Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Από τις 2 Απριλίου 2012, ουσιαστικά οι εξαγωγές θα διενεργούνται χωρίς έγγραφα και ανθρώπινη μεσολάβηση.

Από τις 2 Απριλίου 2012, ουσιαστικά οι εξαγωγές θα διενεργούνται χωρίς έγγραφα και ανθρώπινη μεσολάβηση.

Με εγκύκλιο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου ξεκινά από τις 2 Απριλίου 2012 η εφαρμογή του Συστήματος Ελέγχου Εξαγωγών (ECS) στο πλαίσιο της παραγωγικής λειτουργίας του υποσυστήματος εξαγωγών του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού συστήματος Τελωνείων ICIS-net.

Για την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του Συστήματος Ελέγχου Εξαγωγών (ECS)  ο κ. Οικονόμου είχε ενημερώσει προ ημερών την διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Το σύστημα (ECS) αντικαθιστά στο σύνολό του τον έως σήμερα εφαρμοζόμενο τρόπο διεξαγωγής των τελωνειακών διαδικασιών και διατυπώσεων της εξαγωγής (περιλαμβάνονται και οι εφοδιασμοί πλοίων και αεροσκαφών με κοινοτικά εφόδια), της προσωρινής εξαγωγής και επανεξαγωγής, κυρίως σε ότι αφορά τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ του τελωνείου και των εμπλεκομένων στις διατυπώσεις εξαγωγής προσώπων.

Συγκεκριμένα, οι σημαντικότερες αλλαγές που επέρχονται είναι οι ακόλουθες:
Η υποβολή εγγράφων στο Τελωνείο από τους συναλλασσόμενους, αντικαθίσταται από  την επικοινωνία δια μέσου ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε όλες τις φάσεις του καθεστώτος εξαγωγής.
Οι απαιτούμενες δηλώσεις των συναλλασσομένων που κατατίθενται στο τελωνείο (διασαφήσεις εξαγωγής) καθώς και αιτήματα όπως η ακύρωση ή η διόρθωση της διασάφησης εξαγωγής, θα κατατίθενται πλέον ηλεκτρονικά.
Οι αποφάσεις του τελωνείου (π.χ. απόφαση για έλεγχο, για άδεια παραλαβής για εξαγωγή, για έξοδο, επιβεβαίωση εξόδου), θα γνωστοποιούνται στον συναλλασσόμενο ηλεκτρονικά.
Η ηλεκτρονική υποβολή της διασάφησης εξαγωγής πραγματοποιείται εντός καθορισμένων από τις διατάξεις προθεσμιών, πριν την αναχώρηση του μέσου μεταφοράς ή πριν την φόρτωση των εμπορευμάτων στο μέσο μεταφοράς που διέρχεται τα σύνορα.
Η ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ τελωνείου και οικονομικού φορέα καταργεί την  υποχρέωση της δια ζώσης επικοινωνίας μεταξύ συναλλασσόμενου και τελωνειακού υπαλλήλου.

Με την εφαρμογή των ανωτέρω διαδικασιών, το Υπουργείο Οικονομικών, διευκολύνει το εξαγωγικό εμπόριο, μειώνει τα περιθώρια απάτης και ενισχύει τις δυνατότητες προγραμματισμού και στόχευσης των ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές.

Από τις 2 Απριλίου 2012, ουσιαστικά οι εξαγωγές θα διενεργούνται χωρίς έγγραφα και ανθρώπινη μεσολάβηση.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Παύλος Βουλουτιάδης | Μαρτίου 13, 2012 11:26 π.μ. | Reply
ΚΑΙ έγγραφα θα υπάρχουν ΚΑΙ ανθρώπινη μεσολάβηση. θα υπάρχει. Η ηλεκτρονική συναλλαγή σχετίζεται και συνίσταται μονάχα στο εξερχόμενο μήνυμα εξαγωγής δηλ. στην μέχρι τώρα έγγραφη δήλωση (διασάφηση εξαγωγής) που θα γίνεται πλεόν ηλεκτρονικά και όχι στα υπόλοιπα συνημμένα δικαιολογητικά που απαιτούνται (τιμολόγια, πιστοποιητικά κτλ) και τα οποία θα συνεχίσουν να θεωρούνται από τις Τελ. Αρχές. Επίσης, στον υψηλό βαθμό ανάλυσης κινδύνου για τα εμπορεύματα, θα διενεργείται έλεγχος με ανθρώπινη μεσολάβηση (παρουσία τελωνειακού υπαλλήλου - εκτελωνιστή). Επιπρόσθετα, ανθρώπινη μεσολάβηση θα υπάρχει και κατά την διαδικασία επιστροφής του Φ.Π.Α. λόγω εξαγωγής, διαδικασία που απαιτεί την προσκόμιση στις εφορίες του αντίτυπου 3 των διασαφήσεων εξαγωγών, το οποίο πλέον θα είναι σε μορφή μηνύματος.
image description ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΛΙΑΔΗΣ | Μαρτίου 13, 2012 6:00 μ.μ. | Reply
ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΡΔΕΨΕΙ ΤΟΥΣ ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ.....
image description ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΙΑΔΗΣ | Μαρτίου 13, 2012 6:40 μ.μ. | Reply
ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟ Ο Κος ΠΑΥΛΟΣ ΒΟΥΛΟΥΤΙΑΔΗΣ.
image description ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ | Μαρτίου 14, 2012 8:53 π.μ. | Reply
Ποιος ανίδεος έχει συντάξει το παρόν άρθρο ;;;
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο