Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Φιλόδοξο σχέδιο για «ηλεκτρονικές δίκες»

Μέχρι το 2015 προωθείται και η τηλεδιάσκεψη για καταθέσεις μαρτύρων

Δέσμη μέτρων που προωθούν την «ηλεκτρονική δικαιοσύνη», αλλά και προσλήψεις στον τομέα των δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων, καθώς και τον σωφρονιστικών υπαλλήλων, προωθεί η κυβέρνηση για την αναβάθμιση και αποτελεσματικότερη λειτουργία των καταστημάτων κράτησης.

Χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου παρουσίασε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης με στόχο την «ηλεκτρονική δίκη» ή τη «δίκη χωρίς έγγραφα», που μακροπρόθεσμα (μέχρι το 2015) προσανατολίζεται να εντάξει και διαδικασίες τηλεδιάσκεψης στα δικαστήρια (για μαρτυρικές καταθέσεις, παραστάσεις δικηγόρων, κ.λπ.).

Προσκλήσεις
Παράλληλα γνωστοποίησε ότι θα προσληφθούν τελικά 160 ειρηνοδίκες (80 επιπλέον όσων προγραμματιζόταν) για να αντιμετωπιστεί ο αυξημένος φόρτος εργασίας (υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών και νέου νόμου για τη «δίκαιη δίκη») ενώ σύντομα θα γίνουν συγχωνεύσεις Ειρηνοδικείων, μετατροπές τους σε μεταβατικά, χωρίς να θιγεί κανένας εργαζόμενος.

Επιπλέον προσλήψεις θα γίνουν για τους δικαστικούς υπαλλήλους (με τον πίνακα που ισχύει μέχρι τέλος του 2012) αλλά και μετατάξεις πλεονάζοντος προσωπικού από άλλες υπηρεσίες, ανάλογα με στοιχεία που μελετώνται για τις υπάρχουσες ανάγκες. Θέμα προτεραιότητας είναι επίσης η λειτουργία των νέων καταστημάτων κράτησης σε Χανιά, Νιγρίτα, Δράμα που χρειάζονται προσωπικό και γι' αυτό ο Μ. Παπαϊωάννου περιμένει να εγκριθούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι από τους περιορισμούς προσλήψεων, όπως με τα Σώματα Ασφαλείας.

Το πρόγραμμα ψηφιοποίησης συνολικής αξίας 100 εκατ. ευρώ, που καλύπτεται κυρίως από το ΕΣΠΑ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων, σύστημα ταχείας εξυπηρέτησης (last lane) για γρήγορο προσδιορισμό δικάσιμων, αποϋλοποίηση ενσήμων, ανάρτηση ηλεκτρονικά πινακίων στο διαδίκτυο, αξιόπιστη συλλογή στατιστικών στοιχείων, ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων ποινικού μητρώου, ψηφιακή καταγραφή και απομαγνητοφώνηση για τα πρακτικά όλων των δικών (και στα Ειρηνοδικεία) μέσα στο 2012, κ.λπ.

Ήδη πιλοτικά ξεκινά η ηλεκτρονική κατάθεση δικογραφιών στο Πρωτοδικείο Αθήνας, που μέσα στην επόμενη διετία αναμένεται να επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Ο δικηγόρος θα μπορεί από το γραφείο του να καταθέτει ηλεκτρονικά μια αγωγή, μήνυση, κ.λπ., αξιοποιώντας ένα σύστημα «προηγμένης ηλεκτρονικής υπογραφής» που λειτουργεί ως ταυτότητα αποκλειστική για τον καθένα και αποθηκεύεται σαν πιστωτική κάρτα, με ειδικό κωδικό που αναγνωρίζεται από τους δικηγορικούς συλλόγους.

Δικόγραφα
Μέσα από το σύστημα που συνδέεται με το Πρωτοδικείο και με την τράπεζα γίνεται η κατάθεση του δικογράφου, ο προσδιορισμός της δίκης σε ανοικτή ημερομηνία που μπορεί να επιλέξει ο δικηγόρος, ενώ καταβάλλονται και μέσω του τραπεζικού λογαριασμού του (με δέσμευση των σχετικών ποσών) οι πληρωμές για ένσημα, παράβολα, ταμεία, κ.λπ. Έτσι θα εξοικονομείται χρόνος, θα αποφεύγεται ταλαιπωρία, κ.λπ. Ήδη μοιράστηκαν ηλεκτρονικές υπογραφές σε 500 δικηγόρους, ενώ εκκρεμούν 3.000 αιτήσεις.

Παράλληλα μελετάται ηλεκτρονικό σύστημα για παρακολούθηση της πορείας κάθε υπόθεσης εισαγόμενης στη Δικαιοσύνη με ηλεκτρονική ανταλλαγή εγγράφων-φακέλων κατόπιν ηλεκτρονικής διασύνδεσης με υπουργεία, την Αστυνομία, κ.λπ. Στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό (μέχρι το 2015) εντάσσεται η τηλεδιάσκεψη, με στόχο να εξοικονομηθούν πόροι, να αποφευχθούν μετακινήσεις διαδίκων, μαρτύρων (κυρίως από νησιωτικές και ορεινές περιοχές) κρατουμένων από φυλακές-αστυνομικά τμήματα (λόγω επικινδυνότητας), ασθενών.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο