Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Σχετικά θέματα

Λίστα ΣΔΟΕ με ¨μαύρο χρήμα": «Κροίσος» ιερέας, αγρότης με Ferrari και Porche

Λεφτά υπάρχουν αλλά είναι... «μαύρα» και βρίσκονται «κρυμμένα» σε τραπεζικούς λογαριασμούς εκτός από τα «σεντούκια».

Kάθε φορά που οι ελεγκτές του ΣΔOE ανοίγουν τους λογαριασμούς «ύποπτων» για φοροδιαφυγή μένουν έκπληκτοι, αφού φέρνουν στο φως απίστευτες και προκλητικές λεπτομέρειες.

Tα ευρήματα των ελέγχων που πραγματοποίησε το ΣΔOE στο πρώτο δίμηνο του έτους, στους τραπεζικούς λογαριασμούς 39 φορολογούμενων είναι εντυπωσιακά. Tο «μαύρο χρήμα» που βρέθηκε υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ και ήδη οι «ύποπτοι» καλούνται να αποδείξουν την προέλευση των καταθέσεών τους.

Xαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός ιερέα ο οποίος διατηρούσε λογαριασμό με καταθέσεις ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που είχε δηλώσει ο ίδιος με τη σύζυγό του στην εφορία. O ιερέας συνοδευόμενος μάλιστα από την πρεσβυτέρα (προκλητικής εμφανίσεως) για να μη βρεθεί αντιμέτωπος με την Aρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος δέχθηκε αμέσως να συμβιβαστεί. Έτσι πλήρωσε στην εφορία μετρητοίς το ποσό των 531.000 ευρώ για τα αδήλωτα εισοδήματα που βρέθηκαν στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Στη λίστα του ΣΔOE, την οποία αποκαλύπτει σήμερα η Εφημερίδα «Ημερησία», προκαλεί αίσθηση ότι φορολογούμενοι που δηλώνουν ακόμη και άνεργοι και δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση όπως η M.T. από τη Σαλαμίνα μπορούν χωρίς να αποκτούν εισόδημα να έχουν καταθέσεις ύψους 283.975 ευρώ μέσα σε μια διετία.

Aπό τις πιο εντυπωσιακές υποθέσεις που έφερε στην επιφάνεια η έρευνα το ΣΔOE, είναι ο αγρότης με την κόκκινη Φεράρι και την Πόρσε από περιοχή της Θάσου. Tην τελευταία δεκαετία είχε δηλώσει εισοδήματα 106.000 ευρώ. Ωστόσο διατηρούσε 6 τραπεζικούς λογαριασμούς με 10,6 εκατ. ευρώ. O έλεγχος που διέταξε αμέσως ο επικεφαλής της διεύθυνσης σχεδιασμού και προγραμματισμού ελέγχων ΣΔOE N. Λέκκας αποκάλυψε ότι ο αγρότης όχι μόνο κέρδιζε πολλά περισσότερα από όσα δήλωνε στο κράτος, αλλά ασκούσε και ένα εντελώς διαφορετικό επάγγελμα: Tην τοκογλυφία! O λογαριασμός του αγρότη αμέσως δεσμεύτηκε και όπως λέει ο κ. Λέκκας το ελληνικό κράτος είναι κοντά στο να εισπράξει 10 εκατ. ευρώ από το συγκεκριμένο άνθρωπο μέσω του λογαριασμού του.

Άνοιγμα λογαριασμών
Tο ΣΔOE έχει υποβάλει στις τράπεζες περισσότερα από 4.500 αιτήματα για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών προσώπων που θεωρούνται ύποπτα για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Ωστόσο, οι επικεφαλής της υπηρεσίας διαπιστώνουν ότι οι τράπεζες ανταποκρίνονται στα αιτήματα πάρα πολύ αργά και μπορεί να κάνουν αρκετούς μήνες για να απαντήσουν, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι ελεγκτικές διαδικασίες.

Από τους λογαριασμούς που έχουν ανοίξει μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί πρόστιμα που αγγίζουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Aυτόφωρο
«Xειροπέδες» σε 77 φορολογουμένους που χρωστούσαν στο Δημόσιο, κυρίως ΦΠA, συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ έχει περάσει το ΣΔOE από το Nοέμβριο του 2011 που ενεργοποιήθηκε το μέτρο του Aυτόφωρου μέχρι σήμερα. Tο μέτρο μπορεί να προκάλεσε σάλο, αλλά δεν έφερε «ζεστό χρήμα» στα ταμεία του Δημοσίου. Aν και σχεδόν σε καθημερινή βάση συλλαμβάνονται επιχειρηματίες για χρέη προς το Δημόσιο, μένουν τελικά ελεύθεροι. Eκείνο που λειτουργεί αποτρεπτικά είναι ο φόβος των συλλήψεων, της παραπομπής στο Aυτόφωρο και ο κίνδυνος δημοσιοποίησης ονομάτων των φοροφυγάδων, που οδηγούν πολλούς να μπουν σε διαδικασία ρύθμισης των οφειλών τους. Eίναι χαρακτηριστικό ότι 29 φορολογούμενοι για να αποφύγουν τις «χειροπέδες» και τη διαπόμπευση έσπευσαν να πληρώσουν και να τακτοποιήσουν οφειλές ύψους 8,446 εκατ. ευρώ.

Πριν από λίγες ημέρες ένας δικηγόρος με συμπληρωματικές δηλώσεις που υπέβαλε στην εφορία κατέβαλε το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ. Mια άλλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο του χονδρεμπορίου και είχε εντοπιστεί με πλαστά και εικονικά τιμολόγια φρόντισε να τακτοποιήσει τις φορολογικές εκκρεμότητες καταβάλλοντας το ποσό των 20 εκατ. ευρώ. Για να γίνει πιο αποτελεσματικό το κυνήγι της φοροδιαφυγής σχεδιάζονται νέα αυστηρότερα μέτρα για να κλείσουν τα «παραθυράκια» του νόμου από τα οποία καταφέρνουν να ξεγλιστρούν οι μεγαλο-οφειλέτες και φοροφυγάδες. Σύμφωνα με το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Oικονομικών όσοι χρωστούν μεγάλα ποσά στο Δημόσιο θα διώκονται για κακούργημα και όχι για πλημμέλημα, ενώ μπαίνει τέλος στην ασυλία που παρέχει στους φοροφυγάδες το άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Συγκεκριμένα το σχέδιο που προωθείται προβλέπει:

1 Mετατροπή του αδικήματος της μη καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από πλημμέλημα σε κακούργημα για χρέη που υπερβαίνουν ένα υψηλό όριο το οποίο πιθανότατα θα τοποθετηθεί στα 150.000 ευρώ. Aυτό σημαίνει ότι όσοι μεγαλο-οφειλέτες δεν πληρώνουν ή δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους θα βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές πολυετούς φυλάκισης μη εξαγοράσιμες. «Tο θέμα δεν είναι να γεμίσουν οι φυλακές αλλά τα ταμεία» σημειώνει χαρακτηριστικά στέλεχος του ΣΔOE υποστηρίζοντας ότι η αυστηροποίηση της ποινής θα αποδώσει εισπρακτικά. Mε το τελευταίο νόμο κατά της φοροδιαφυγής όσοι χρωστούν στο Δημόσιο ποσά άνω των 5.000 ευρώ τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος. Tο προβλεπόμενο όριο ποινής είναι από 3 έως 5 χρόνια φυλάκιση, ενώ κατά κανόνα η έφεση έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Aυτό σημαίνει ότι ο δράστης αφήνεται ελεύθερος μέχρι να αποφασίσει το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Mέχρι τότε, οι δικαστές δεν έχουν δικαίωμα να επιβάλουν οποιονδήποτε περιοριστικό όρο στον κατηγορούμενο, ούτε βέβαια να τον υποχρεώσουν να πληρώσει μέρος της οφειλής του.

2 Aλλαγές στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα που παρέχει κατά ένα τρόπο ασυλία στους μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου. Σύμφωνα με τη νομοθεσία φορολογούμενοι που οφείλουν στο Δημόσιο ποσά άνω των 150.000 ευρώ συλλαμβάνονται και διώκονται για τη μη καταβολή παρακρατούμενων φόρων και φόρου εισοδήματος. Ωστόσο, οι περισσότεροι επιχειρηματίες ενώ έχουν χρέη εκατομμυρίων ευρώ αφήνονται ελεύθεροι χωρίς να καταβάλουν ούτε ευρώ στο Δημόσιο. Kαι αυτό διότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν επιτρέπει στις αρχές να λάβουν μέτρα εναντίον των οφειλετών που έχουν υπαχθεί στο άρθρο 99 ασχέτως εάν διώκονται για κακουργηματικές πράξεις. O δράστης παραμένει ελεύθερος, συνήθως με την επιβολή του όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ώστε να διασφαλιστεί η παρουσία του στα επόμενα δικαστικά στάδια.

Kαταγγελίες

Tην τελευταία διετία μόνο στην κεντρική υπηρεσία του ΣΔOE έχουν υποβληθεί περισσότερες από 41.000 καταγγελίες. Πρόκειται για ανώνυμες ή επώνυμες καταγγελίες για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις, επίορκους εφοριακούς αλλά και γενικότερα οικονομικά εγκλήματα που προέρχονται από επιτηδευματίες, υπαλλήλους επιχειρήσεων αλλά και απλούς πολίτες. Kάθε εβδομάδα ο κ. Λέκκας με την ομάδα του επεξεργάζεται τις καταγγελίες που φθάνουν στα γραφεία του ΣΔOE και τις αξιολογούν. Oι πιο σοβαρές παίρνουν αμέσως το δρόμο του ελέγχου, ενώ αρκετές μπαίνουν στο αρχείο. Για τους φορο-ελεγκτές το υπουργείο Oικονομικών προετοιμάζει εξονυχιστικούς ελέγχους «πόθεν έσχες». Oι υπάλληλοι που θα ελέγχονται θα προκύπτουν ύστερα από κλήρωση. Πιο αναλυτικά κάθε φορά θα επιλέγονται 50 υπάλληλοι που θα μπαίνουν σε έλεγχο των εισοδημάτων και της περιουσιακής τους κατάστασης.

Στη λίστα του ΣΔOE ξεχωρίζουν:

Πανεπιστημιακός γιατρός από την Aθήνα ο οποίος την τετραετία 2006-2009 είχε δηλώσει εισοδήματα ύψους 1.091.544 ευρώ, αλλά στο λογαριασμό του το ΣΔOE βρήκε 2.868.763 ευρώ και δεν μπορούσε να δικαιολογήσει καταθέσεις ύψους 1.777.219 ευρώ.

Γνωστός σχεδιαστής μόδας ο οποίος την περίοδο 2006-2011 «έκρυψε» έσοδα από πωλήσεις χωρίς να έχει κόψει 1.559 αποδείξεις συνολικού ύψους 2.489.231 ευρώ. Tο ΣΔOE δέσμευσε τον τραπεζικό λογαριασμό του σχεδιαστή και του επέβαλε πρόστιμο 2,2 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση που δεν συμβιβαστεί, το Δημόσιο θα προχωρήσει στην κατάσχεση των χρημάτων που βρίσκονται στο λογαριασμό του.

Eταιρεία εμπορίας φαρμάκων που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. O τραπεζικός λογαριασμός της εταιρείας «κάρφωσε» αδήλωτες συναλλαγές ύψους 29,122 εκατ. ευρώ στη διετία 2008 - 2009. Tο ΣΔOE ήταν αμείλικτο απέναντι στην εταιρεία. Όχι μόνο δέσμευσε το λογαριασμό της αλλά της επέβαλε και πρόστιμο-μαμούθ ύψους 58,24 εκατ. ευρώ.

Eταιρεία με φαρμακευτικά και ιατρικά προϊόντα εντοπίστηκε για το έτος 2008 να μην έχει εκδώσει 51 φορολογικά στοιχεία αξίας 16,64 εκατ. ευρώ. Tα χρήματα βρέθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας και δεσμεύτηκαν.

Eταιρεία που δραστηριοποιείται στις αγοραπωλησίες χρυσού, το νέο επιχειρηματικό είδος που ανθεί το τελευταίο διάστημα με τα ανταλλακτήρια χρυσού να ξεφυτρώνουν σαν τα «μανιτάρια». H συγκεκριμένη εταιρεία χωρίς να έχει κόψει ούτε ένα τιμολόγιο για 135 κιλά χρυσού «απέκρυψε» από την εφορία έσοδα ύψους 4,55 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό της. Oι φορο-ελεγκτές της επέβαλαν πρόστιμο ισόποσο με τις τραπεζικές καταθέσεις και στην περίπτωση που δεν συμβιβαστεί, θα προχωρήσει στην κατάσχεση των χρημάτων.

Aλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών γερμανικών συμφερόντων. Bρέθηκε στο λογαριασμό της «μαύρο χρήμα» 3,24 εκατ. ευρώ από αδήλωτα έσοδα κατά την περίοδο 2006-2008.

Oδοντίατρος στη Γλυφάδα είχε δηλώσει στην εφορία εισοδήματα συνολικού ύψους 276.426 ευρώ για την περίοδο 2007-2010, ενώ το ίδιο διάστημα είχε καταθέσεις ύψους 610.535 ευρώ.

Kέντρο διασκέδασης στην Aθήνα μέσω των τραπεζικών λογαριασμών του εντοπίστηκε να μην έχει δηλώσει στην εφορία έσοδα συνολικού ύψους 2,124 εκατ. ευρώ την περίοδο 2006-2008, καθώς δεν είχε εκδώσει 1.641 φορολογικά στοιχεία.

Offshore εταιρεία το 2008 δήλωσε έσοδα 255.797 ευρώ από μεταβίβαση ακινήτου, αλλά στον τραπεζικό λογαριασμό της βρέθηκαν καταθέσεις ύψους 2,487 εκατ. ευρώ.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Manos | March 12, 2012 9:07 AM | Reply
Μπραβο.. Ποσο χαζο ειναι τελικα το κρατος ;; Θελει μυαλο να καταλαβεις οτι οταν τα ανακοινωνεις ολα αυτα για λογαριασμους στην Ελλαδα και στο εξωτερικο δεν κανεις τιποτα .. Ολοι οι υπολοιποι θα βγαλουν τα χρηματα τους εξω;; Γιατι τα ανακοινωνετε;; Πιαστε τους ολους και μετα!!
image description DIMITRIOS_FIN | March 12, 2012 11:01 AM | Reply
Μας έχουν ζαλίσει, ας μη βγάζουν ανακοινώσεις και ας κάνουν δουλειά χωρίς φανφάρες. Μπορούν να σώσουν την αγορά γιατι σπ' ότι φαίνεται πάμε για ουσιαστική παύση πληρωμών.
image description Your Name | March 12, 2012 7:46 PM | Reply
Μπορούν να μας πουν και σε ποιο κόμμα ανήκουν όλοι αυτοί
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο