Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πριμ στις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες

Πριμ στις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες

Οι τράπεζες ωθούν τους καταναλωτές στη χρήση τους που αυξήθηκε 20%


Στις χρεωστικές κάρτες στρέφουν τους πελάτες τους όλο και περισσότερες τράπεζες φτάνοντας μάλιστα να ανταμείβουν τη χρήση τους, όπως έκαναν μέχρι πρότινος μόνο για τις πιστωτικές.
 
Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, χρόνο με τον χρόνο η χρήση των χρεωστικών καρτών αυξάνεται ενώ ταυτόχρονα οι καταναλωτές γυρίζουν την πλάτη στις πιστώσεις και τα υψηλά επιτόκια.
 
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι το 2010 η αξία των αγορών που πραγματοποιήθηκαν με χρεωστικές κάρτες αυξήθηκε κατά 16% ενώ αντίστοιχα οι εκτιμήσεις για το 2011 κάνουν λόγο για επιπλέον αύξηση κοντά στο 20%. Αντίστοιχα, το 2010 ο τζίρος στο πλαστικό χρήμα έπεσε περίπου 25% ενώ για το 2011 η αντίστοιχη μείωση είναι της τάξης του 30%.

Σύμφωνα πάντα με τους τραπεζίτες, η αλλαγή αυτή στις καταναλωτικές και συναλλακτικές συνήθειες των Ελλήνων δεν είναι κάτι απρόσμενο και αναπάντεχο. Και αυτό γιατί, αργά αλλά σταθερά, οι καταναλωτές κινούνται πλέον πιο κοντά στα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα, όπου οι χρεωστικές κάρτες είναι σαφώς πιο διαδεδομένες.
 
Ταυτόχρονα, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι συναλλαγές μεγάλης αξίας θα πρέπει να γίνονται αποκλειστικά με πλαστικό χρήμα ή επιταγές.
 
Βέβαια, αμέτοχες στην εξέλιξη αυτή δεν είναι ούτε οι ίδιες οι τράπεζες καθώς από τη μια έχουν μειώσει σημαντικά τα πιστωτικά όρια στις κάρτες και από την άλλη άρχισαν να ανταμείβουν με πόντους (που εξαργυρώνονται με δώρα) όσους κάνουν συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες.
 
Παράλληλα, και οι ίδιοι οι καταναλωτές προτιμούν τις χρεωστικές από τις πιστωτικές, μια και δεν θέλουν να επιβαρυνθούν με επιπλέον δανεισμό, ειδικά με τα σημερινά τσουχτερά επιτόκια του πλαστικού χρήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι τουλάχιστον μέχρι πρότινος, σύμφωνα με αποτελέσματα σχετικών ερευνών, 80% των καταναλωτών θεωρούσαν ότι η πιστωτική κάρτα αποτελούσε μέσο δανεισμού και όχι εργαλείο πληρωμής. Αποτέλεσμα της στρέβλωσης αυτής ήταν να εκτιναχθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και το 30% των πιστωτικών καρτών να βγουν στο «κόκκινο».
 
Την ίδια ώρα, ακόμη δύο παράγοντες λειτουργούν υπέρ των χρεωστικών καρτών: οι τράπεζες αναβαθμίζουν μαζικά τις απλές κάρτες αναλήψεων από τα ΑΤΜ σε χρεωστικές, γεγονός που πολλαπλασιάζει τη χρήση τους, ενώ λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας όλο και λιγότεροι θέλουν να έχουν μαζί τους μετρητά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Visa Europe, το 2010 η καταναλωτική δαπάνη μέσω χρεωστικών καρτών στα σημεία πώλησης ανήλθε σε 835 εκατ. ευρώ (αύξηση 16%) και ο συνολικός αριθμός χρεωστικών καρτών αυξήθηκε στα 5,6 εκατ. κάρτες (+9%). Επίσης ο αριθμός των συναλλαγών κινήθηκε ανοδικά (+12,5%) στα 84 εκατομμύρια, με τη δαπάνη ανά χρεωστική κάρτα να διαμορφώνεται στα 160 ευρώ (+9%).

Πηγή Τα νέα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Your Name | Μαρτίου 13, 2012 9:07 π.μ. | Reply
ΜΠΡΑΒΟ! Μ'ΑΡΕΣΟΥΝ ΠΟΛΥ ΤΑ ΔΥΤΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ!
image description manosv1 | Μαρτίου 13, 2012 1:55 μ.μ. | Reply
ξυπνήσαν οι τραπεζίτες
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο