίου 2011

Από τον Ιούνιο θα αρχίσει το Δημόσιο να εξοφλεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ύψους 5,7 δισ. ευρώ προς τρίτους. Με εγκύκλιο που απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης σε νοσοκομεία, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία και σε όλα τα υπουργεία ζητά μέχρι τις 30 Μαρτίου να αποστείλουν στο Γενικό Λογιστήριο τον πίνακα με τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις που είχαν την 31η Δεκεμβρίου 2011.

Ο κ. Σαχινίδης ξεκαθαρίζει ότι υποχρέωση συμπλήρωσης του πίνακα έχουν όλοι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης ανεξάρτητα εάν έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ή όχι.

Ελεγχοι
Οι εποπτευόμενοι φορείς θα αποστείλουν τους πίνακες στα αρμόδια υπουργεία, τα οποία αφού πραγματοποιήσουν τους απαραίτητους ελέγχους θα τα διαβιβάσουν στο Γενικό Λογιστήριο.

Οι φορείς που θα ενισχυθούν με πρόσθετες πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Να έχουν ορίσει προϊστάμενο οικονομικών υπηρεσιών.

Να τηρούν πλήρως λειτουργικό μητρώο δεσμεύσεων για τρεις τουλάχιστον μήνες. Πλήρως λειτουργικό μητρώο σημαίνει ότι δεν αναλαμβάνονται υποχρεώσεις οι οποίες δεν θα μπορούν να πληρωθούν και ότι παρέχονται αξιόπιστες πληροφορίες για τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και τις απλήρωτες υποχρεώσεις στα διάφορα στάδια ωρίμασής τους. Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι η δέσμευση πίστωσης δεν εξασφαλίζει πάντα ότι η υποχρέωση μπορεί να πληρωθεί. Οι πιστώσεις των εξόδων θα πρέπει να προσαρμόζονται κάθε φορά σε συνάρτηση με την πορεία υλοποίησης των εσόδων του προϋπολογισμού. Υστερήσεις στο σκέλος των εσόδων θα πρέπει να μετατρέπονται σε αντίστοιχες μειώσεις στο σκέλος των εξόδων.

Να εξοφλήσουν από ίδιους πόρους μέρος των υφιστάμενων κατά την 31/12/2011 ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Να δεσμεύονται στη μη σώρευση νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Οπως ορίζεται στην εγκύκλιο:

Οι φορείς που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις δύνανται άμεσα να ζητήσουν έκτακτη χρηματοδότηση. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα υποβληθούν μέσω των εποπτευόντων υπουργείων, τα οποία αφού εξετάσουν και αξιολογήσουν τα αιτήματα των φορέων θα τα αποστείλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το αργότερα έως την 31η Μαΐου 2012.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα εξετάζει τα αιτήματα των φορέων και την αξιολόγηση του εποπτεύοντος υπουργείου και εφόσον υφίσταται ανάγκη θα ζητά πρόσθετες διευκρινίσεις ή στοιχεία, διαβεβαιώσεις κ.λπ. Στη συνέχεια θα μεταβιβάσει τις σχετικές πιστώσεις μέσω των προϋπολογισμών των υπουργείων. Οι πληρωμές θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο εντός τριάντα ημερών από τη λήψη της χρηματοδότησης.

Με την ολοκλήρωση των πληρωμών, οι φορείς θα αποστείλουν βεβαίωση ότι η έκτακτη χρηματοδότηση χρησιμοποιήθηκε για την εξόφληση των σχετικών υποχρεώσεων. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο η χρηματοδότηση ή μέρος αυτής δεν χρησιμοποιηθεί, θα επιστρέφεται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Το ΓΛΚ σε συνεργασία με τα εποπτεύοντα υπουργεία θα προβεί σε επιτόπιους δειγματοληπτικούς ελέγχους, προκειμένου να επαληθεύσει το ύψος των υποχρεώσεων, πριν από τη λήψη της απόφασης χρηματοδότησης καθώς και μετά τη λήξη των πληρωμών.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Your Name | Μαρτίου 14, 2012 1:27 μ.μ. | Reply
ο σαχινίδης χαχαχαχα
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο