Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Νέο σύστημα επιστροφής ΦΠΑ με...λίστα αναμονής

Νέο σύστημα επιστροφής ΦΠΑ με...λίστα αναμονής              

 ΡΙΖΙΚΗ ανατροπή του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου επιστροφής ΦΠΑ δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα, που θα περιλαμβάνει αυστηρούς ελέγχους με αντικειμενικά κριτήρια και «λίστα αναμονής» πριν από την επιστροφή του φόρου.

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, με έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν  καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ λόγω των εξονυχιστικών ελέγχων που γίνονται για παραβάσεις και προανήγγειλε εξορθολογισμό της όλης διαδικασίας με στόχο τη διαφάνεια αλλά και την επιτάχυνση της επιστροφής των φόρων.

Όπως παραδέχθηκε ο κ. Οικονόμου, η διαδικασία επιστροφής φόρων σε δικαιούχους ολοκληρώνεται «μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου, εφόσον προηγουμένως πραγματοποιηθεί ο ενδεδειγμένος έλεγχος από τα αρμόδια όργανα ως προς τα τυπικά και ουσιαστικά στοιχεία που καθιστούν μια επιχείρηση δικαιούχο επιστροφής και αφού ελεγχθούν τα δικαιολογητικά ως προς τη νομιμότητα της επιστροφής».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών παραδέχεται και «δυσλειτουργίες» στη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ, «φωτογραφίζοντας» έτσι κυκλώματα που λυμαίνονται τα κρατικά ταμεία χρησιμοποιώντας εικονικές εταιρίες και πλαστά παραστατικά.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να αλλάξει η όλη διαδικασία ώστε οι επιστροφές ΦΠΑ να δίνονται με αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία θα εξειδικευτούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που, βάσει του μνημονίου, πρέπει να ψηφιστεί τον ερχόμενο Ιούνιο. Μεταξύ των κριτηρίων που εξετάζονται είναι και τα εξής:

· Ο χρόνος υποβολής της αίτησης επιστροφών φόρων από το Δημόσιο. Η επιχείρηση ή το φυσικό πρόσωπο κατά την υποβολή αίτησης επιστροφής φόρου θα λαμβάνει έναν ειδικό αριθμό που ουσιαστικά θα προσδιορίζει την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Από το διαδίκτυο θα μπορούν να παρακολουθούν τις επιστροφές φόρων που κάνει η εφορία και το πότε φθάνει η σειρά τους. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα αριθμό προτεραιότητας, ο οποίος δεν μπορεί να παρακαμφθεί από τους εφοριακούς.

· Οι επιστροφές φόρων να πραγματοποιούνται σε συνάρτηση με την αύξηση των εσόδων. Εξετάζεται οι επιστροφές να ανέρχονται σε συγκεκριμένο ποσοστό κάθε μήνα, ανάλογα με την εξέλιξη των εισπράξεων. Εφόσον οι εισπράξεις από ΦΠΑ είναι αυξημένες, αυτόματα θα αυξάνονται και οι επιστροφές ΦΠΑ.

· Ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια που θα θέτει ο νέος νόμος είναι οι παραβάσεις που έχει κάθε εταιρία. Παραβάσεις που είχαν διαπιστωθεί στο παρελθόν ή διαπιστώνονται κατά τη διενέργεια ελέγχου θα παγώνουν την επιστροφή ΦΠΑ. Στις επιχειρήσεις αυτές ή τα φυσικά πρόσωπα θα γίνεται έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί αν το αίτημα για επιστροφή ΦΠΑ ή άλλων φόρων ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παράλληλα, θα προχωρά και ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός των χρεών του οφειλέτη με επιστροφές φόρων. Η εφορία θα προβαίνει στον αυτόματο συμψηφισμό χωρίς να απαιτείται αίτηση από τον υπόχρεο.

Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Your Name | Μαρτίου 13, 2012 11:27 π.μ. | Reply
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΦΠΑ ΠΟΥ ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ, ΤΙ ΣΟΦΟ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΝ;. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΟΥΝ ΟΠΟΤΕ ΨΗΦΙΣΟΥΝ/ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΤΟ ΝΕΟ ΤΡΟΠΟ ; ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΔΟΖΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΙΣ ΗΔΗ ΑΙΤΗΘΕΙΣΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ;
image description Your Name | Μαρτίου 13, 2012 1:07 μ.μ. | Reply
χαχαχααχ ναι εντάξει ό,τι νά 'ναι
image description Your Name | Μαρτίου 13, 2012 1:58 μ.μ. | Reply
?????? ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο